DEZBATEBILE PORTO-FRANCO

cu tema:
Scriitorul român —
creatie, credinta, destin


1. Sunt scriitori români contemporani tradusi în limbile de circtilatie internationala? Numarul acestora (mare, mic), reilecta adevarata „fata" a literatura române de astazi? „Ministerele Culturii" dar si alte organisme abilitate — se stie — nu prea au încurajat pe traducatori, de unde întrebarea: este cineva responsabil de aceasta situatie?
2. Care ar fi, dupa parerea DVS., scriitorii „grei" din diaspora? „Întalnirile de la Neptun" fac ele o propaganda corecta literaturii române în lume? Au facut ei ( scriitorii diasporezi) „ceva", „înainte" si „dupa" (e vorba de revolutie), pentru literatura si cultura româna?
3. Incercati sa conturati profilul scriitorului acum la începutul secolului XXI. Va fi el un scriitor cu credinta în ale Creatiei? Cu alte cuvinte, considerati ca destinul unui scriitor este suma dintre creatie si credinta?
4. Despre Premiile USR. Credeti ca juriul (impartial, desigur), premiaza cartea sau autorul?
5. Exprimati-va parerea despre promotiile 90 si 2000-isti, adica despre promotiile de tineri autori/scriitori care „vin", cum vin, pe câmpia literelor românesti.
6. Cum percepeti „subliteratura", acest fenomen devenit periculos în ultimii ani? Credeti ca Uniunea Scriitorilor trebuie sa le deschida portile sau...
7. Vrem nu vrem, exista în prezent o „lupta" între lectura cartii pe sticla si cea clasica tiparita pe hârtie. Vedeti un învingator?
8. Ambasadele noastre din tarile lumii, sunt ele (sau ar trebui sa fie) implicate în promovarea literaturii si culturii românesti peste hotare9 Ce mai fac, de pilda, pentru imaginea culturii românesti, ambasadele noastre din sa zicem —Franta, Italia, Anglia, Austria, Germania, Suedia, SUA, ma rog, si altele?
9. Astazi (ba si ieri!), revistele culturale si literare din România (fiecare publicatie cu „gasca" ei, cum se spune), stimuleaza ele si dinamizeaza creatia literara contemporana? Ce reviste culturale lecturati mai mult în prezent?
Dialog propus de Sterian Vicol

Nota: Asteptam raspunsurile Dvs. pe: grafprint_galati@yahoo.com