DIALOGURI LA BALCIC

Valentin Talpalaru în dialog cu Daniela Tomescu,
director general al FEDCR -
„Scopul înfiintarii acestei asociatii a fost acela de a crea o voce credibila, o voce puternica"

Valentin Talpalaru.: Sunteti una dintre persoanele cele mai abilitate sa aprecieze lucid si elocvent evolutia demersului început anul trecut, la Mamaia, prin prima editie a Forumului European al Revistelor Literare din Europa si continuata anul acesta la Balcic.
Daniela Tomescu: Faptul ca anul trecut am reusit sa adunam la Mamaia reprezentanti ai revistelor literare din România — din România nu este greu sa fie adunati - din Europa, Israel si Statele Unite, a fost un gest salutar si a pus bazele unei prietenii si colaborari de lunga durata. Faptul ca anul acesta cei care au participat la întîlnirea de anul trecut se regasesc si la Balcic, lor adaugîndu-li-se persoane noi si reviste noi, înseamna ca avem toate motivele sa credem ca în viitor ne vom atinge scopul, si anume acela de a crea o oportunitate în comunicarea si relatiile dintre institutiile de cultura pe care le numim reviste literare pe de o parte si identificare si reglarea neajunsurilor care se pare ca se gasesc nu numai în lumea revistelor literare din România pe de alta parte.
V.T. Din discutiile cu invitatii a rezultat ca problemele sunt în mare aceleasi, si în Franta si în Ucraina si în Israel...
D.T. Acest lucru a reiesit inclusiv din discutiile de anul trecut. Anul acesta aceste discutii practic s-au aprofundat. Alaturi de noi am avut si reprezentantii revistei Brod de la Ruse, care ne-a ajutat în organizare, si care se confrunta cu aceleasi probleme. În acest efort de identificare, de reglare si sprijin pentru rezolvarea problemelor, a luat fiinta Asociatia Revistelor si Publicatiilor Europene care în acest moment îsi desfasoara lucrarile în sala de conferinte, de aici, de la Balcic, pentru alegerea organismului de conducere si stabilirea unor masuri legate de activitatea viitoare din punct de vedere organizatoric. Consider ca aceasta initiativa româneasca, primita foarte bine de toti colegii din strainatate, poate sa constituie un punct de plecare în rezolvarea prin apeluri repetate, prin modalitati specifice, a problemele revistelor literare care sa capete un sprijin mai mare si sa fie mai bine vazute de catre factorii în puterea carora sta decizia de finantare a acestor reviste.
V.T. As merge mai departe si as spune ca acest organism care tocmai se înfiinteaza are sansele sa devina unul autoritar si sa aiba un cuvînt greu de spus, nu numai din pozitia celui care solicita, ci si din pozitia celui ce reprezinta vocea celor care creeaza si care sunt în drept sa-si spuna punctul de vedere, indiferent de institutiile care gestioneaza soarta revistelor literare.
D.T. As vrea sa completez ceva: atunci cînd ati spus voce, m-am gîndit la APLER, pentru ca eu de fapt sunt una dintre fondatorii APLER - ului, si scopul înfiintarii acestei asociatii a fost acela de a crea o voce credibila, o voce puternica, o voce care sa fie ascultata si respectata. Mai mult decît atît, la initiativa APLER - ului a luat fiinta aceasta Federatie în care s-au reunit mai multe asociatii de editori, si astfel, vocea a devenit mult mai puternica.
V.T. Si cu siguranta, cei care vor fi alesi în structurile de conducere vor fi persoane reprezentative, care sa poata fi impuse inclusiv în organismele oficiale.
D.T. Mergem mai departe. Vorbim de ARPE, bineînteles. În noua mea calitate, de director, voi avea o discutie anul acesta la Tîrgul de Carte de la Frankfurt cu conducerea Federatiei Europene a Editorilor si cu cea a Asociatiei Internationale a Editorilor unde vrem sa aderam. Probabil ca vom trece peste greutatile care s-au ivit în acest moment, în sensul ca în federatie nu sunt incluse toate asociatiile de editori din România, si atunci, vocea noastra, care este destul de puternica, nu este unica, iar pe de alta parte, „cealalta voce" care nu face parte din Federatia Editorilor a solicitat si ea la rîndul sau afilierea internationala, iar în acest moment nu pot fi admise doua entitati dintr-o singura tara, dar, avînd aceasta informatie despre care va vorbesc acum, ma gîndesc ca aceasta Asociatie a Revistelor Europene poate sa adere la un sindicat sau la o entitate organizatorica europeana cu care sa se înfrateasca si de la care sa capete sprijin.
V.T. Sa facem o paranteza, pentru ca tot am vorbit de voce, din acest „cor" care s-a reunit face parte si Studioul de Radio Iasi, membru al APLER si, cu siguranta, din noua structura care acum, se încheaga.
D.T. Bineînteles, Studioul de Radio Iasi ne-a fost întotdeauna alaturi, si cred ca este momentul sa-i multumesc pentru atentia si profesionalismul pe care l-a dovedit fata de demersurile si manifestarile pe care si APLER si Federatia le-au organizat. Este bine sa fim uniti, pentru ca numai asa vom putea sa ne aparam interesele comune.