ATITUDINI

Acelasi pitecantrop, la vedere, în cultura galateana!

Desi, de când se stie, Galatiul a fost un spatiu unde s¬au nascut si i-au dat renumele binemeritat numeroase figuri ilustre ale artei si spiritualitatii nationale, totusi, în buna parte, mai ales în timpurile moderne, aceasta preocupare aleasa, specifica omului - cultura - a fost si inca este obstructionata, agresata si adeseori devalorizata de niste nulitati, niste analfabeti si sferto-docti, impusi în posturi de conducere, de conjuncturi politice si administrative, decise de cei aflati la putere. Asa s-a întâmplat, asa se intampla!...
Cei mai în vârsta am apucat din plin vremurile, când, la Galati, soarta culturii era diriguita de tovarasa A.C., care a intrat in legenda locala cu agramatismele, cu ineptiile debitate cu ocazia unor evenimente culturale, mai subtiri.
Într-o pauza, în timpul unei editii a Festivalului "Colocviile comediei", retin si acum o remarca a regretatului teatrolog Valentin Silvestru care mi s-a adresat: "domnule, am o dilema din care nu pot sa ies, fara ajutorul unui localnic ca dumneata... Care dintre cele doua tovarase, A.C. sau F.S. este mai proasta?" Pe atunci A.C. era secretara cu propaganda iar F. S. sefa la cultura...
Insa personajele de mai sus pot fi judecate cu o anumita doza de circumstantialitate, fiindca erau figurante într-o societate întoarsa cu fundul în sus, era pe când inteligenta era masurata dupa marimea labei piciorului, vorba lui Arghezi. Dar acum ce motivatii mai avem?! Mâine, poimâine, se împlinesc doua decenii de viata democratica, desigur..., specific româneasca si, daca prospetimea materiala nu prea se lipeste de român, macar sa avem satisfactia ca ne împlinim intelectual, spiritual... Comunismul s-a dus, a disparut, însa niste vietati subdezvoltate, de dincolo de socotelile lui Darwin înca misuna, te împiedici de ele în cele mai neasteptate cotituri ale vietii noastre, mai ales în spatiul cultural, lasa dâre puturoase, imbaloseaza tot, oriunde fac atingere... O astfel de vietate hidoasa, plina de par, un fel de pitecantrop este si personajul rândurilor de fata, domnul S.D. (apelam la initiale ca si la cele doua eroine culturalnice), personaj care pus în fruntea culturii galatene, prin cine stie ce misculatii obscene, nicidecum printr-un concurs legal, nu a excelat prin nimic1 A încerca sa-1 compari pe susnumitul S.D. cu tovarasa A.C. ar fi hazardat, fiindca s-ar putea obtine acelasi rezultat ca atunci, când ai compara inteligenta unui retardat, a unui trepanat, cu inteligenta regretatei academician Zoe Dumitrescu-Busulenga.
Cât a fost seful Centrului Cultural "Dunarea de Jos", nu s-a reusit nici un dialog cu domnia sa, nu ca ar fi fost de rea credinta, ci fiindca utilizeaza un fond lexical foarte restrâns, însumat doar în câteva cuvinte. Singura expresie pe care reuseste s-o rosteasca aproximativ inteligibil atunci când nu-i convine ceva în relatie cu un eventual interlocutor, este: "Du-te-n p(aia) mea!"
Câtva timp a fost trecut în umbra, însa acum aflu cu stupoare ca acest pitecantrop barbos a fost iarasi "uns" în scaunul culturii galatene! Desigur sustinut cu tarie, în pofida rezervelor celor care l-au detronat, a protestelor scriitorilor, a celorlalti oameni de arta si cultura galateni, bagat cu forta în fata de catre un înalt si nefast personaj bisericesc care, de la evenimentele din 89 se tot implica în viata cetatii prin mijloace subterane, oculte, precum un veritabil prim-secretar!
Nu stiu cum a reusit convinga pe cei din puterea locala ca S.D. ar avea macar o singura calitate de luat în seama privind actul de cultura?! Daca, într-adevar, crede în capacitatile intelectuale ale susnumitului S.D., ma intreb de ce nu-l ia sub pulpana sa ocrotitoare, sa-l faca popa si sa-l puna, cât e ziulica lasata de la bunul Dumnezeu, sa cântareasca colivele si sa numere colacii?!
La o asemenea binecuvântata îndeletnicire cred ca s-a pricepe...
Constantin Vremulet