EVENIMENT

EXPOZITIA "JANA SI GHEORGHE ANDREESCU"
LA ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

Academia di Romania din Roma este, probabil, una dintre cele mai impresionante institutii culturale române care functioneaza în strainatate, daca ne referim atât la arhitectura cladirii, cât si la manifestarile culturale de calitate ce s-au acumulat de-a lungul timpului.
Asezata vis-a vis de Galeria de Arta Moderna si Contemporana si nu departe de faimoasa Galeria Borghese (care nu poate fi vizitata decât pe baza de programare) - monumentala cladire este situata într-un spatiu dedicat culturii (desi e greu de spus ce nu este cultura la Roma...): un întreg ansamblu de scari monumentale (una dintre ele poarta numele celebrului critic de artaa Giulio Carlo Argan), de alei si mici piatete unde numeroase statui evoca mari poeti ai lumii.
În acest ambient plin de farmec si prestanta, încarcat de semnificatii, a fost deschisa sub egida Institutului Cultural Roman, a Accademiei di Romania din Roma si a Muzeului de Arta Vizuala din Galati, în luna februarie 2010 expozitia "Natura-Ahitectura".
Când le propuneam în toamna anului 2008 Janei si lui Gheorghe Andreescu sa le organizez o expozitie mai ampla în cadrul Muzeului de Arta Vizuala din Galati, nu puteam banui ca proiectul se va împlini cu aceasta noua destinatie; finalizarea proiectului "Natura-Arhitectura" a fost posibila datorita colaborarii cu Institutul Cultural Roman si a Accademiei di Romania din Roma.
Expozitia de la Roma a celor doi pictori a fost practic o dezvoltare a celei deschise la Muzeul de Arta Vizuala din Galati, în luna noiembrie a anului trecut. A fost o adâncire a ideii unei corespondente secrete între natura si arhitectura. Creatie amintii omenesti, arhitectura hiscamna structurare, ordine, geometrie, dar exista si o "geometrie secreta", arhitecturala în natura , care i-a sascinat pe creatori de-a lungul timpului. Ambele notiuni se întâlnesc însa relatie fireasca pe teritoriul artei si aceasta este în mare masura leit motivul regasit pe simezele expozitiei din Roma a celor doi artisti galateni.
Mare parte din expozitia lor a fost realizata în urma întâlnirii cu Balcicul în vara anului 2010. Peisajul Balcicului, încarcat de ceea ce am putea numi "memoria culturala" a locului - evocând pentru orice artist român un anumit miraj al picturii noastre interbelice - a constituit si pentru Jana si Gheorghe Andreescu acel moment de inspiratie în care pictorul se reinventeaza pe sine însusi.
Numerosi italieni dar si români din diaspora au vizitat expozitia în momentul vemisajului, dar si în toata perioada în care a fost deschisa, apreciind viziunea plastica si tehnica celor doi creatori. Vernisajul a avut loc în prezenta directorului Accademiei di Romania din Roma, d-nul prof. dr. Mihai Barbulescu si a fost sustinut de expunerile facute de d-nul Cornel Baicu, director de programe al Accademiei di Romania si de Mariana Tomozei Cocos.
În cuvântul de deschidere al amplului catalog realizat de Muzeul de Arta Vizuala din Galati, catalog care a însotit expozitia, Cornel Baicu apreciaza astfel demersul autorilor: "...expozitia sotilor Andreescu e mult mai mult decât o restituire. Este un mesaj, un dar de lumina si culoare, captate tusa viguroasa, expresiva , de o nemarginita sensibilitate. Daca arta contemporana abunda în experimente temerare, ce frizeaza uneori extremele, perceptia pânzelor reunite sub motto-ul "Natura — Arhitectura" lasa loc unei emotii estetice izvorâte din susurul cromatic al unui "modernism traditionalist" sui generis, o redescoperire si un omagiu aduse unei scoli si unei epoci de elogioasa amintire. Dar prin aceasta expozitie, Jana si Gheorghe Andreescu se sarbatoresc si pe sine, se legitimeaza si se definesc indubitabil, ne fericesc cu acest inedit transfer valoric de pe malurile Dunarii pe malurile Tibrului."

Mariana Tomozei Cocos