PAGINI DUNARENE

TRENUL REGAL

Trenul regal a fost momentul cel mai asteptat al zilei. Îngramadita pe peronul garii Nicolina din Iasi lumea astepta garnitura de vagoane care a apartinut coroanei regale acum piesa de muzeu desueta si controversata. Erau prezenti cei dela revista Convorbiri Literare organizatorii festivitatii anuale de premiere în cadrul zilelor acestei publicatii de literatura, oameni de cultura, arta si civilizatie din toata tara si chiar din strainatate. Atmosfera era specifica oricarei asteptari de acest fel. Lipsea totusi acea stare de spirit care în mod obisnuit însotea asemenea eveniment. Era o forfota tacuta si rau prevestitoare. La un moment dat au aparut si maramuresenii în frunte cu Marian seniorul editor. Era însotit de o fata pe post de reporter si un cameraman. Marian întinse mâna spre Nira.
- Bonjour, domnisoara.
Emotionata, Nira a zâmbit facând o plecaciune.
- Servus, Miha. Mai zise el.
- Servus ! Raspunse, Miha, strângându-i mâna si îmbratisându-l.
Apoi au intrat în holul garii unde noii sositi erau întâmpinati de organizatori si repartizati pentru cazare. Miha si Nira urmau sa stea cu Rica. Dar Rica înca nu venise. Si ca deobicei au hotarât sa revina la Tecuci oricât de târziu se vor încheia festivitatile. Miha o tinea pe Nira de mâna. Îi arata personalitatile prezente si o prezenta celor pe care îi cunostea.
- Nira. Nepoata mea. O tânara speranta a literaturii noastre. La numai 15 ani, autoarea unui roman de succes. Undeva lânga o masa cu multe pahare pline cu sampanie si un platou cu piscoturi se afla, Vali.. Vali era critic de arta si girase moral prima expozitie personala a Nirei. Le facu un semn discret cu mâna invitându-i alaturi. Aparuse si Rica. Trenul regal se lasa asteptat. Lumea comenta.
- Este vina organizatorului, Adrian Minune. Dracul stie cum s-a oplosit asta pe lânga Presedinte. Sper ca la primavara sa piarda alegerile de la uniune. Spuse cineva din apropiere calcând pe covorul rosu întins dealungul peronului în asteptarea personalitatilor orasului. Trenul regal cu scriitori fu anuntat la difuzoare. Lumea prinse a se înghesui la rampa. Nira îl tinea puternic de brat pe Miha. Emotia i se citea pe fata. Marian îi promisese ca o va prezenta lui Adrian Minune.
- I-am vorbit de tine si a promis ca te va lansa într-o emisiune culturala la televiziunea nationala.
Nira privea locomotiva care se apropia. Încet, încet aceasta trase la peron celebra garnitura regala din care personalitatile au început sa coboare calcând pe covorul rosu. Au urmat pupaturile si îmbratisarile de rigoare. Cei asteptati s-au amestecat cu cei care asteptau si toti s-au îndreptat spre sala de asteptare unde organizatorii pregateau discursurile si premiile Un ins mic de statura, nu mai mult de un metru si jumatate brunet, cu un ten si trasaturi specifice tiganilor din mahalaua Ferentari din capitala, se apropie de Marian.
- Iata-l pe Minune! Servus, Adrian.
- Sunt grabit, zise Minune. Unde-i fata?
- Aici! raspunse Marian, aratând spre Miha si Nira. Alte strângeri de mâna si pupaturi.
- Ce mic este! Nu se putu stapâni Nira sa-i sopteasca la ureche lui Miha. În tot acest timp, îl tinea de brat lipita de el. Miha sesiza si el diferenta.
- Da! Chiar e mai scund decât îmi imaginam si are o fata de avorton. Nu ti se pare?
- Mic si gras, adauga Nira. Si ce încrezut este!
- Ei, este omul Presedintelui. Ce vrei? Ti-am spus ca brunetii astia sunt obraznici si impertinenti. Dar poate îti face o cronica sau o emisiune la televiziune.
- Poate, încuviinta Nira si ramase pe gânduri câteva momente.
- Eu te-am învatat sa te feresti de astia. Marian ar trebui sa fie mai prudent. Comentariile persistente si negative la adresa lui abunda, îl însotesc oriunde apare, dar asta e, e omul Presedintelui. Când cade Presedintele, cade si el.
- Si când cade, Presedintele? întreba Nira.
- Poate la primavara. La alegeri.
- Aha!
Începu discursurile si festivitatea de acordare a premiilor. Nira cu Miha au ramas un timp pe peron facând poze cu telefonul mobil. Aici, în fata unui afis urias s-au pozat Nira cu un critic din Galati care i-a promis o cronica la romanul ei. Era un afis nu Trenul Regal (...)
*fragment din romanul "Cateaua" aflat în curs de aparitie
MIHAI GANEA