Porto-Franco

pictorul Nicolae Spirescu

Angela Baciu Moise

Rubrica: Interviu porto-franco  /  Nr. 143/2008

INTERVIU PORTO-FRANCO

Cu pictorul NICOLAE SPIRESCU

,Niciodata nu ma gândesc la timp"
„Cerul si apele Venetiei se schimba de la o ora ia alta”
„Fericirea nu vine din afara, fericirea vine din noi”

Domnule Nicolae Spirescu, doresc sa va felicit din toata inima pentru acest nou vernisaj! Cum si cât timp lucrati pentru pregatirea unei asemenea expozitii?

Niciodata nu ma gândesc la timp, nu se poate încadra în timp lucrul la un tablou, am sute de compozitii, portrete, peisaje, nu pot spune în cât timp le termin.
Si doresc sa va dau un exemplu: un tablou lucrat în Venetia, când mergeam acolo, îl lucram în aproximativ 2-3 zile, lucram doar de la 7 la 8.30 dimineata, o ora si jumatate, pentru ca cerul si apele Venetiei se schimba de la o ora la alta, deci trebuia sa revin a doua zi, la aceeasi ora, sa prind culoarea, nuanta pe care o doream.
Si totusi, timpul pe care îl folosesc pentru crearea unei lucrari este indefinit.
Alta data am terminat un tablou în 2 ani sa zicem, îl întorc cu fata la perete, dupa un timp îl privesc cu mare atentie, sa vad ce îi lipseste, sau dimpotriva, daca are ceva în plus.

Întotdeauna reveniti asupra unei lucrari?

Da, asa fac, revin la o lucrare, asa cum faceti si dumneavoastra probabil când scrieti, este necesar.

Ce cuprinde aceasta expozitie?

Aceasta expozitie cuprinde lucrari facute mai demult, asa cum am spus miilte lucrari le refac, desigur în aceeasi tinuta.
Va dau un exemplu, am iin portret început acum... 16 ani, mi-a placut o anumita ipostaza, o anume privire, un zâmbet, pe care numai cel care priveste cu ochi artistic stie ce înseamna. Am rugat un anume model sa-mi pozeze numai fata, sau numai gura... privirea.

Ati avut modele speciale, frumoase?
Nu stiu cum s-a întâmplat, dar toate modelele mele au fost frumoase, si ma gândesc aciim când o sa primesc un „angel radios”, ca sa va fac o bucurie, mi-ar placea foarte mult sa va pictez pe Dumneavoastra, frumoasa Angela Baciu.

Ar fi pentru mine o mare onoare si bucurie, va multumesc foarte mult.

Va astept sa colaboram.

Acest vernisaj a fost foarte bine primit de iubitorii de arta din Galati. Ce mai urmeaza?

În septembrie a.c. voi pleca la Viena cu o expozitie, la baiatul meu. Sper ca si aceasta expozitie sa fie bine primita, desigur totul se va filma, fotografia si se va aduna într-un material.
Mai concret, sper sa se alcatuiasca un album ce va aparea cât mai curând, cu aproximativ 80 de pagini le voi sintetiza pe etape, ani, decenii, pe jumatate de secol ceea ce am lucrat eu de-a lungul timpului.

Pictorul Nicolae Spirescu este un om împlinit si fericit?

Îmi place, este o întrebare filosofica, as putea face filosofie pe marginea acestei teme, am muncit mult, împlinirea vine cu timpul. Fericit?
Fericirea nu vine din afara, fericirea vine din noi...
O ultima întrebare: v-ati dori sa va scrie cineva bibliografia?
Nu, bibliografia mi-am scris-o singur, prin munca si lucrarile mele.
Domnule Spirescu, va felicit pentru tot si va multumesc.

Galati, Galeriile de arta „N. Mantu” 2003
A consemnat Angela Baciu-Moise

Voteaza:
Total: 0 (0 voturi )

ALTE ARTICOLE DIN ACEST NUMAR