FILE DE ISTORIE LITERARA

Vârstele scriitorilor

În anul care se încheie, mai mulți scriitori gălățeni – și cei plecați la Domnul, și cei prezenți pe câmpia literelor românești – au împlinit vârste rotunde de la nașterea sau de la moarte.
Costache Negri - mentorul spiritual al Societății Scriitorilor „C. Negri”, ce-i poartă numele, născut în 1812, a decedat în 1876, împlinindu-se astfel, 135 de ani de la moarte, în acest an.
Hortensia Papadat-Bengescu – de la nașterea sa (1876-1955) se împlinesc 135 de ani. La Ivești, județul Galați, locul nașterii „marii Doamne a literaturii române” ființează din iulie 2010, Casa Memorială ce-i poartă numele, deschisă circuitului național și european.
Ioan S. Nenițescu (1854-1901) – 110 ani de la moartea sa; este autorul, între altele, a cunoscutului poem/cântec „Pui de lei”.
Emil Maur-Passini (1886-1963), cel care a înfierat crunt orașul cosmopolit la început de secol XX „în care banii sunt totul” aruncând anatema: „Galați, tu n-ai nimic înalt și sfânt/Sărac în inimi, suflete și glorii!.../Zadarnic, în mărețul lor avânt/ Ți-arată idealuri visătorii”... Un profesor gălățean de românește (Vicol Sterian) și-a dat licența la Universitatea din București cu lucrarea: „Emil Maur sau lupta cu morile de vânt” (conducător – acad. Eugen Simion)
Ioan Petreulias (1936-1998), autor al volumului „Recviem la Cotul Pisicii” (Amintirile unui băiat din port), ar fi împlinit în 2011, 75 de ani de la naștere.
Scriitori și ziariști profesioniști: Virgil Țigănuș și Dan Plăeșu au împlinit în acest an 70 de ani. La mulți ani și scrieri cât mai valoroase.
Poeta Maria Petra (1936-2011), autoare a mai multor volume de versuri și de haik-uri, a împlinit în acest an 75 de ani de la naștere.
Alți patru scriitori gălățeni și anume: Ion Manea, Constantin Tănase, Cezarina Adamescu și Ion Avram și-au aniversat în 2011, 60 de ani de viață.

Societatea Scriitorilor „C. Negri” și Revista „Porto- Franco” le urează celor care și-au aniversat anii tradiționalul „Mulți ani cu sănătate” și... inspirație cât... Dunărea!