PREMIUL NOBEL 2008

J.M.G. LE CLEZIO

Marea ruleta a literaturii mondiale, care este Premiul NOBEL, 1-a desemnat câstigator în anul 2008 pe (aproape necunoscutul scriitor), Jean-Marie Gustav Le Clezio.
Nascut în 1940 Le Clezio este, dupa cum spunea romancierul Bertrand Visage, un scriitor pentru care "spatiul literar este prea strâmt". Din fisa premiantului mai desprindem câteva date importante. La doar 23 de ani publica primul sau roman, Proces verbal care primeste premiul Renaudot iar pentru romanul Desert primeste în 1980 Marele Premiu pentru Literatura Paul Morand din partea Academiei Franceze. Însetat de noi orizonturi, Le Clezio încearca sa cunoasca vreme de patru ani, viata indienilor iar începând din anii 2000, interesul sau se îndreapta si asupra Saharei, asupra istoriei, mitologiei si riturilor samanice din Corea, devenind chiar profesor invitat al Universitatii din Ewha.
Juriul suedez i-a acordat Premiul NOBEL argumentând ca J.M.G Le CLZIO este "un autor al noilor orizonturi, al aventurii poetice si al extazului senzual, un explorator al umanitatii de dincolo si de dedesubtul civilizatiei dominante".

N.B. În România, la Editura Paralela 45, a aparut recent a doua editie a romanului Diego Frida, de Le Clezio, traducere din limba franceza de Nicolae Constantinescu (S.V.)