Incursiuni. Lumi si metamorfoze

CARTEA DIN FATA

Aliniate cuminti, cartile stau pe polite cu speranta întâlnirii Pe câte un raft troneaza cu mândrie, în fata si perpendicular pe toate celelalte, câte una, mai deosebita, dar nu prin forma, cât prin constiinta mâinii ce o asaza. În spatele fiecareia se ascunde truda, nesomnul, cercetarea, experiente, drumuri mai mult sau mai putin batatorite. În biblioteca mea sunt doua carti — frontispiciu: Dictionarul artistilor plastici galateni, a domnului profesor Corneliu Stoica si Galati, orasul de la Dunare, editata de Primaria Galati. Par a se completa una pe alta, caci, cine stie câti dintre artistii nostri plastici n-au contemplat frumusetile orasului si ale adiacentelor sale înainte de a da viata prin culoare, lemn, piatra, inox, marmura...
Astazi ne vom fixa privirea insistent asupra Dictionarului … (Editura Terra, Focsani, 2007), caruia ar putea sa i se alature, prin complînire, Muzee si monumente galatene, Artisti plastici de la Dunarea de Jos, Monumente religioase din municipiul Galati, Teodor Visan (album de arta monografic), Identitati artistice, Pictorul Nicolae Mantu (monografie) si intâlnirile confortante, cu care ne-am îmbogatit prin împartasirea experientelor si devenirilor celor ce nu vor sa moara, caci, putem afirma ca, un om, o opera, o umbra, moare cu adevarat atunci când nimeni nu si-o mai aminteste. Corneliu Stoica este un pastrator, un resurcitator, un revolut al penelului care nu uita, nu lasa, nu sterge, nu ascunde, ci aminteste. Volumele închinate ludicului si lumii copilariei sunt adresate tot sufletelor noastre care opacizeaza si afunda copilul de altadata, nelasându-1 sa¬si uite jocul, sub forta Casei bunicilor, Cetatii primaverii, Tarii cu vazduh de ciocârlii, Toamnei care scrie simfonii, Ochiului de copil, Portilor deschise bucuriei si Numai stejarilor.
Intram, admiram, ni le dorim. Invariabil. inasprea rar ne întrebam cine, când, cum o fi cel care a trait, simtit si creat acele opere de arta. Din fericire, domnul profesor Corneliu Stoica reuseste din nou sa ne surprinda placut prin rigoarea, consecventa si hotarârea de a prezenta si celor mai putin familiarizati cu lumea artistilor plastici pleiada îngemanata a celor mai vechi sau mai noi dintre acestia. Ne-am astepta sa gasim în paginile Dictionarului... doar informatii strict legate de activitatea profesionala a creatorilor de arta, însa, autorul nu face abstractie de omul din umbra operei si ne prezinta si date biografice, cele mai multe revelând pasii devenirii, ai metamorfozelor celor care, din simpli oameni se transforma în cultivatori ai simtului estetic. Astfel, într-o stricta ordine alfabetica, cu rigoare grafica si informationala, identificam mari nume ale galatenilor haruiti si munciti interior, din care îi numim pe: Andreescu Gheorghe, Relu Angheluta, Alina Anton, George Apostu, Georgeta Aramescu, Ludovic Bassarab, Cristian si Sterica Badalan, Marcel Bejan, Silviu Catargiu, Stefan Buturca, Aurelia Calinescu, Adrian Corcacel, David Sava, Dunavatu Maria, Sergiu Dumitrescu, Nicolae Einhorn, Marcel Grosu, Ioan Tudor, Liliana Jorica-Negoescu, Nicolae Mantu, Mihai Coron, Gheorghe Miron, Lia Nor, Nelus Oana, Aurel Panaite, Gheorghe Patrascu, Nicolae Spirescu, Gheorghe Suciu, Napoleon Tiron sau Teodor Visan.
Apreciem în paginile dictionarului nu numai informatiile legate de viata si activitatea celor prinsi în câte- o pagina, ci mai ales comentariile, încadrarile, observatiile si judecatile de valoare pe care le face autorul prin prezentarea generica a operei fiecarui artist. Semnalam înca o data valoarea acestui Dictionar al artistilor plastici galateni prin faptul ca a aparut pe un spatiu nud, din cauza faptului ca nu mai exista o lucrare similara.
Va multumim, domnule profesor, ca mai aveti ragaz si pentru oamenii de cultura, pentru oamenii de arta a caror munca si opere perene au fost declinate în favoarea aspectelor materiale perisabile a caror consum nu poate conduce decât la ignoranta si nepasare!

Prof. drd. Gabriela Ciubotaru
Sc. Gim. „Mihai Eminescu", Galati