DEZBATERILE PORTO-FRANCO

cu tema:
Scriitorul român —
creatie credinta, destin

1. Sunt scriitorii romani contemporani traclusi in limbile de circulatie internationala? Numarul acestora (mare, mic), reflecta adevarata .,fata" a literaturii romane de astazi? „Ministerele Culturi” dar si alte organisme abilitate se stie — nu prea au incurajat pe traducatori. de unde îtrebarea: este cine a responsabil de aceasta situatie?
2. Care ar fi, dupa parcrea Dvs. scriitorii din diaspora? Întalnirle de la Neptun" fac ele o propaganda corecta literaturii romane in lume? Au facut
ei (scriitorii diasporezi ) ...ceva- ,.inainte" si dupa." (e vorba de revolutie). pentru literatura si culturii romana?
3. Încercati sa conturati profilul scriitorului acum la inceputul sccolului XXI. Va fi el un scriitor cu credinta in ale creatiei? Cu alte cuvinte, considerati ca destinul unui scriitor este suma dintre creatie si credinta'?
4. Despre Premiile USR. Credeti ca juriul (impartial, desigur). premiaza cartea sau autorul?
5. Exprimati-va parerea despre promotiile 90 si 2000-isti, adica despre promotiile de tineri autori 'scriitori care vin", cum vin, pe câmpia literelor românesti.
6. Cum percepeti „subliteratura". acest fenomen devenit periculos în ultimii ani? Credeti ca Uniunea
Scriitorilor trebuie sa deschida portile tuturor'?...
7. Vrem nu vrem, exista in prezent o „lupta- intre lectura cartii pe sticla si cea clasica tiparita pe hartie. Vedeti un învingator?
8. Ambasadele noastre din tarile lumii, sunt ele (sau ar trebui sa fie) implicate in promovarea literaturii si culturii românesti peste hotare? Ce mai fac, de pilda, pentru imaginea culturii românesti, ambasadele noastre din sa zicem Franta, Italia, Anglia, Austria, Germania, Rusia, Suedia, SUA, ma rog, si altele?
9. Astazi (ba si ieri!), revistele culturale si literare din România (fiecare publicatie cu „gasca" ei, cum se spune), stimuleaza ele si dinamizeaza creatia literara contemporana? Ce reviste culturale lecturati mai mult în prezent?
Dialog propus de Sterian Vicol
Nota: Asteptam raspunsurile Dvs. pe: grafprint_galati@yahoo.com