PAGINI DUNARENE

BATALIONUL DE PEDEAPSA*
de Mihai Ganea

I se spunea, unitatea militar zero una mie ase sute dou zeci i ase. Nu auzisem de ea nici nu a fi auzit vreodat dac Loli, credulul meu Loli, nu ar fi avut, la un moment dat, ideea, total neinspirat, s-mi aplice o corecie mai special, denunndu-m maiorului Oprea pentru o ofens pe care i-a fi adus-o cu ocazia unei altercaii domestice, pe marginea relaiei mele cu Nina.
Trenul sgeta de-a lungul Someului ca o nluc. Roile cneau ritmic fugrindu-se. Ici, colo, rmneau n urm cte o moar, cte un pod plutitor. Afar, timp frumos cu soare de var timpurie. Stteam la fereastra vagonului i priveam aiurea peisajul care rula prin faa mea cu vitez ameitoare. Din cnd n cnd scoteam o mn pentru ca s simt mngierea rcoroas a curentului de aer. Acest lucru mi ddea o senzaie plcut de calm, dup o zi agitat i plin de neprevzut.
Vagonul ocupat de reka, era supravegheat la ambele ieiri de ctre un grad n uniform cu epolei albatri, fr nsemne militare de arm. La picioarele fiecrui reka, se afla cte o valiz de lemn pe care era aplicat eticheta corespunztoare de identificare. Comandantul nsoitor, despre care am aflat mai ncolo c l cheam tovarul locotenent major Avram, m fixa tot timpul cu privirea, rznd de mapa studeneasc n care un soldat de la magazie mi ndesase, mai mult cu fora, o jumtate de pine neagr i o conserv de fasole cu costi de porc afumat. nc de la nceput m poreclise Intelectualul. Am aflat mai trziu c eram singurul intelectual din vagonul cu reka. Nu aveam valiz de lemn i nici alte haine dect ce era pe mine. O cma verde n carouri albe, o pereche de pantaloni negri susinui de o curea de piele cu cataram metalic, iar n picoare, tradiionalii mei pantofi maro cu gurele i tocuri sclciate. Fusesem luat de pe strad. Venisem s iau nite alimente i ceva bani de la mama. Tocmai traversam parcul n vecintatea turnului tefan, cnd un ins mbrcat n uniform albastr m-a oprit invitndu-m la Comisariatul Militar din apropiere. Am ncercat s m opun, dar acesta mi-a spus c are ordin clar s m conduc la comandant.
- Este o greeal! i-am spus. Eu sunt student i nu am de-a face deocamdat cu armata. Sunt student la medicin n anul patru.
Zicnd asta am intrat pe poarta cldirii strjuit de ziduri nalte i groase din piatr i crmid ars. Aici, m atepta un ofier pe care l-am auzit spunndu-i santinelei de paz:
- l vezi? sta nu are voie s plece pn nu-i spun eu tovarul maior Oprea. M-a cuprins teama i o nelinite ciudat i apstoare puse stpnire pe mine. Voiam s fug, dar mi-am dat seama imediat c nu aveam pe unde. Curtea era nconjurat de ziduri nalte. O mulime de brbai ateptau la rnd n faa uilor ntredeschise ale birourilor de unde, din cnd n cnd, ieea cte un felcer sau medic militar mbrcat cu un halat alb peste uniform i striga numele cuiva. Apoi intra n birou nsoit de ctre cel strigat.
Am stat cteva ore n curtea plin cu oameni ciudai. O aduntur pestri de uniforme i haine civile de tot soiul, de la costume elegante i gulere albe, pn la cmi splate n zer de oaie, opinci i ndragi murdari ncini cu chimire late din piele de bivol. Majoritatea aveau valize de lemn cu etichete de identificare aplicate pe ele. Un ins m-a informat c este o zi de recrutare pentru armat. Am ncercat s ies, dar asntinela m-a trimis cu un ordin rstit napoi n curte. n cele din urm am gsit un ofier binevoitor care m-a condus la maiorul Oprea. Acesta mi-a comunicat n grab c aici nu este timp de pierdut cu explicaii pentru fiecare recrut, dar trebuie s fac i eu, ca oricare cetean al rii, armat.
- Dar sunt student. Student la medicin n anul patru. Voi face armat dup terminarea facultii.
- O s vedem. Veni rspunsul. Deocamdat o s faci vizita medical.
Am fost condus n curte. Cu ocazia aceasta am aflat ce este un reka. Un rcan, mi-a spus sergentul care m nsoea, enervat de insistena cu care l iscodeam, asta era! Iar rcanul, este un recrut care habar n-are ce-i aia armat i respect pentru superiori. Un nimeni. Un gunoi i un ccat. Asta este un reka. Cei mai nenorocii sunt cei de la diribau. Unii crap pe antiere sau pe terasamentul cilor ferate iar alii ajung la dilibau, adic la casa de nebuni. Apoi m-a btut prietenete pe umr.
- Da tu cte clase ai?
- Pi, eu sunt student. Student la medicin!
- Intelectual? Atunci ce caui aici? A mai adugat
cltinnd nedumerit din cap. Oi fi avnd vreun dosar. Cu astfel de ncurajri am fost introdus la comisia...