PROZA

Fluieratul la ureche
de George Trandafirescu

Au fugit, s-a încheiat discutia desi Pietroi, fiert ca dracul, ar fi continuat; Tase primise un Lincoln, un autoturism argintiu dupa care întorci capul si fluieri, mai ales când la volan e vreo blonda! Care a muncit, cine stie pe unde, pentru masinuta ei, straina asta asa, ca sa oferim noi, sa dam noi de la noi, în semn de dragoste. Începutul unei colaborari, marturisesc ca am tinut sa fie totul impecabil• o întâlnire de placere la club, cum muncim noi, cifrele care sunt, care sunt transporturile mari, cum platim; daca sunt observatii. Poate sunt! Poate Tase, fost ofiter de informatii la spionaj, retras din Serviciu pentru implicarea sa în actiuni politice la ultimele alegeri parlamentare, mi se pare, odata aterizat jupân în vama asta prafuita, vrea sa se faca om de la noi. Poate vrea sa schimbe lumea! Poate nu-i place de noi si sa ne mutam pe vest, la est ori la balamuc unde, uneori, ajung si aia destepti!
Sincer, m-ar fi durut sa se întâmple asa; astfel cum, nu mai demult decât saptamâna trecuta, mi-a luat inima si a plecat.
Mi-a frânt inima.
Mi-a pus lumea în cap.
Nu e bine, nu a fost bine.
Doi ani, mi s-a zbatut ochiul; cu doi ani în urma, cam pe vremea asta; venea Balana de sus, iarna despletita pe valuri gigantice, dantelate de ninsoare. Cam cum vorbim acum, dupa Sfântul Andrei.
Am scos în seara aceea de matase, un vin roze frapat lânga noi, în gheata sfarâmata, asortat la placinta aurie cu spanac, gatita la cuptor, traditional. Are gusturi bune si am îndraznit sa aduc de pe foc si o tigaie picanta cu ciusca verde. A avut succes. A avut succes si cealalta tigaie, ficatei în vin, alb, sec, înabusiti în ulei, initial pe tabla la foc foarte mic. Au fost pe masa întinsa de sarbatoare, lânga vatra, pâinici umplute, ardei rosii asortati la camembert si comte, fireste si brânzeturi proaspete, taiate în cuburi de unt, pâine cu lapte la biftec tartar si deliciosul antricot de vita. Au ramas în cos, câteva croasante cu ciocolata, scoase atunci din cuptor, de-ti lasa gura apa chiar de erai satul.
Au avut succes. Tase m-a pupat, l-am pupat. Suntem întelesi. Poate chiar ascultati, glumesc eu! - Înregistrati?
- Oh, nu!
- Eu, da. Poate chiar de voi. Mai stii? Ne pupa; se simte la taverna, ca la el, acasa.

*
Mai multe baterii frapate, cât a fost noaptea de lunga: buf-buf, buf! Vinut de la munte iar printre celebrele tigai, cocktailuri cu gheata, din rosii, lamâie si morcov ca sa nu vina greata.
A doua zi dimineata, marti, o alta zi obisnuita în care totul se aude în casca! Asta era munca mea de ofiter directional de linie la filaje. Ma ocupam de patrunderi secrete..., sssâst; multe patrunderi aveau mandate!
- Totul e în casca, auziti tot ce trebuie sa stiti: ascultati cum ne miscam; vedeti în stânga, pe mijlocul bulevardului, omul are contrafilaj, v-a luat el pe voi plimba aiurea de la ora 7. Vorba ceea-i care pe care!
Lasati-l, ca intra, îl predam din nou, vine alta echipa din oras, pe voi va stie dupa pantofi ...! Hai mergeti! Doi, sa coboare în barul irlandez, pe Aleea Terasei si o fata ss vina studenta... si sta la bar cu fumuri. Grija nene, la ce îmbraca si gasiti un parfum de fete, cum trebuie, ca stie locul!
Ala înalt cu mutra de bandit sa stea în parcarea privata de pe Soseaua Aviatiei cu Strada Marinarilor, dar la vesta. Atentie pe taxatoare, cum o mutati o ora sau cât este nevoie; fata asta nu-i sigura, nici platita. O scoateti de acolo. Mai Picolo, nu-i place de mine si nici de tine; de tine nu-i place, ca esti urât; uite-o p-aia roscata, da aia, fara tâte fara cur! O place. Îi plac fetele, ma!
Întrerupe: nene; pardon, sa traiti domnule maior! Îmi place aia, dar toate îmi plac. Fiecare-i un gen. Si eu sunt lesbi doar s-a deschis deja, poarta Europei! Înainte de-a închide ochii, tatal meu mi-a fluierat laureche; fii desteapta, fata, printre primii în batrâna noastra Europa.
- Iar e bine, ca si mie îmi place de tine, daca mai dai jos ... ! Doar atât aveti de executat, scoateti tot ce-ati instalat pe VW Passat alb, cu numar închiriat; a trecut...