PAGINI DUNARENE

Memoria lui Femios
- fragmente -

XVII
De Pati a plouat cu gleata. Oamenii stteau mai mult pe prisp, sau pe la vetrele de pine din ograd, de fric s nu se rup pmntul i s-i nghit cu tot cu case, cu vite, cu njurturi cu tot. n malul dinspre rsrit al Rpii Zbancului, ploile au dezvelit scheletele a cinci soldai, nemi dup ctile ruginite de alturi, i mai ntr-o parte se putea vedea carapacea unui tanc cu cruce alb la mijloc. Sptmni n ir, Teric cu ceilali biei care pteau vitele, ba i fetele lui Melu i ale lui Gheban, au lucrat la dezvelirea complet a tancului nemesc. Melu era bietan de 12-14 ani cnd nemii fugeau mncnd pmntul, lund-o pe de-a dreptul, cu tancurile i motocicletele lor. Ajungnd la Rpa Zbancului, care nu era aa lat i adnc ca acum, au ncercat podul de crue, care era construit din dou trunchiuri groase de stejar, pe care erau btute n curmezi loazbe grele, tot de stejar i salcm. i atunci, povestea bdia Melu, primul tanc, mergnd cu viteza ntia, a pornit cu enilele pe primele loazbe ale podului. Podul a cedat, tancul cznd n mlul mirosind a balt sttut i a mortciuni. Cei civa ostai, cu nsemnele nemeti pe chipiu i pe mantale, cu minile i picioarele rupte, se rugau de flciandrii din sat, ntre care i biatul cel mare al lui mo Mitrea, dndu-le pistoletul, implorndu-i s-i mpute. Nimeni n-avea curajul, toi le plngeau de mil. Cel mai tnr soldat, un tinerel pn n 20 de ani, cu crlionii blonzi, i-a scos porthartul din care a extras cteva fotografi. S-a auzit un tropot de cai i flciaii au fugit, ascunzndu-se dup tufele de corn i trandafiri slbatici. Era o patrul format din cinci soldai ai Armatei Roii, toi foarte tineri. Au scos armele de pe umr i i-au ciuruit pe cei czui lng tanc, sngele mprocnd crucea de pe tabla galben a tancului. Abia dup ce au plecat clreii, bieii au ieit din tufiuri, i atunci au vzut pozele din care surdeau o femeie i un brbat, avnd la picioarele lor trei copii blonzi i buclai...
Ploile au contenit pn n noaptea de nviere, cnd lumea cu lumnri aprinse n mini a ieit n cimitirul din jurul bisericii, punnd ou i cozonaci lng cruci.
Deodat, s-a auzit un vuiet ca din strfundul pmntului, un fel de glas reunind mii de glasuri, ploaia ncetase. i peste tot vacarmul ce se formase n biseric, unde preotul Palaga chema blnd venii de luai lumin, afar, n semintunericul dinspre ziu, un om alergnd cu dou lumnri n mini, a urlat ca njunghiat c cimitirul s-a rupt n dou, c sicriele lunec n ruptura pmntului, ctre valea Rediului, acolo unde vara se scldau bieii i fetele la amiaz. Acolo, unde Fany Popoiu, un tnr inginer piscicol, visa s construiasc un mare lac ca s sature satul cu pete. Lumea s-a adunat pe marginea malului dinspre biseric, privind ngrozit cum sicriele ieeau afar i crucile cdeau pe scndura putred cu sunet nfundat. nmrmurii, toi fcndu-i semnul crucii, mpreun cu preotul, venit i el din biseric, au czut n genunchi. Iart-i, Doamne, se auzi glasul cel unic, glasul care nu era auzit de toi muritorii, iart-i, Doamne, n vecii vecilor. Se nchinau acolo bdia Sandu, Brdan-Verde, alde mama Zoia i Natalia, surorile mamei Ilinca, mama lui Teric. Teric urcase sprinten n clopotni i ncepuse s trag clopotele ca la incendiu. Se luminase deja lng pereii cu contraforturi, n unghiul lor cteva btrne plngeau, tergndu-i cu colul basmalei lacrimile din barb. Se rugau, se jeluiau, implorau mpria cerului. Ia-ne, Doamne, i las pmntul curat. Precaut, printele Palaga i dasclul au ieit printre picioarele clopotniei grbindu-se ctre cas.

