PAGINI DUNARENE

Lingatoarele
de Mihai Ganea
(fragment din romanul "Loli')


Azi e luni. 03.08.'87. Orele 14.55. Afara-i un timp bolund de toamna cu soare, ploaie si iarasi soare si iarasi ploaie. Pe doamna Amandi, mama judecatorului si procurorului Amandi o opereaza. Biata batrâna, arata ca un cadavru viu. Datorita bunului Dumnezeu, care a lucrat prin sotia mea, s-a reusit ca batrâna sa mai traiasca doi ani. Sotia a tinut-o în viata. Azi a venit masina salvarii si a dus-o la spital. Probabil ca-i va taia si celalalt picior. Ce va fi? Vom vedea. A venit Doinita la Lenuta, din convorbirile avute, reiese rautatea omeneasca în special a oltenilor si felul cum a fost sabotata sotia mea. Merita sa povestesc pe larg faptele. Am mai scris în celelalte caiete cu însemnari câte ceva din chestia asta dar acum voi scrie detailat.
Eram pe vremea aceea la Flotatia de la Baia Sprie. Seful Flotatiei era ing. Munteanu iar, ing. Sef, Draganescu Radu. Eu în timpul acela am cerut sa fiu numit sef de schimb. Am cerut acest lucru din cauza salariului care era mai mare. Fata de pretentiile mele. Inginerul sef, a luat o atitudine ostila fata de mine si a început persecutia. Odata, la o sedinta cu activul de partid a spus în public ca eu, Ganea Draganescu, ma prinde de un picior si ma azvârle afara din Flotatie. Eu, la rândul meu, am luat cuvântul si i- am spus numai atât.
- Se vede ca sunteti oltean! Asta a fost tot.
Terminându-se Flotatia Centrala de la Baia Mare, toti care faceam naveta Baia Mare-Baia Sprie, am fost mutati definitiv la Flotatia Centrala.
Eu nu am stiu nimic prin faptul ca eram la bai, la statiunea Calimanesti iar când am venit acasa m-am prezentat la Flotatia Baia Sprie mi-au dat ordinul de trans¬fer la Baia Mare. Eu am protestat si n-am vrut sa merg din cauza ca era si ing. Draganescu mutat. Cumnata lui ing. Draganescu, adica Jenica mi-a tot spus ca sa nu plec. Ea lucra la Baia Sprie, la reagenti. Era o femeie tânara si casatorita de curând, era o femeie de treaba. Odata, la cofetaria "Violeta" din Baia Mare mi-a povestit viata ei dusa în familia Draganescu, si cum sora ei, sotia lui Draganescu a tinut-o ca pe o sluga. Am luptat, dar chiar în noaptea aceea a trebuit sa plec la Baia Mare. Toatalupta mea de a ma întoarce la Baia Sprie a fost zadarnica. Diaciuc Olga, colega mea de la Ferneziu a ramas la Baia Sprie iar maestrul Leng, prietenul ei a fost si el mutat la Baia Mare sau nu, a ramas si el la Baia Sprie. Fir-ar al dracului ca nu mai tin minte.O data cu pornirea Flotatiei de la Baia Mare a fost necesara angajarea de personal si multi s-au capatuit acolo. O data cu programul de angajari de personal s-a angajat si sotia mea, dar nu pe poarta ci peste gard, adica prin partid. Eu presimtind furtuna ce va fi, am fost la Biroul de Cadre unde seful cadrelor era unui, cum dracu-i zice... Perse sau Pesta, nu mai stiu cum. Îi spun toata tarasenia. El ma pune sa dau o declaratie contra lui Draganescu si despre conflictul ce l-am avut cu el. Interesant a fost ca în declaratie am scris ca se va razbuna cu prima ocazie, ca eu îl cunosc si stiu ce-i poate capul. Întocmai, asa s-a întâmplat. A intrat sotia în servici. Sefa laboratorului era inginera Ionescu (sa ma scuzati dar celelalte nume nu le stiu) ing. Cristea si trei maistri pe schimb dintre care unul, Pop. Aceste lichele, scuzati, am uitat sa o trec si pe Iuhasoaia, o scroafa mare care ardea gazul de pomana. Între muncitoarele de la CTC de la prepararea probelor, mai era si doamna Ilies, sotia maistrului Ilies de la sectia concasoare. Ce faceau aceasta femeii? Ah! dar am uitat-o pe doamna, Benta si Lungu Doina, o lingatoare de cur. Deci, ce faceau aceste femei? Lucrau pe rupte sub supravegherea a trei maistri plus Iuhasoaia, plus inginera Ionescu. Printre aceste roabe, lucra si sotia mea. Lucru, consta din luarea de probe de la toate concentratele, punerea lor pe cântar, înregistrarea felului concentratului, plumb, zinc, cupru, etc. Punerea în tavi si uscarea la foc apoi recântarirea lor în stare uscata scazând apa. Dupa aia, începea munca de distrugere a sanatatii. Cernutul pe site. Se facea un praf oribil de mult pe care ele, trebuiau sa-1 inhaleze timp de opt ore. Doua femei munceau si ele erau supravegheate de catre curva de Iuhasoaia la rândul ei asistata de trei maistri dintre care unul, facea lucru de mâna la gherghef. Subinginerul Cristea care ardea gazul de pomana. Peste toti acesti derbedei, era sefa inginera Ionescu.