IN MEMORIAM

Fnu Neagu
Am deschis o carte i-am nceput s plng...

Ca scriitor, Fnu Neagu face parte dintre aceia despre care s-a scris mai mult dect au scris ei. A mai aminti nc doi: Nicolae Velea i tefan Bnulescu... i acetia mari maetri ai frazei, ai cuvntului aternut pe hrtie, nchintori prea -plecai naintea mesajului lor literar, ntrupat n vemntul superb al exprimrii artistice, de excepie.
Mai mult dect att, Fnu Neagu, mare iubitor de via, a fcut din fiecare rostire epic un moment de srbtoare! De fapt, orice scriere, toate prozele sale se constituie n emoionante invitaii adresate nou (celor care nc mai citesc!) s participm la celebrarea simirii omeneti, strii normale de a fi om, vieii adevrate, trit frumos.
n dimineaa, cnd am auzit c a murit Fnu Neagu, m-am pierdut cu firea ntr-att, nct m-am trezit, nici acum nu tiu de ce, n faa unui raft, scotocind printre crile sale. ntmpltor am nimerit un volum dinspre nceputurile lui scriitoriceti: Dincolo de nisipuri i n sperana nebun c-mi voi rcori fruntea ntr-una din ciuturile fntnelor spate de el ntr-o bun parte a Brganului, ca nite troie izvorte din gru numai c m-am pomenit c-am umplut ciutura cu lacrimile mele fierbini...
nc o dat am mai plns, ca la cptiul tatlui meu, n ziua cnd am aflat de moartea Papei Paul al IIlea, ultimul sfnt care s-a nlat la ceruri.
Acum, s-a ridicat la cer un OM care cu toat fiina sa i cu numele su a populat un mare spaiu al literaturii naionale, treptat subiat de succesivele plecri fr ntoarcere; este vorba de un mare maestru al cuvntului romnesc, un Benvenuto Celini al literaturii naionale, moderne, care cu migal, iubire i geniu a rostuit pe degetul unui tnr un superb inel de logodn.
Dup plecarea fr ntoarcere i a lui Fnu Neagu dintr-un spaiu, acum rmas pustiu, npdit de tot felul de blrii crtoare, poate c cineva, vreun biat detept, un ntreprinztor, cum foiesc atia printre noi, se va gndi s agae la ua de la intrarea, n locaia prsit anunul DE NCHIRIAT, astfel s ctige bani, deschiznd un sexy-club, o sal de jocuri de noroc, o pizzerie, o cas de filme porno sau un magazin de vise...

Constantin Vremule