FILE DE ISTORIE
LITERARA CONTEMPORANA

DESPRE
ANTOLOGII SI... ANTOLOGII

Ce reprezinta o antologie literara? ARE, ea,
un loc aparte istoria literaturii în general mai ales în istoria literelor românesti, de ieri, de azi ori de mâine? lata o problema, as zice, mai putin pusa si rezolvata la zi.
Acasa, am aproape un moft de biblioteca cu antologii de poezie mai ales, volume tiparite înainte de '89, la edituri prestigioase de stat din România precum: Eminescu, Albatros, Junimea, Cartea Româneasca, dar si la unele institutii si organisme culturale din ultimile doua decenii.
S.V
• În 1970, Casa Centrala a Creatiei Populare Bucuresti, de pilda, edita, sub egida Comitetului de Stat pentru Cultura si arta, volumul ÎMPLINIRI ce însuma lucrarile premiate la Concursul National al Cercurilor si Cenaclurilor literare. Unii dintre tinerii premiati atunci, care semnau în antologie, sunt astazi scriitori cu opera: RADU ULMEANU, ION MARGINEANU, FLORENTIN PALAGHIA, SANDALA GHINEA, ION MARIN, VITALIE MUNTEANU, STERIAN VICOL s. a.
• Alte trei antologii si anume: GÂNDIND ODE PATRIEI (Ed. Albatros, 1977, redactor, Gabriel Negreanu); NU UCIDETI PASAREA ALBA. (Ed. Eminescu, 1985, redactor, Daniela Crasnaru) si Crasnaru) si
CÂNTECUL PATRIEI (Ed. Albatros, 1986, redactor, DOMNITA STEFANESCU), deveneau ele însele carti de referinta în peisajul destul de eterogen al literaturii
contemporane, unii tineri autori fiind premiantii Editurii Albatros. NU UCIDETI PASAREA ALBA — antologie de poezie româneasca — însuma (în ordine alfabetica), în cele peste 260 pagini, un numar de 143 poeti de toate vârstele, începând cu Tudor Arghezi si încheind cu Horea Zilieru.
• Si la Galati au aparut în perioada '70 — '90, mai multe antologii poetice între care: IMN PAMÂNTULUI STRABUN (Casa de cultura a Sindicatelor, 1970, red. Sterian Vicol); Amiezi de cântec (Casa Corpului didactic, 1974, redactori: NICOLAE COLCERIU SI STERIAN VICOL); REZONANTE (Comitetul judetean al UTC, 1969, red. Sterian Vicol) PRECUM si câteva plachete omagiale tiparite la comanda sub egida Casei de creatie Galati si a Inspectoratului judetean de cultura. Trebuie amintit ca din 1955, la Galati aparea, anual, volumul: PAGINI DUNARENE, tot un fel de antologie literara la care si-au facut ucenicia multi poeti si prozatori galateni, astazi membri ai USR.
• Dupa '90, si mai ales în ultimii ani, si în alte centre culturale din tara au aparut numeroase antologii între care recomand iubitorilor de poezie: POEZIE DE DRAGOSTE; Antologiile Festivalului international "Noptile de poezie de la Curtea de Arges (Organizatori — Carolina Ilica si Dumitru M. Ion), manifestare culturala ce se organizeaza anual, cu invitati din toata lumea.
• O alta antologie, prin continutul sau, inedita, este LAUDA VINULUI — POEZIE BAHICA, DE LA ANACREON la MIRCEA DINESCU (Centrul de creatie Vrancea, 1997, redactor, Corneliu Fotea)... Mai evidentiem Antologiile anuale ale revistei CONVORBIRI LITERARE (redactor, Cassian Maria Spiridon); ANTOLOGIA POEZIEI ROMÂNESTI DE DRAGOSTE (Editura Ex¬PONTO, Constanta, 2004, redactor Fl. POPESCU); ANTOLOGIE CARE
NUMARA 320 PAGINI, semnate de 113 poeti; POEMELE IASILOR (Ed. Alfa, 2008, red. Nicolae Panaite); PAGINI LITERARE (bilingva, Ed. Libra, red. Daniela Tomescu); TRUPUL SI ARIPA — antologie bilingva româna — aromâna contemporana, (Ed. Fundatia Culturala Poezia Iasi, 2009, red. Marius Chelaru), volum aparut sub egida ARPE — Asociatia Revistelor si Publicatiilor Literare din Europa.
• O contributie cu totul si cu totul meritorie si salutarea în acelasi timp în greaua dar frumoasa "meserie" de antologator, o are poetul RADU CÂRNECI. in ultimii ani, Radu Cârneci a selectat si realizat "aceste carti cu multi autori" pe care le amintim. SONETE SHAKESPEARE VOICULESCU; ARBORELE MEMORIEI— 1997 (editie reunind creatii ale poetilor de limba româna din Israel); POEZIA PADURII ROMÂNE — 1999 (editia I, cinci volume, ed. a doua 4 volume: CINEGETICA — 2003 ( culegere de texte din literatura româna si universala, trei volume); CÂNTAREA CÂNTARILOR (antologie cuprinzând 16 variante în lb. româna — începând cu cea din Biblia lui Serban — 1688 si continuând cu celelalte pâna în zilele noastre). Cea mai recenta antologie însa — ANTOLOGIA SONETULUI ROMÂNESC pe care împatimitul de poezie si prietenie, Radu Cârneci, a daruit-o poetilor si cititorilor români, a aparut la Editura Muzeului National al literaturii române Bucuresti...

STERIAN VICOL