EXPOZITII

GINA HAGIU

Pictor, grafician. S-a născut la 11 noiembrie 1924 în Tg. Bujor, Jud. Galați. A absolvit Academia de Arte Frumoase și Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București, promoția 1947. Tot în acest an se căsătorește cu pictorul Eugen Popa, laborant atunci la clasa prof. Simion Iuca și locuiesc la început, ducând o viață de "boemă' în mansarda școlii de Belle-Arte din str. Iulia Hașdeu.
A profesat ca actriță la Teatrul Național și la Teatrul Tineretului București până în 1958. A debutat cu pictură la Salonul de toamnă Bucurețti (1957) participând ulterior la numeroase manifestări de artă din țară și din străinătate. În anul 1959 expune la Festivalul Mondial al Tineretului și obține premiul II. În anii 1960-1962 a trăit și lucrat, împreună cu Eugen Popa, soțul său, în China la Institutul de Artă din Hangzhow, unde a ținut cursuri pregătitoare despre Artele Plastice în România și Noțiuni esențiale ale picturii în ulei.
A realizat un număr considerabil de picturi și desene pe care le-a expus la Hangzhow și la Pekin. Pentru întreaga activitate primește diploma și medalia Meritul cultural chinez (1962). La întoarcere, deschide, cu E. Popa o amplă expoziție în capitală, 1962, apoi în alte orașe din țară, 1963. Lucrează șase luni la Paris, în atelierul pictoriței Magdalena Rădulescu, Obținând bursa Muzeului de Artă modernă Stedelijk din Amsterdam, a lucrat câte trei luni, în anii 1975, 1977, 1979, 1990, în Olanda și în USA cu o recomandare de lucru din partea Muzeului Stedelijk, care îi achiziționează tabloul Sequence V. A obținut premiul II și titlul de laureat, pentru lucrarea de artă murală de la Giurgiu (1978) și premiul II pentru machete și schițe la concursul decorării Teatrului Național București. În 1987 și 1988 a organizat Muzeul de Artă din Săvârșin, Arad, realizat prin donațiile artiștilor Eugen Popa, Gina Hagiu și învățătorului Iosif Dohangie. Între anii 1982-1991 s-a ocupat de selectarea, ilustrarea și editarea operelor literare rămase în manuscris, ale fratelui său, poetul Grigore Hagiu, "străfulgerat năpraznic", victimă a dictaturii totalitariste din cumplita iarnă '85.
După moartea soțului său (1996) se ocupă de selectarea operelor de pictură și grafică ale acestuia, realizează și editează volumul de artă "Eugen Popa", organizează și deschide o amplă expoziție retrospectivă în Sălile Brâncuși ale Parlamentului României (2004). În aprilie 2008 după multe și îndelungi acțiuni de reparații, extinderi și restaurări precum și organizarea colecției de artă face donația 'Casei părintești Eugen Popa" cu tot ce cuprinde, Muzeului de Artă și Consiliului Județean Arad, casa devenind "Casă Memorială". În prezent lucrează în atelierul din Str. Emil Pangrati, nr.27.