ESEU

Eul interior
(o teorie care poate fi failibil)

Ce este convenional ntre un individ i eul su interior? Omul, fa de eul propriu, nu este el nsui convenional, factic? i atunci... omul i ine eul exilat, sau eul propriu se bucur de aceast distaniere, pe care ar vrea-o i mai adncit? Vezi tu... puini oameni sunt aceia care se vor separai de eul lor interior. i atunci se pune problema Cine este mai egocentric? Omul n sine, sau eul su? pentru ca eul fiind captiv ntr-o lume paralel, adimensional, cum poate s se vrea un egocentic mptimitor ntr-o lume pustnic? n schimb omul... ar fi ceva ruinos pentru condiia sa uman s nu vrea s se evidenieze prin ceva anume.
i simt nevoia s vorbesc mai mult despre lumea intrinsec a eului. De ce e pustnic? Pentru c e doar el acolo... printre sute de bogii morale, culturale... universale a putea zice. Eul acela l vd ca pe Adam i Eva n grdina Paradisului. Are libertate total, poate fi n legtur direct cu divinitatea, este binecuvntat cu cunoatere... i totui... gsete o cutie neagr, nchis, dar nu sigilat. O deschide... nu gsete nimic.., dar simte ceva schimbat. Nu tie ce s fac n ipostaza asta i o transpune omului, n cel mai fericit caz... sau o ignor pe moment i fenomenele ce vor urma vorbesc de la sine. Acum, nu tiu de unde e mai ru s fie deschis cutia aceea, n realitatea interioar sau ce exterioar. Oricum catastrofa e iminent... ns universul interior nefiind limitat... rezultatele vor fi nglobate n oarecare proporii. A vrea s-i gsesc un termen de comparaie... dar nu reuesc s m opresc undeva. Nu am neles niciodat de ce infinitului i s-a atribuit un cuvnt att de simplu, pe care dealtfel l folosim cu toii. Pentru c omul se simte n siguran cnd poate s concretizeze ceva. Pentru mine cuvntul infinit e un cuvnt paradoxal, doar Creatorul poate s-i atribuie un sens. i oare, El a creat un univers pentru fiecare eu interior sau e suficient unul singur pentru toate eurile, pentru ca ansele s se ntlneasc sunt relativ minore?
Dar cum se nasc eurile noastre? Cu siguran nu o s coexiste cu naterea uman. Exist o faz de pregtire, distinct de nasterea propriu-zis, o faz de tranziie n care se ntlnesc elemente ale trecutului cu noile idei ce apar treptat. i n tot acest timp, eul rtcete n acest spaiu plin de amintiri i poate s aleag nfiarea uman creia s i se alipeasc.
i totui la ce servete trupul? E prea uman, imperfect i att de superficial n comparaie cu absolutul interior. De ce totul trebuie s se ntmple n aceast lume a omenirii i nu ntr-o lume interioar? Pentru c, d-mi voie s spun, c realitatea interioar de multe ori o domin pe cea exterioar. De multe ori pe strzi umbl doar trupurile, aa zvelte n toat mreia lor, dar att de goale i moarte.
O dat, am s m supun condiiei mele umane i am sf iu egoist. O s m rup de eul meu i o s mergem prin cunoastere n paralel. Am s-l pot ine de mn, i atunci o s am un tovars de drum. Am s-i calc pe urme, sau dac o s fiu curajoas, am s fac singur paii. El o s rmn n continuare autentic, eu poate o s devin intangibil. Ceea ce se ascunde n noi doi, este cuvntul, harul cu care am fost binecuvntai... sau poate sta e destinul pe care eul meu mi l-a ales i el s fie cluza pentru necunoscutul din mine, rspunsurile la toate ntrebrile.
Nu pot s m limitez la ceva anume. Mi-e mult prea greu s traduc din interiorul meu. E limba proprie, care mi-e strin uneori. Totui, pot s m opresc undeva... diferena dintre mine i eul meu; un punct. Eu. Tu. i acel tu sunt de fapt tot eu, sau mai bine zis, o reflexie intrinsec, imagine tremurnd n faa omului. Realitatea exterioar d pe dinafar de lucruri, lucruri pe care oamenii nu le apreciaz, care optesc istorie, i nimeni nu vrea s aud... sunt n prezent, dar sunt uitate. E plin de culoare n jur, dar domin atmosfera sumbr. Prea puini oameni mai apreciaz frumuseea alb-negru. Eul nu are ochiul cromatic. Pentru c ei tind s caute culorile, s piard esena, eul crete n acea frumusee.
E nevoie de un revoluionar universal, care s schimbe ornduiala a toate cele pentru o debandad. Nu eu... eul din mine.

Alina Nicu, student