XVIII

S-au adunat pcatele, pltim pentru ele, Doamne, iart-ne nou greelele noastre, nisipul de pe deal curge peste drumuri i case, peste vite i ortnii, cimitirul din partea de apus a satului se rupe, lunec la vale ctre rp, ca s ne ngroape a doua oar morii, doamne, doamne, gndea cu voce tare printele Palaga, deschiznd poarta grdinii spre veranda casei sale. Ce-i de fcut, doamne, att de mult am pctuit? A intrat n cas odat cu dimineaa care se arta promitoare. i eu ca preot am pctuit, doamne, am crezut c ce fac e bine, e uman, doamne. M-am culcat cu prietena familiei, soia lui Stafie, nvtorul, e drept, cu tiina noastr, a mea, a preotesei i a soilor Stafie. Voia un copil, un urma, el de mic a rmas fr partea brbteasc, n copilrie porcul, care cred c era de fapt diavolul, i-a mucat organul de reproducere; am stat seri ntregi de iarn la cldur, am jucat cri, chiar popa prostu, am mncat porumb fiert cu miere de albine, apoi m duceam dincolo, n odaia cea mai deprtat a casei i m culcam cu doamna Stafie, tnr i artoas. Jur, doamne dumnezeule, c nu fceam dect ce hotrsem cu toii, doamna s dea natere unui prunc. Ceea ce s-a i ntmplat; i-a crescut ncet-ncet burtica i la nou luni i cteva zile a venit pe lume biatul pe care l-am botezat chiar eu, cu nume de floare, Topora. Tot satul, doamne, a aflat, m-a prt Alistir vcarul satului, dumnezeu s-l ierte i pe el, acolo, n pucrie, c a escrocat nite btrne, lundu-le banii cnd era pota n satul nostru.
Cu Stafie i cu doamna lui am rmas ca i mai nainte, prieteni, nu-i suprat nici prezbitera mea, nici nvtorul care este stimat i iubit de oameni. nsui satul, prin tcerea sa, a acceptat zmislirea unui nou suflet cu nume de floare de primvar. Ne ntlnim din nou seara, aici, la noi n pridvor, sau n grdin, ne vedem i la ei pe prispa cu balcon nflorat, n-a fost vorba de dragoste doamne, n- am rvnit la bunul lui, la trupul ei, ntr-adevr alb ca laptele. Ca s spun drept, totul se petrecea pe ntuneric i dup ce transpiram o dat, de dou ori, ne ntorceam la jocul de cri, la plcintele cu mere sau cu brnz fcute de preoteas. Ei sunt mpreun, au un bieel care nu seamn nici cu taic-su, nici cu mine. Nu tiu dac n lume, n mpria ta, s-a mai ntmplat aa ceva. Cum se numete ce-am fcut eu, doamne, preacurvie nu, nu, nuuu. N-am avut i n-am nici un fel de remucare, de aceea ploile ne neac rsuflarea, de aceea valuri de nisip vin i ncet, ncet ne ngroap satul, de aceea, doamne, s-a rupt n dou cimitirul, cu mori cu tot, i tocmai n noaptea de nviere, doamne. Aud, se aude glasul satului care a ncremenit cu faa n sus, cu ira spinrii rupt, bolnav de ntunericul iadului ce i-a nvscut inima i plmnii. El strig uneori, ne comunic nc o durere, cum au mai fost, ne avertizeaz c nu mai are putere s se ridice. St ntins, ca ntr-o corabie uria, n vguna asta cosmic, i abia mai respir prin pomii i arborii ci au mai scpat de topor. El strig din ce n ce, cu glasul mai stins, i noi nul auzim, sau ne facem c nu-l vedem i auzim. Noi suntem furnicile care, din ce n ce mai risipite, abia ne mai trm pe coastele lui, abia ne rostogolim ca ntr-un vis urt, cu cini omori, aruncai fr blan n gropile de pe deal, nici lacrimi nu mai avem s plngem, doamne, de propria noastr mil. Hristos a nviat, preoteasa mea, de azi eu m mut n odaia cea singur, de deasupra pivniei, nu mai dormim mpreun, nu c nu te-a iubi ci pentru c trebuie s-mi ispesc pcatele fcute cu voie sau fr de voie. Lumea s tie c nu s-a ntmplat nimic, totul curge ca i timpul, vieile noastre fiind pietrele pe care nc edem i plngem. Nu voi pi n biseric niciodat. Simt c n mine slluiete diavolul. Sunt vinovat pentru tot ce s-a fcut ru i se va face n acest col de lume. Spuse toate astea prezbiterii, care l asculta nmrmurit, i lu aternuturile din odaia de oaspei, un umera pentru haine, crema i peria de ghete, un prosop de fa i unul de picioare. N-a mai zis nici un cuvnt, a ntrat n cmrua cu fereastra ct o foaie de caiet, nchise ua, aprinse candela de la picioarele Fecioarei i rmase n nemicare.

(*din volumul cu acelai titlu aflat sub tipar)