DEZBATERILE PORTO-FRANCO

Scriitorul romn:
creaie, credin, destin

rspunde Petru Ursache

Rspuns la ntrebarea 1
Nu. Literatura romn nu este cunoscut n nici o limb de circulaie universal; dei ar merita cu prisosin, asemenea altora de aceeai dimensiune valoric, utij i benefic n plan estetico-umanistic. Pentru cititorul contemporan avizat, nu de rnd, din afara granielor noastre, nu exist o imagine constituit, gritoare a literaturii romne, nu i s- a oferit prilejul s cunoasc pe ndelete cteva nume de autori reprezentativi i titluri de opere, ca s se dumireasc pe cont prorpiu i n cunotin de cauz. Nu se cunosc iniiative ncurajatoare n aceast privin. Din contra, am impresia c totul se face anapoda, cu intenie i cu rea credin. Dac se gsete vreun scriitor cu o lucrare prizrit n vreo editur strin, tot prizrit, fii sigur c acolo este vorba de un mic aranj ament de interes local, fr relevan pentru imaginea real a literaturii romne. Cunosc autorai care se laud cu ceva traduceri, nerealiznd c actul n sine este mai curnd jenant i nici pe departe o carte de vizit ct de ct onorabil.
Nici centrele de romanistic-romnistic din Germania, Frana, ltalia, Spania, celebre pe vremea lui Mayer-Liibke, lorga, Prvan, Alexandru Marcu, Rosa del Conte, Alf Lombard, nu mai sunt n forma de altdat, cnd promovau valorile din zonele culturale nrudite, cu rspundere i pasiune. Erau adevrate focare de cultur, temeinic orientate tiinific i nu-i permiteau jocuri politice ori interese de grup, aa c operele literare treceau printr- un filtru riguros de apreciere i de judecat estetic. Eminescu, Creang, Brncui, Enescu i dobndiser poziii sigure n contiina Europei civilizate. Aceeai perspectiv se deschidea i generaiilor mai noi, Rebreanu, Blaga, Arghezi, ca s m opresc aici.
Cine este responsabil de situaia nefericit n care am czut fr vrerea noastr? Sistemul negaionist de la conducere, ncepnd de sus pn jos. Pe timpul comunitilor, valorile autentice erau supuse atacurilor extremiste aplicndu-se teza diabolic a proletarilor" cu marxismul i cu lupta lor de clas. Astzi, negaionismul pur distructiv nu mai are margini. Se opereaz n baza unui canon prefabricat cine mai tie pe unde, cu intenia rstumrii valorilor i punerea n circulaie a unui imaginar...