MARI ANIVERSARI

Eugen Ionescu — 100
(tatal si fiul)

Cercetari de arhiva si biblioteca ne-au condus la depistarea de documente referitoare, atât la viata si scolaritatea scriitorului Eugen Ionescu (Eugene lonesco), cât activitatea socio-intelectuala a tatalui si al fratelui acestuia, partial inedite, partial nepuse în circulatie publica în conexiune cu
bibliografia lor:
Din înscrisul nr. 246/1909 al Registrului Starii Civile pentru nascuti al Primariei Comunei Urbane Slatina, pe care îl reproducem în facsimil, aflam ca, la declararea fiului Eugen-Dimitrie, avocatul Eugen N. Ionescu era în functie de Director al Prefecturii Olt, iar al doilea martor al declarantului, Ioan N. Ionescu — medic veterinar, nu-i era altceva decât frate! (Anexa 1) Era medicul veterinar al judetului.
Asadar, ambii frati erau intelectuali! Si cu functii superioare.
În anul absolvirii studiilor de drept, Eugen N. Ionescu si-a publicat teza de licenta: Mandatul în dreptul roman si dreptul civil român. Teza pentru licenta în drept sustinuta de Eugen Ionescu. Ploesci (Tipografia fabricei ..Progresul"), 1902.40 p (Facultatea de Drept din Bucuresci).
Patru ani mai târziu, a publicat o lucrare de drept international Cauza Româneasca în Turcia European a Si Conflictul cu Grecia/ de/ Eugen Ionescu, Licentiat al Facultatii de drept din Bucuresti, Avocat, Fost sef al biroului scoalelor române din strainatate în Ministerul Cultelor si Instructiunii publice. Bucuresti (Tip. ...Gutenberg" Joseph Gobl), 1906.115 p. 2,50 lei.
În anul declansarii celui de-al doilea razboi balcanic, când România a declarat razboi Bulgariei (27 iunie / 10
1913). a publicat o lucrare în chestiune: Razboiul
B.Lz ani si diferendul Româno-Bulgar de/ Eugen Ionescu. Licentiat al Facultatii de Drept din Bucuresti, Avocat. Fost sef al biroului scoalelor române din strainatate in Ministerul Cultelor si Instructiunei publice. Ploiesti (Tip. „Speranta"), 1911 125 p. (Pe coperta: Inst.Grafic „Lumina", Ploiesti.)
Aflându-se la Paris, împreuna cu familia, pentru pregatirea si trecerea examenului de doctorat în drept, si-a publicat — conform uzantelor — teza: De la notion
d'accident du travail dans la loi du 9 avril 1898. (These)/par/Eugene N. Ionesco. Paris, Duchemin, 1915, in-8° 135 p., cu care a luat titlul stiintific de doctor în drept.
În acelasi timp, dar cu o periodicitate mai scazuta, Ioan N. Ionescu, unchiul scriitorului româno-francez, a publicat si el doua carti: una în colaborare, cealalta — de autor, de stricta specialitate: Const. Radulescu. Medic veterinar al judetului Vâlcea & I.N. Ionescu. Medic veterinar al Circ. II. Dragasani. Raport de mersul serviciului veterinar al judetului Vâlcea pe anul 1898 si pâna la 1906. Imprimeria Judetului si al comunei Râmnicu-Vâlcea. 1906, 135 p. (Anterior, cei doi au mai întocmit un raport asemanator, pentru anul 1904, la de stiintific, pentru care au primit felicitari din partea autoritatilor centrale si judetene, dar a ramas netiparit); Ioan N. Ionescu. Medic veterinar al judetului Olt. Cum sa ne îngrijim vitele. Conferinte populare rostite la Cercurile Culturale din jud. Olt. Slatina (Tip. Si Leg. De Carti C. Constantinescu), 1913, 63 p. 1 leu. (Cuprinsul lucrarii este format din textul a zece conferinte despre: nutreturi samanate, mortalitatea vitelor, nalbari/ mesteri în vindecarea animalelor, cooperativele-laptarii, brânca-dalac-turbare — holera pasarilor, dar si despre îndatoririle satenilor în cazuri de boli molipsitoare).
Cercetarile noastre de arhiva si de biblioteca continua în aceasta directie a cunoasterii preocuparilor intelectuale a rudelor pe linie paterna, precum si materna. Dar si altele, colaterale/specifice.
Astfel, numele de familie al mamei scriitorului — Ipcar — nu este de origine aramaica, cum considera superfluu Matei Calinescu, în vol. Eugene Ionescu: teme identitare si existentiale (Iasi, Junimea, 2006), ci de provenienta româneasca, întâlnit de Dr. H. Tiktin (Dictionar român-german. Bucuresti, 1903, p.682, 852)