REVISTA DE CULTURA A SOCIETATII SCRIITORILOR "C. NEGRI"
     
Cuprins
Sumar
In acest numar
 

Login
Nume : Parola:
Inregistrare
Am uitat parola
 

Porto-franco
Redactia
Contact
Comenzi
 

Autor: Sandel Dumitru


Localitate: Galati
Tara: Romania
Articole publicate in revista: 27
Detalii autor

0 CARTE UNICA


„Galaţiul, aşa cum mi-I amintesc"
de Dumitru Săndel

Lucrarea monumentală „Galaţiul, aşa cum mi-l amintesc" este constituită dintr-o succesiune de secvenţe, chiar dacă uneori fără o asociere foarte clară, oameni, locuri şi fapte, care în final reuşesc să creioneze un oraş viu, pestriţ colorat, real, aproape palpabil. Documentele, memorii în accepţiunea originală a autorului, sunt întregite în chip fericit de o serie de imagini cu o relevanţă aparte pentru urbe şi ce va fi fost ea în vremurile de altădată. Toate aceste instrumente de lucru pe care autorul le stăpâneşte cu măiestrie reuşesc să transpună cititorul în „contextul istoric".
Scrisă într-un stil literar care cucereşte încă de la primele pagini, lucrarea de faţă îmbogăţeşte istoriografia românească asupra Galaţilor, dacă avem în vedere fie doar şi valoroasa lucrare Istoria oraşului Galaţi de la origini până la 1918, datorată regretatului Paul Păltănea. Adresându-se unui cerc larg de cititori, prin utilizarea unui stil „literaturizant" care captează atenţia lectorului, volumul Galaţiul, aşa cum mi-l amintesc ne apare, în cele din urmă, ca o meditaţie lucidă asupra diverselor evenimente, locuri sau fapte dar şi personaje care au evoluat pe „scena" istoriei gălăţene.
După cum bine se cunoaşte, misiunea istoricului este extrem de dificilă în încercarea de a reconstitui cât mai fidel, obiectiv pe cât posibil, chiar şi parţial, cu izvoarele care îi stau la îndemână, o secvenţă anume sau epoci din istoria unei comunităţi. Capcanele inerente cercetării şi dificultăţile de care pomeneam au fost depăşite de Săndel Dumitru, al cărui demers i-a permis să ne ofere un model de sinteză istorică a unui oraş pe care îl cunoaşte şi căruia i-a înţeles „enigmele".
În consecinţă, apariţia volumului de faţă se dovedeşte a fi o reuşită editorială, fiind totodată şi un preţios instrument de lucru pentru cercetătorii istoriei gălăţene, întrucât în paginile sale se regăsesc datele esenţiale ale istoriei sale urbane. Privită în ansamblul ei, lucrarea lui Săndel Dumitru se impune deci specialiştilor ca o cercetare temeinică, cum am spus, cu tendinţe spre exhaustivitate. Având la bază valorificarea superioară a izvoarelor şi a surselor bibliografice în general, contribuţia de faţă nu va putea fi ocolită, de acum înainte, de cei care se vor ocupa de istoria sudului Moldovei.Articolul complet il puteti citi in Revista Porto-Franco

Arhiva

Nr :
 


Statistici
Nr. afisari: 631351
Vizitatori: 30322
din data de: 15.06.2007
 

Album foto
 
Album foto
 

Selectie
Cauta dupa:


 

 

Revista Porto - Franco este membra a Asociatiei Revistelor, Publicatiilor si Editurilor - ARPE
 
©2007 - 2009 Revista Porto-Franco