DIN CREATIILE COPIILOR

Amintiri din viitor

Dan-Mihai Alupoae
Sc. Gim. Nr. 28 "Mihai Eminescu" Galati,clasa a VI-a B,V (Coordonator: Prof.dr. Gabriela Ciubotaru)

In anii premergatori gradinitei, care propriu-zis, nici nu era, aveam grija de fratii mei mai mici. Pe langa aceasta ocupatie zilnica, mai aveam ca sarcini de a hrani ti adapa vitelul, purcelul, precum si puisorii de rata ti de gaina.
In calitate de tcolar imi pregateam ghiozdanul, care era o traista sustinuta de o ata in care purtam cartile si tablita de scris. Mergeam la scoala fara incaltari pana ce venea frigul. Mai tarziu, cand a venit frigul, am avut o pereche de bocanci care aveau talpa din lemn, iar pentru a putea merge aveau o taietura in curmezit pe talpa.
Cursurile claselor I - IV au fost efectuate intr-o casa particulara, unde invatam in sistemul "clase simultane". In aceasta clasa, pentru ca eram numai copii din clasele intai ti a VII-a, lectiile erau predate pe rand de unicul invatator.
Cand am terminat 4 clase s-au desfiintat clasele V-VII si am fost nevoit sa merg intr-o comuna vecina pentru a frecventa clasele V-VII. Astfel am facut timp de 3 ani naveta pe jos, mergand 4 km dus ti 4 km intors, in fiecare zi, indiferent de vreme.
Aici locuiam impreuna cu bunica, iar situatia materiala era foarte precara. Imi amintesc ca in satul natal nu aveam dupa cum va spuneam tcoala, deci nici vorba de biblioteca. Mergeam la dl. Paraschiv, fost invatator, care imi imprumuta carti pe care le citeam cu multa placere. Astfel am citit "Codin", "Ciulinii Baraganului " ti alte scrieri de-ale lui Panait Istrati.
Fara lipsa de modestie, in cei 4 ani petrecuti in scoala primara din sat, am fost premiant si la fiecare sfarsit de an, premiul I imi apartinea, si acesta consta dintr-o coronita cu flori adunate de pe camp.
Necazul cel mai mare era acela ca nu aveam nici cerneala ti nici toc cu care sa scriu. Cerneala o obtineam dizolvand o bucatica de creion chimic in apa calda, iar tocul era format dintr-un spic de porumb in care prindeam penita si drept sugativa foloseam cenuta din vatra. Pentru a lipi diferitele jucarii pe care le confectionam din hartie foloseam cleiul de pe pom e care il coceam pe plita, il faramam, apoi turnam apa calda pe el. Nu aveam caiete in primul an de tcoala ata ca foloseam tablita pe care scriam cu condeiul.

Lucrare de Bianca Melinte

Imi amintesc cand eram in clasa a III-a am avut de invatat "Crezul". Nu-l stiam foarte bine, motiv pentru care am fost mustrat, dar la ora urmatoare preotul care ne preda religia m-a recompensat cu un toc cu penita.
La scoala in clasele in care invatam, toti copii aduceau cate o legaturica cu lemne sau ciocani pentru foc. Faceam de serviciu pe clasa, iar asta insemna sa mergem dis de dimineata sa aruncam cenuta ti sa facem focul, ca atunci cand incepeau cursurile sa fie cald in clasa. In clasa aveam o soba tip "Godin" care avea mai multe burlane pentru fum. Dar intr-o zi jucandu-ne in clasa am daramat burlanele si toata clasa s-a umplut de fum si funingine.
Joaca, in perioada la care ma refer, insemna jucarii confectionate de mine: avioane, trotineta, saniuta si schiuri. Cand m-am facut mai maritor, vacantele le petreceam avand grtde animale. Imi amintesc cum in perioada gimnaziului faceam meditatii la mate si la limba rusa cu colegii, pentru care primeam diferite atentii. Dupa terminarea gimnaziului am mers la liceu unde lucrurile s-au schimbat in totalitate pentru ca, aveam alte conditii de viata si de invatat.
Si, dragii mei, desi sunt doar un copil inca, recunosc ca aceste amintiri as prefera sa cred ca ar putea fi ale mele, copilul istet dintr-a VI-a B !