SIMEZE

Expozitia „Erotica"

Filiala Galati a Uniunii Artistilor Plastici (presedinte, pictorul Aurel Manole) continua sa-si extinda si sa-si consolideze relatiile de colaborare nu numai cu alte filiale din tara, relatii care sau dovedit foarte benefice mai ales sub raportul unor schimburi expozitionale reciproce, ci si cu institutiile de învatamânt artistic superior. Gratie unei astfel de colaborari cu Universitatea de Arte „George Enescu" din Iasi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design, galatenii au putut admira recent pe simezele Galeriilor de Arta „Nicolae Mantu" lucrari din expozitia „Erotica", manifestare care în acest an a ajuns la a IV-a editie.
Datorata în primul rând graficianului si profesorului Dragos Patrascu, initiatorul si organizatorul ei, expozitia „Erotica" a fost gazduita la Iasi de Galeriile de Arta „Cupola" si „Lapusneanu". La Galati, lucrarile au ajuns doar în parte, dat fiind spatiul restrâns al galeriei de aici. Oricum, si numai cu cele peste 40 de lucrari de pictura, sculptura, grafica si fotografie expuse, publicul si-a putut face o impresie reala despre felul cum tema erosului, veche de când lumea, este abordata astazi cu mijloacele artei contemporane si potrivit conceptiei autorilor acestor creatii. Trebuie sa facem mentiunea ca la fel ca si în prezentarea ieseana, alaturi de profesori si artisti consacrati deja, au expus si studenti, unii dintre ei fiind chiar din Galati.
Maestrul Val Gheorghiu a retinut prin cele patru tablouri în ulei de o sensibilitate deosebita, înf'atisând picioarele unui nud feminin în patru ipostaze si în tot atâtea dominante cromatice. Supletea formelor, linia ferma si eleganta a desenului, rezonantele poetice ale culorii sunt expresii ale unui artist care a studiat profund corpul uman si a înteles sa exprime etemul feminin în tot ce are frumos si misterios. Pe Dragos Patrascu 1-am admirat în postura de redutabil gravor, care printr-o tesatura fina si uimitoare de linii realizeaza adevarate tapiserii grafice, dar si în cea de sculptor de sugestie reade mady, creând din instrumente muzicale vechi si alte obiecte neutilizabile un asamblaj în care componentele dobândesc o noua viata, cea a artei, cu sensuri profunde. Sculptorul Ion Bostan îmbina formele unghiulare cu cele rotunde în compozitia unui nud feminin din bronz, expresiv, bine înscris în spatiu, cu un vadit aer de monumentalitate. La Elena Atena Simionescu, în grafica, si sotul ei, Ilie Simionescu, în sculptura, doi artisti care au participat la Galati, în 2006, la Tabara de creatie „Arta ca viata", formele sintetice au substanta metaforei plastice.
Felix Aftene, cu lucrari ale caruia ne-am întâlnit în mai multe rânduri pe simezele Muzeului de Arta. Vizuala, este acelasi artist ironic, de viziune postmodema pe care l-am cunoscut. Personajul din compozitia lui prezinta o dubla. sexualitate. Este pictat fara prejudecati de ordin moral, înfatisat chiar în stare de gravidie. Umorul, atât de frecvent în tablourile sale, nu lipseste nici aici. Cromatica da senzatia de vetust, de ceva peste care timpul si-a lasat din plin amprentele distructive. Un nud foarte interesant, pictat pe o dominanta de negru si nuantele acestuia, cu un ancadrament tot de culoare neagra, în care totul pare cufundat într-un adânc mister, semneaza pictorul Constantin Tofan, presedintele Filialei Iasi a U.A.P. Cu creatia acestuia am avut posibilitatea sa ne întâlnim în luna octombrie într-un cadru mai larg, în expozitia personala ce i-a organizat-o sculptorul-muzeograf Alexandru Pamfil la Muzeul de Arta Vizuala, un spectacol vizual de mare tinuta.. Cristian Diaconescu si Ramona Diana Popliuc au expus tablouri de un cromatism exuberant, lirice prin excelenta, în care imaginile împrumuta accente ludice, în timp ce George Sorin Purcaru, galatean de origine, a socat prin cele doua sculpto-constructii în metal, cu volume si forme ciudate, înfatisând siluete feminine surprinse în diferite atitudini.
Lucrari interesante, continând configurari vizuale dintre cele mai insolite ale eroticului au expus si Miruna Nicolae, Ion Pricop, Gabriela Cocina, Mihai Catalin Gitman, Rafael Racaru, Radu Raileanu, Nicolae Andrei, Lodila Margine, Octavian Trandafir, Andrei Morteci, Tudor Patrascu, Marius Focsan etc. O expozitie unitara, incitanta, care a oferit o imagine cu totul noua a scolii iesene de arta, o manifestare care deschide perspectivele unor colaborari ale Filialei Galati a U.A.P. pe care le dorim cât mai fructuoase.
C. STOICA