Aniversari

Eugen Simion 75
Exemplaritatea unei vocatii

Eugen Simion nu apartine elitei culturale românesti.
I-ar fi trebuit lavaliera si nu are. Daca ar avea, nu ar sti sa-i faca un nod cât de cât telegenic, pentru ca la Paris si-a pierdut timpul învatând altceva.
Nu a lansat chemari catre netrebnici, fiindca mai credea în cei care ar fi putut sa o faca.
Nu scuipa dispret pe crestetele românilor pentru a-si contrasta superioritatea.
E obisnuit cu sprinteneala ideilor grele, încât tâmpla nu-i cade în propteaua degetului aratator si de acolo mai jos, cu deget cu tot, în fotografia ieftina si burlesca a gânditorului providential pentru neam
omenire.
NODEX consemneaza: "Elita: Grup de oameni privilegiati, care au pretentiile superioritate". Din DEX vine un plus de lamurire •semantica: "Pretentie: Revendicare a unui drept; drept pe care si-l revendica cineva. 2. Convingere (nejustificata) pe care o are cineva despre meritele sale si cerinta ca aceasta convingere sa fie împartasita si de ceilalti; (lapl.), aere de superioritate, ifose. Intentie, dorinta, nazuinta ambitioasa."
Pentru toate acestea - si alte grave necalitati - Eugen Simion nu are ce cauta în elita de televizor, la emisiunile culturale cu bigudiuri, fraze oraculare, filozofari de pension si venturianisme bune pentru suetele demoazelice.
Carturarul român are, ma gândesc, vocatia spovedaniei învinse, victimiste, scârbite. Mi se pare ca Eugen Simion iese din model, dar nu se grabeste sa o marturiseasca. Modelul e prea puternic, vine din vechimea romantismului, s-a adaugat la o reteta a succesului public si a creat o prejudecata: a profunzimii obligatoriu însotite cu dezamagirea si greata existentiala. Confesiunea criticului, atâta cât este, indirecta cel mai des, vorbeste mai degraba de jubilatia de a trai, chiar si în angoasa. 0 gaseste întreaga în literatura, spatiu al paradoxurilor si al extravagantelor acceptabile când se constituie în creatie.
Exista, sunt convins, si aici un vector al exemplaritatii.

Andrei GRIGOR

(Fragmente dintr-un text publicat în 2006 si urmat de înjuraturile previzibile, unele venite de pe meleagurile noastre)