PAGINI DUNARENE

Fiul lui Caraian*
- dedicaie trzie, lui Lic Rugin -
de Constantin Vremulet

Primul semn de via l simi Dora n superbul ei pntec, ca o zbatere firav a cuiva strin i totodat foarte apropiat, abia n toamna cnd, datorit vremii care se stricase brusc i mai ales a spargerii gtii lui Gabi de ctre poliie i de lege, nu mai fcuse nici un drum la turci. De fapt, pentru ea acest traseu nu mai prezenta absolut nici un interes, restriciile vamale se accentuaser, iar faptul c un guter de-al lui Gabi stricase regula jocului i se lcomise la fin i de cinci ani avea cazare sigur, o speriase suficient ca s se mai aventureze n stilul sta.
Respinsese de mai multe ori ideea, ns, de fiecare dat, cnd se gndea la posibilul tat, n minte-i venea numai figura, i ochii, i vorbele, i gesturile, i mirosul, i simurile lui Caraian. Poliistul bulgar nu putea fi, imbecilul la fusese aa de beat i excitat, c totul se terminase nainte de a o atinge; Gigi, fostul ei so, nici att, nu mai fcuser dragoste de foarte mult timp mpreun, n ultimul timp ntre ei se stabilise fragil o legtur conjunctural, mai erau cteva amoruri mrunte, mai mult din obligaie, nesemnificative, pe care nici nu le mai inea minte, n-o impresionaser prin nimic, de natur pur funcional, diurn trebuia i ea s triasc, oh, Doamne, de n-ar fi cheltuielile lunare i cele de fiecare zi! deci singurul care se detaa i i se contura tot mai bine n contiin era CARAIAN. n noaptea aceea, n apropiere de grania romn, l simise puternic, dominator, o fcuse s uite pentru un scurt timp minunat toate spaimele, umilinele i scrbele pe care era nevoit s le suporte de cte ori barierea trcat a vmilor i bloca trecerea.
Trebuia s ia legtura cu el, s-l ntiineze. Pentru gestul fcut cu aurul, Dora ar fi fost n stare s-i poarte pruncul n pntec cele nou luni sorocite de Dumnezeu. Dar unde s-l gseasc?! De atunci, din acel sfrit de noapte, nu-l mai vzuse, nu se mai interesa nimeni de el. Dora tia i asta foarte vag c se recomanda inginer specialist n calculatoare, cam aa ceva, nu era cstorit i doar att... Caraian trebuie si fi fost numele de familie, de botez, probabil altul, apropiat sau chiar numele vreunui sfnt. Altceva nimic, nici telefon, nici adres, nici prieteni, nici dumani, nimic... ntmpltor, tocmai cnd i punea astfel de ntrebri, l ntlnise ntr-un magazin pe Gabi. Nici el nu tia c l-ar mai fi chemat altfel dect Caraian.
Altceva nimic. Tipul sta-i o fantom, ncerc biniarul o metafor, apare i dispare ca un fum. Nu mai tiu ce s-a ntmplat cu el... Tu poate tii mai multe... in minte, c-n var-i cam fcea zmbre.
Dora tresri ca i cum brbatul o lovise n pntec. Reacin brutal, cu furie, aa cum tia ea s se apere:
- Sictir, porcule i tu mi-ai fcut zmbre i nc-mi mai faci, numai c de jegul tu n-o s m apropii eu niciodat!
Brbatul rse acru i-o trosni din nou. O mpunse cu arttorul n abdomen, cu toate c Dora i mai pstra silueta, i-i zise:
- Vezi c-ai nceput s te ngrai... Salut, domnule Caraianjunior!
i ntoarse spatele i se pierdu printre ceilali.
Caraian! Caraian! Caraian! O obseda, trebuia s-l caute, s-l gseasc neaprat, vietatea aia mic o rscolea cu micrile imprevizibile pe care le fcea, nu avea pic de rbdare, voia s vin, de parc viaa asta ar fi fost vreun ghieft, se obinuise ea s foloseasc dou-trei cuvinte de la turci. Timpul trecea, burta i se bombase vizibil, fcea socoteli, aproxima cnd va nate. Dac la nceput cochetase cu ideea de nate un copil, acum nu mai voia, se simea frustrat. A dat milioane de telefoane aiurea, nici ea nu tia unde. Caraian nu era de gsit. n ora, erau treisprezece de-alde caraian. I-a luat la rnd; a aflat tot felul de amnunte care n alte situaii n-ar fi interesat-o, o idee nebun o hotri s angajeze un detectiv particular, avea bani, chiar fr s se ating de aurul lsat de Caraian n noaptea aceea pe care n-o putea uita. Nimic! Nici cea mai mic urm, nici cel mai mic indiciu. Era disperat. De ce naiba s-a legat la cap fr s o doar? Copil i trebuia? O apuca greaa numai cnd vedea scutece atrnate pe cte o a la balcoanele blocurilor sau cnd vreo nefericit de mam tnr mpingea vlguit, ca pe o saca, cruciorul cu odrasla i-i zmbea conspirativ, un fel de consemn ntre ele, de recunoatere, de parc ar fi fcut parte din aceeai organizaie secret, sect sau confreerie, ntrind fals, iluzoriu, pojghia subire, fragil, a unei lumi statornice, proptite, de fapt, pe mrania dumicat subteran n adncuri colcite de ncrengturi...