AUTOGRAF

Petala strigrii

De la un timp, Nichita Stnescu nu mai umbl prin lume.
Cred c st la cina cea de tain cu zpezile. i, precis, mnnc anafur i bot de miel. lar cnd plosca plin cu vin cu rsu-plnsu umb1 prin alte mini (luda bea ct zece!), Nichita scrie un basm pe crrile de snge verde ngheate-n trupul copacilor.
Necutnd nimic, ne-am ntlnit la douzeci de ani si mi-am dat seama, nfiorat de bucurie,
c el era fcut s vie dup Labi...
el, era fcut s fie prad,
prad a cuvintelor alese
i de-atunci, el st nfipt n gndurile mele, i le rscolete ca o arm descrcndu-se, iarna, n pdurile Fgraului. n poezia romneasc, Nichita este un berbec rou la rmul mrii sau vnt ameit suflnd n fntna necuvintelor, cu osul frunii dezvelit, cu aerul plin de. ingeri i de blesteme, de mrturii i ndoieli.
Zice:
Eu sunt A, petala strigrii...
i se apleac, blond, ncununat de inele, ca un ultima silab.
Strnge ceasuri de argint (patim zpcit, pentru niciodat nu tie ct e ora) i cunoate numai poveti nzdrvane. Btrne, zice, uite una pentru romanul tu: dou fete din C., care lucrau la I.C.l.L., au fost prinse scldndu-se n bazinul de lapte, ce facem, trebuie s rmnem n continuare pe vin, n-avem ncotro!
Cnd era copil (la Ploieti, n spatele strzii mari, acolo unde mahalaua ncepe s-i sune oasele i tingirile) a inchipuit, cu cazmaua, ntr-un col al curii, harta Romniei.
Eu edeam la izvoarele tuturor rurilor i turnam apa cu cofa n albiile lor i eram fericit c toate se vars n Dunre. Noaptea nveleam harta cu ierburi i cu crengi". ...Cnd era copilul care este i nu se va sfri... Cine are norocul s fie btut, dimineaa, cu picioarele n coaste de un copil ct un ied poate rosti cu
Nichita:
S bem, nu vin, s bem un must asprit i boturile cinilor de vntoare
S le legm pentru mirosul de zenit Cu rafie, pe fiecare.
Tot unul lng altul si lipite Cu nrile, ca nite evi de nai
S curg-n ele logodite
Mirosul fructelor pe care l cntai.
Printre atia copaci btui la masina de scris i care ncearc s-l zgrie cu fetile stinse, Nichita trece rznd, sus, departe, spre izvoarele murmurnd acorduri din Valery:
...focul si frunza
Carnea si pmntul
Fructul crpat de prea copt si pmntul Strada noroioas si cristalul
Cerul de muselin si focul
Lemnul, marmora,
Plata, paiul, aurul...
...ca s pun pe fiecare ap a Romniei, n clipa dinti a apelor, ochi dezvelind pentru prima oar pleoapa, o corabie, un oim i o petal a strigrii. Drept pentru care-l chem la o can de lemn amar unde-mbtrnete vinul i ninge pe buza cnii.