ATELIER

STERICA BADALAN

Nascut la 27 mai 1955, la Pisica, judetul Tulcea.
Membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1999


La inceput, peisajul si natura moarta au fost pentru Sterica Badalan elemente de studiu si motivatii pentru a patrunde în lumea miraculoasa a picturii. Treptat, compozitiile de larga respiratie, marcate de linii puternice brazdând suprafata pânzei au devenit o preferinta pentru artist, modificându-i perceptia asupra operei de arta si în mare masura stilul.
Astfel, parcursul lui Sterica Badalan, de la prima expozitie personala, în 1976, pâna la a 27-a — din 2009- constituie o reala evolutie ca demers pictural si concentreaza un volum serios de munca, materializat în numeroase participari la expozitii de grup (Padova- 1997, Galeria "MondArt"- 2002, Braila, Banca Româneasca 2002, Galeria "N. Mantu" -2004, Galeriile "Gh. Petrascu"- Tecuci 2007) si expozitii colective, dintre care amintim câteva de amploare nationala: Bienala "Lascar Viorel"- Piatra Neamt- (1999, 2000, 2006, 2009), Bienala Andreescu"_ Buzau (2000, 2002, 2004, 2006), Salonul National UAP -Bucuresti- 2002, ca si participari la mai multe expozitii colective organizate de Muzeul de Arta Vizuala si la diferite tabere de creatie (Constanta 1991, Brasov 1992, Galati 2005, Macin 2006, Ostrov 2008, Celic Dere 2009). A fost distins, de asemenea, cu Premiul I la Concursul National de Pictura de la Tulcea în 2003 si cu Premiul IV la Concursul National de Pictura de la Câmpina în 2009.
Un element important în arta lui Sterica Badalan îl constituie, desigur, peisajul din satul natal, adica un anumit tipar al locului care a fost o sursa de inspiratie permanenta în lucrarile din primele sale etape, fara sa înceteze nici acum sa fie punct de reper preferat.
Pictura lui Sterica Badalan cunoaste mai multe faze de creatie, evoluând de la o arta de tip postimpresionist la o pictura cu tendinte abstracte. Din fericire acest abstract pastreaza mereu o legatura cu imaginea reala ceea ce-i îmbogateste modul de conceptie plastica, si da o diversitate compozitionala lucrarilor sale.
Exista doua serii mari in actuala preocupare a autorului: o serie legata de peisajul danubian si o alta legata de ideea de cosmos, de miscare astrala. În prima dintre serii, fara sa identificam un peisaj precis, recunoastem o anumita amploare a planurilor, o structurare generoasa a spatiului, care aminteste de dialogul dintre pamânt si apa. Traseele compozitionale construiesc formele ordonând suprafata lucrarii.
În suita de compozitii dedicata astrelor, sau mai precis miscarii cosmice, domina liniile curbe, spiralele si concentrarea lor este subliniata adesea de un patrat realizat prin intermediul colajului.
De fapt, ideea de miscare o regasim peste tot si ea ne evoca atât unduirea apei, a valurilor, cât si pe cea a norilor sau a corpurilor ceresti.
Un alt element important al picturii lui Sterica Badalan este culoarea. Daca într-o prima faza ea era abordata cu intensitati mai puternice, contrastante, ulterior artistul a preferat griurile colorate sau tonalitatile de brunuri-ocruri mai apropiate de nuantele telurice.
Acum constatam o revenire la o culoare intensa, dar cu mai multa siguranta si cu placerea de a adânci în nuante, de a le descoperi multiplele valente ale sugestiilor vizuale. Domina aici albastrurile puse în valoare de accente calde de ocruri, galbenuri, rosuri. Exista si o discreta trimitere catre ideea de sacru, prin introducerea fundalurilor sau a accentelor aurii care dau un calm si o profunzime deosebita lucrarilor.
Sterica Badalan continua sa exploreze si în ansamblul ultimei expozitii, deschise în 2009 la Galeriile de Arta "Nicolae Mantu" o alta tehnica preferata, cea a colajului, careia îi confera calitatea de a adânci bogatia de expresie a pastei cromatice.
Franchetea investigatiilor plastice, un echilibru între autenticitatea gestului pictural si explorareapropriului univers, cautarile neobosite în domeniul îmbogatirii paletei picturale si a expresivitatii ei, reprezinta un moment de împlinire în parcursul artistic de peste trei decenii al lui Sterica Badalan.