INSEMNARI DE LECTURA

"Interferente"
de Corneliu StoicaCorneliu Stoica s-a manifestat de-a lungul anilor ca publicist, poet (publicând îndeosebi carti de literatura pentru copii), critic si istoric de arta. În aceasta ultima calitate, recunoscuta pe plan national prin primirea sa în rândul membrilor Uniunii Artistilor Plastici din România, Sectia Critica, el a scris carti de referinta pentru cultura meleagurilor din sudul Moldovei: „Artisti plastici de la Dunarea de Jos" (Ed. Alma, 1999), „Monumente religioase din municipiul Galati" (Ed. Alma, 2001), „Monumente de arta plastica din judetul Galati" (Ed. Scoala galateana, 2003), „Teodor Visan" (album de arta monografic, Ed. Alma, 2003), „Identitati artistice" (Ed. Alma, 2004), „Pictorul Nicolae Mantu" (monografie, Ed. Alma Print, 2005), „Întâlniri confortante" (Ed. Sinteze, 2007).
În noua sa carte, „Interferente", aparuta recent la Editura Sinteze, autorul isi largeste aria domeniilor de investigatie. În afara medalioanelor si portretelor dedicate unor artisti care s-au nascut în spatiul geografic al judetului Galati, a unor cronici la expozitiile organizate în ultimii doi ani la Galeriile de Arta „Nicolae Mantu", Muzeul de Arta Vizuala si Casa Colectiilor, el introduce cronici de carte, studii de istoria literaturii, evocari, articole referitoare la istoria unor lacasuri de cult religios sau a unor monumente de arta peisagistica.
Volumul (format 20 x 14,5 cm, 210 pagini, ilustratii alb-negru, coperte color) se deschide cu un articol consacrat aniversarii Centenarului Catedralei Episcopale din Galati, eveniment întâmplat la 27 aprilie 2006. Pe lânga o bogata informatie de ordin istoric oferita, Corneliu Stoica reînvie atmosfera zilei de 6 august 1917 când, în plin razboi mondial, a fost sfintita Catedrala de catre episcopul Nifon Niculescu, cu hramul „Sf. Mare Ierarh Nicolae". Pentru aceasta, pe baza unei cercetari a periodicelor vremii, aflate în colectia Directiei Judetene Galati a Arhivelor Nationale din România, el apeleaza la un extras din ziarul „România" (nr. 188, 13 august 1917), organ al armatei, ce aparea la Iasi, avându-l ca director pe capitanul în rezerva Mihail Sadoveanu, iar ca prim¬redactor pe Octavian Goga. Tot domeniului obiectivelor de cult religios ortodox din judetul nostru apartine si articolul „Un ansamblu monahal galatean — Manastirea Vladimiresti", în care avem posibilitatea sa citim si un fragment dintr-un interviu pe care autorul i l-a luat în 1992 pictorului Gheorghe Raducanu, cel care a realizat decoratia exterioara în mozaic a bisericii manastirii, precum si pictura interioara de la bisericile Mavromol, Sf. Gheorghe si Modest, Sf. Vasile si Sf. Haralambie din Galati. De asemenea, putem afla despre reactia si opiniile pe care le-a avut Maica Stareata Veronica Gurau dupa aparitia articolului respectiv în revista „Scoala galateana" (nr. 98, decembrie 2001), autorul publicând o scrisoare inedita primita de la aceasta.
Pagini importante sunt acordate felului în care galatenii si artistii plastici de la Dunarea de Jos au cinstit de-a lungul timpului memoria genialului poet Mihai Eminescu; sunt prezentati prin medalioane pictorii Gheorghe Petrascu, Dimitrie Hârlescu, Gheorghe Levcovici si Mihai Dascalescu, sculptorul Nicapetre, tenorul Nae Leonard,...