CARTE ASTEPTATA

"GALATI - BIOGRAFIE SPIRITUALA
Personalitati ale stiintei, culturii si artei"

La Editura Centrului Cultural "Dunarea de jos", din Galati, a aparut recent, o carte neobisnuita, apartinând venerabilului nostru dascal si savant, Ioan Brezeanu, intitulata Galati - Biografie spirituala. Personalitati ale stiintei, culturii si artei.
Lucrarea prezinta cele mai distinse personalitati ale judetului pe o îndelungata perioada de timp, dupa anumite criterii si competente: pe cele care au marcat istoria nationala precum: Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri, Alexandru Cernat si Eremia Grigorescu, Eroul de la Marasesti; femei celebre: Catinca Vogoride, Fani Tardioni etc; laureati si nominalizati la Premiul Nobel: George Emil Palade si V.A. Urechia; doctori honoris causa: Iorgu Iordan, Anghel Rugina, Gheorghe Tohaneanu; Ioan Brezeanu; membri ai Academiei Române: Ioan Nenitescu, Theodor Serbanescu, Petru Caraman, Tudor Pamfile etc; istorici: Vasile Pârvan; matematicieni celebri: Gheorghe Titeica; mari fizicieni precum Constantin Budeanu; medici precum Constantin Levaditti; j uristi: Vintila Dongorozi; filozofi: Ion Petrovici; ingineri, economisti: Anghel Saligny, Virgil Madgearu; muzicieni: Dimitrie Cuclin.
Autorul a facut un efort extraordinar sa se documenteze si sa scrie la obiect despre oamenii de stiinta si artistii spatiului cultural galatean. Cu atât mai mult cu cât parte din ei s-au manifestat în trecutul mai îndepartat, cum a fost, bunaoara, Moise Pacu (1853-1941) dascal complex de mai multe discipline, care a venit (de la Ismail la Galati, în urma retrocedarii celor trei judete Rusiei tariste), în 1878, împreuna cu Constantin Cuclin, tatal compozitorului, si cu alti fii al Basarabiei.
De asemenea, despre profesorul Alexandru N. Niculescu (1860-1937), dascal de latina si de limbaromâna al promotiei Budeanu¬Cuclin, ca elev al Liceului "Vasile Alecsandri", din Galati, în anii 1896-1903, caruia Cuclin îi dedica doua cânturi din Fastele lui Ovidiu, desi într-un an îl lasase corigent la limba latina!
Cuclin mi-a relatat - caracteristica-i modestie - si faptul ca savantul în domeniu electronicii, Constantin Budeanu, viitor profesor la Politehnica si membru al Academiei Române, coleg de clasa, a fost seful promotiei lor în toti cei sapte ani cât a durat liceul pe atunci!
Iata dar, ce oameni mari au dat meleagurile galatene culturii românesti si care sunt elogiati în minunata carte a domnului profesor Ioan Brezeanu.
Meritul autorului este cu atât mai mare cu cât domnia sa n-a fost fiu al tinuturilor galatene ci doar a profesat în orasul de la Dunare, ca dascal de liceu si universitar mai mult de sapte decenii.
Scriind aceasta carte, domnul profesor Ioan Brezeanu a urmarit sa ne demonstreze cu cât de multe personalitati a îmbogatit cultura româneasca judetul Galati, oferind astfel cititorilor si specialistilor în domeniu, o bogata si completa ilustrare a ceea ce înseamna localismul creator.
O asemenea carte, elaborata de prof. univ. dr.
nonagenarul Ioan Brezeanu, el însusi o mare personalitate
în cultura si învatamântul galatean, reprezinta pentru
istoriografia din aceasta parte a tarii un eveniment de o
exceptionala însemnatate, o adevarata cronica a
spiritualitatii dunarene, parte integranta a culturii nationale.
Ion Bârsan