NOTE DE CALATORIE

Pe urmele lui Shakespeare
sau pe aripile unui vis împlinit (II)

Dupa cum am relatat si în numarul anterior, experienta unica pe care am trait-o pe tarâmuri englezesti mi-a ramas în suflet ca fiind una din cele mai frumoase momente petrecute pâna la vârsta-mi frageda. Ceea ce vezi cu ochii tai, ceea ce auzi cu urechile tale nu se compara cu nimic în lume. De aceea consider ca aceste unice clipe vor ramâne întiparite în minte si în suflet si îmi voi aminti, poate, peste ani si ani, cum am reusit sa ma descurc singura alta cultura, civilizatie, folosind o limba straina, însa atât de draga mie, limba engleza.
Voi continua cu descrierea celor mai însemnate locuri pe care le-am vizitat si celor mai intense momente pe care le-am trait alaturi de prieteni vechi si noi, din toate tarile pamântului, vorbind limbi diferite. insa ceva ne lega pe nesimtite: dorinta înflacarata de a învata lucruri noi, de a vedea lucruri inedite, de a vorbi în limba engleza.
Printre orasele pe care le-am vazut atât cu ochiul, cât si cu inima, cel care m-a surprins din toate punctele de vedere a fost orasul istoric Bath: un loc în care istoria se îmbina armonios cu prezentul, iar sufletul îsi poate gasi linistea interioara pentru câteva minute, stând pe o banca, înconjurat de porumbei si de un chitarist ambulant, care-ti încânta auzul cu câte o melodie clasica, în forfota strazilor pline cu magazine cu suveniruri. Catedrala din Bath, un monument impunator, sumbru, care m-a lasat fara cuvinte. Muzica gotica cântata la orga ma înfiora, dar îmi gaseam curajul sa merg mai departe printre sutele de vizitatori. Pe lânga catedrala, am vizitat si centrul istoric al orasului, iar prin preajma lui se presupune ca ar fi locul unde regele Arthur si-a dat viata în lupta. Bath as putea sa spun ca este orasul porcilor, în sensul adevarat al cuvântului! La fiecare pas (mai mic, mai mare) gaseai câte un porcusor pictat în toate culorile si cu diferite înscrisuri pe el. imi pare rau, însa, ca nu am înteles prezenta acestora în oras!
M-am bucurat de timpul liber pe care l-am avut la dispozitie, plimbându-ma pe strazi si admirând cladiri, oameni, porumbei, porcusori... in câteva cuvinte, m-am simtit bine, m-am simtit în largul meu. Acest lucru ramâne în memoria oricarui vizitator strain în orasele din Anglia: te fac sa te simti ca acasa, însa nu uita sa-ti ofere posibilitatea cunoasterii culturii si limbii engleze.
Pe lânga excursii (ba chiar micile escapade cu doamna profesoara pentru cateva ore în Oxford), un mare avantaj al calatoriei pe tarâm englezesc a fost aprofundarea cunostintelor de limba engleza, iar ceea ce m-a surprins placut a fost faptul ca, în cele doua saptamani petrecute acolo, fluenta vorbirii în limba lui Shakespeare mi s-a îmbunatatit considerabil. De asemenea, m-as putea lauda cu un accent englezesc de invidiat, preluat direct de la sursa.
Ce m-a ajutat foarte mult în vederea acestor lucruri a fost încadrarea mea la o grupa de avansati în cunostintele de limba engleza, dar si profesorii special instruiti pentru a preda engleza elevilor straini. Prin jocuri educative si prin multe dialoguri, cu totii ne-am distrat, pe de on parte, dar în acelasi timp am învatat sa vorbim englezeste, scopul principal al calatoriei noastre. Grupa mea era constituita din elevi de mai multe nationalitati: italieni, greci, bulgari si români. Cu totii am legat strânse prietenii, ne-am vorbit unii altora de tarile noastre, ne-am împartasit idei, sentimente si idealuri. Chiar si acum înca mai tin legatura cu unii dintre ei, prin e-mail si simt o nespusa bucurie ca am prieteni si de alte nationalitati. Consider ca aceasta legatura este esentiala pentru noi, copiii, adultii de mâine. Numai comunicând între noi, exprimându-ne parerile asupra oricarui subiect, înnodând prietenii ce vor dura, poate, peste ani, vom reusi sa mentinem pacea la care toti locuitorii acestei lumi tânjesc, dragostea între oameni, indiferent de nationalitate, religie, culoare sau limba.
Voi face tot posibilul ca si anul viitor sa mai zbor spre tarâmuri atât de dragi mie, sa mai vorbesc engleza între vorbitorii de drept ai acestei limbi si sa admir locuri noi, oameni noi.
Mantu Bristena Georgiana clasa a VIII-a B, C.N.V.A.