SCRIOARE DESCHISA

Un impostor, din nou, în fruntea culturii galatene

Când in 2004, Sergiu Dumitrescu a fost demis din functia de director al Centrului cultural "Dunarea de Jos" Galati, datorita mai multor pacate, precum: management prost, inactivitate si lipsa oricaror initiative, incapacitate profesionala, folosirea nejustificata si fraudarea unor importante sume de bani, s.a.m.d., am considerat actul în sine drept o masura oportuna, logica si: absolut necesara de igienizare sociala; intreprinsa de organele puterii locale care au actionat corect, conform standardelor de exigenta impuse de viata culturala si spirituala a Galatiului... insa n-a fost sa fie asa.
În acest rastimp (2004-2009), "Bolovanul popii", cum inspirat este numit in ziarul Impact/est ("Bolovanul popii iar. vrea director 12.03.2009), n-a stat degeaba. S-a ploconit pe la toate marimile locale si desi acestea s-au aratat destul de reticente (doar tot ei îl dadusera afara si-l iertasera pentru fraudele facute, pentru care ar fi trebuit sa raspunda penal!), in cele din urma, la insistenetele si presiunile obscure ale unui înalt personaj bisericesc, au cedat si l-au "uns" iarasi in scaunul culturii galatene (?!)
Revenirea acestui individ într-un asemenea post, pur si simplu, pe semnatarii acestei scrisori deschise: -scriitori; plasticieni, muzicieni alti oameni de cultura - ne-a umplut de stupoare si legitima dezamagire. Multi dintre noi am trait vremurile când "in fruntea culturii erau inscaunati tot felul de analfabeti numai pentru ca "erau animati de suflu revolutionar si aveau origine sanatoasa"! Chiar si asa, în comparatie cu acestia, prestanta profesionala, structura intelectuala a acestui individ se afla sub orice
Susnumitul Sergiu Dumitrescu, in anii lui de directorat, datorita stadiului sau inapoiat de cultura si inteligenta, comportat la un nivel inadmisibil, suburban, cu toti colaboratorii, cu oamenii de cultura cu care, datorita specificului activitatii, trebuia sa intre în contact. A fost si este inapt sa comporte un simplu dialog, nu fiindca n-ar dori, la un moment dat, sa faca acest demers, ci pentru ca fondul sau lexical se rezuma doar la câteva cuvinte si acelea adunate în niste expresii triviale, din cele auzite pe strazile si in cartierele marginase ale orasului.
Insistam asupra enuntarii "calitatilor intelectuale" ale acestui individ, fiindca suntem foarte revoltati; fiindca nu ne vine sa credem ca dupa 20 de ani de pretinsa democratie, când am tot sperat intr-o reconsiderare reala a valorilor, mai poate fi posibil un asemenea derapaj si anume revenirea unui astfel de personaj retardat într-un post de cultura!
Mentionam ca aceasta scrisoare deschisa este al doilea protest al nostru in acest caz. Ne-am mai adresat Ministerului Culturii si CulteIor precum si factorilor puterii locale, insa protestul nostru nu a fost auzit sau nu a fost luat in consideratie Facem din nou apel la capacitatea Dumneavoastra de intelegere si discernamânt, luând in consideratie si încrederea noastra atunci când v-am acordat votul nostru, sa reveniti asupra acestei decizii, care, nu numai ca ne compromite tinuta spirituala a orasului nostru, ci si buna Dumneavoastra intentie de a sluji interesele publicului galatean!
Cu speranta ca veti rezona favorabil la apelul nostru, va multumim!
Anexam un tabel cu o parte din cele peste 70 de nume si semnaturi ale scrisorii de fata.