LITERATURA PENTRU COPII

Printesa Trandafira
de Gina Dnescu

A fost odat ca niciodat, printre stncile i umbrele munilor, ntr-un loc neatins de picior omenesc, o peter plin cu pietre ascuite asemeni solzilor uriai ai unui balaur. Aici tria Hironia, o vrj itoare btrn, de la nceputurile pmntului, mpreun cu slugile ei credincioase: arpele cu dou capete, din veninul cruia i prepara vrjile i piticul Rocus, o creatur care avea trei viei, putea s alerge precum tigrul, s zboare ca vulturul i s noate precum petele, doar pentru a mplini blestemele stpnei lui.
Petera era pzit de 200 de dragoni pietrificai care alctuiau armata muntelui, stnd de veghe ca puterea vrjitoarei s-i pstreze taina i ca nimeni i nimic s nu se apropie. Printre stnci se strecura un ru n flcri, ce ardea i lumina tot timpul. El izvora din vrful muntelui, trecea prin peter, ieea la suprafa, apoi intra din nou n inima pmntului.
Hironia avea prul alb i nclcit, att de lung ca o tren, iar rochia ei era fcut din piele de oprl i erpi. n minile noduroase ca nite rdcini, inea un cub fermecat, n care, vedea lumea. Ea ura oamenii care cunoteau fericirea nemrginit iubirea, mplinirea, bucuria de a tri.
Vzu un palat din marmur alb, strlucitoare, ce se asemna cu un tort uria. Dantelria din piatr i sculpturile ca din fric, se nlau n cinci cercuri imense, suprapuse, de la cel mai mare pn la cel mai mic, n naltul cerului, iar noaptea cnd scnteiau stelele preau sute de lumnri aprinse.
Aici triau un mprat i o mprteas, tineri i chipei care se iubeau foarte mult, stpneau o ar mbelugat i erau ndrgii i respectai de oameni, cei mai pricepui buctari i cofetari din lume.
ntregul palat rsuna de cntece i veselie cci mprteasa tocmai nscuse o feti frumoas cu ochii albatri, buzele roii i pielea alb i catielat ca petalele de trandafr. De aceea o numiser prinesa Trandafra.
Porile palatului erau deschise i mii de daruri soseau din toate colurile rii: de la rochie brodate cu fir de aur, bijuterii alese, pna la clui de turt dulce, clovni din caramel, acadele uriae i flori de ciocolat.
Vrjitoarea privea toate cu ochii plini de umbre amenintoare:
- arpe lene, vino imediat aici! Trebuie s fac ceva, nu mai suport!
Atunci ea deschise cele dou guri ale arpelui i dup ce rosti descntece tiute doar de ea, obinu o cenu roie pe care o strnse ntr- o cutiu.
- Piticul, acum e rndul tu! Trebuie s mergi la palatul acela... i vrjitoarea i art n cubul de cristal. La geamul nou nscutei cresc trandafiri agtori... Iat-i Tu vei pune aceast cenu la rdcina lor i apoi blestemul se va mplini...
- Ce blestem, stpn?
- Micua vietate va aduce nefericire tuturor... de aceea nu va iei n lume i va sta nchis n palat.
- Eu tiu c toate vrjile tale pot fi i dezlegate.
- Da, dar numai noi doi tim acest secret. Blestemul se va dezlega dac un prin o va iubi i i va drui 25 de trandafiri.
Piticul i desfcu aripile puternice de vultur, zbur peste multe inuturi, strbtu pduri cu viteza tigrului i not n ape adnci, pn ajunse la palat. Toat lumea era adunat n sala mare, cntau, dansau i se osptau n cinstea micuei prinese. Aceasta dormea n camera ei iar ddaca o supraveghea, dar din cnd n cnd cobora scrile i trgea cu ochiul la petrecere.
Rocus se apropie de bolta de trandafiri i presr cenua pe pmntul negru, la rdcin. Deodat se porni o furtun puternic, vntul form un vrtej ameitor, ferestrele de la camera copilei se deschiser, perdeaua alb se umbfl, vrtejul de petale i frunze ptrunse n camer, rsturnnd ptuul. Piticul i ndeplinise misiunea, aa c se grbi s se ntoarc la stpna lui.
Cnd bona vzu fata czut i toat dezordinea, ncepu s strige i s plng:
- Venii, venii repede Nu tiu ce s-a ntmplat... sunt toate rsturnate... iar micua e pe jos...
mpratul i mprteasa nu nelegeau nimic:
- De ce ai plecat de lng ea? Trebuie s o vad imediat un doctor... Aduser unul i dup ce o consult foarte bine i chem pe prini i le spuse:
- Fata nu are nimic. Nu are nici lovituri i nici rni, dar nu scoate nici un sunet. Este mut....