Porto-Franco

Loli

Mihai Ganea

Rubrica: Literatura document  /  Nr. 143/2008

LITERATURA DOCUMENT

LOLI*
de Mihai Ganea

Motto: Un singur lucru nu poate Dumnezeu: sa ne mântuiasca fara de consimtamântul nostru.
N. Steinhard

Lânga Pop Simion, la numarul 12, locuieste fa¬milia Madaras Ion. Alt hot si tot sofer la „Agrofruct” Baia Mare. Si acela are o vila cu un etaj si masina Dacia 1300. Numai el singur munceste. Si acela, un curvar ordinar. Odata, am fost cu el în comuna Breb, lânga Sighet si în podul cu fân unde am dormit, a dat de o femeie, rusoaica care, i-a dat un sculament rusesc de n-a dat rând sa se trateze.
Ma miram eu de ce nu ma lasa sa merg pe teren pe la centre. Ca sa ma îndeparteze de ei, ma trimiteau în toata tara pe la intreprinderi dupa repartitii de materii prime, combustibil si alte treburi.
În 1976 când Lia fii-mea, a dat examen la facultate, nu a reusit, fata lui, a dat la Medicina unde a reusit si astazi e doctorita. Dar, s-a dus ma-sa cu ea la Cluj si cu 20.000 lei în buzunar.
- Mai, Iani! i-am zis. Esti tu sigur ca fata ta va reusi la concurs?
- Suta la mie. Va reusi! Si asa a fost.
Oameni vicleni. Daca eu sau altul ca mine ar fi încercat sa intre în banda lor si sa-i conturbi, erai imediat neutralizat si înlaturat.

Azi este sâmbata 08.08.87. Afara-i timp tâmpit, cu aer semirece si cer acoperit. Ieri, a fost Dragomir cumnatul Lenutei însotit de Ocsy la noi cu masina. Eu nu eram acasa. Se stie ca Dragomir Vasile, nu bea si nici nu fumeaza. Este, un mare comunist si ateu. Mergând ei cu masina, stie dracu pe unde, îl pune pacatul pe Dragomir sa bea o halba de bere si... mâna baiete! Mergea cu masina având farurile cu faza lunga aprinsa. Îl opreste Militia si-l întreaba de ce merge cu faza lunga aprinsa.
- Pai! Zice Dragomir, din cauza ca-i întuneric.
- Ia, sufla în fiola!
Sufla Dragomir în fiola iar fiola, se înverzeste imediat. Rezultatul? Î-a luat permisul de conducere si i-a mai dat 1000 de lei amenda.
- Uite, domnule! Odata beau si eu si ma costa

foarte scump bautura. Ca sa vezi ce face ateismul oamenilor slabi de înger.
A plecat Dragomir iar la volan, ia luat locul Ocsy.

La batrâna, mama procurorului Amandi, ieri, între orele 10-11, i s-a amputat piciorul de catre doctorul Gherman, chirurgul. Cât pe ce sa ramâna biata batrâna pe masa de operatie. Groaznice chinuri a mai avut batrâna fiind îngropata de doua ori. Prima data i s-a îngropat piciorul stâng, acum doi ani iar acum piciorul drept. A treia oara, va fi îngropata definitiv în cimitir. Are 72 de ani.

Joi 13.08.87. Urmeaza sa fie operat nepotul meu, Bala Raul, în vârsta de doi ani. Mai corect, un an si opt luni. Va fi o operatie foarte grea. Nu numai la testicole dar îi face deschizatura si în burta. Umbla si la intestine. Ce sa-i faci? Copii cu defectiuni. Nascuti din parinti, adepti ai zeului Bachus. Miercuri, îl duce la biserica la slujba ca sa-i citeasca preotul Gabi o rugaciune închinata lui Dumnezeu, pentru reusita operatiei. Se interneaza si Niculina în spital. Îl opereaza doctorul chirurg pediatru, Man de la Firiza.

Alaltaieri, Lenuta a facut cunostinta cu un domn bine înstarit. Din vorba în vorba, au ajuns cu discutia la doctorul Man.
- Doamna! Zice omul. Am avut necaz mare cu un copil. Numai doctorul Man ma putea ajuta. Dânsul, era în concediu la Firiza. M-am urcat în masina si am ajuns la Firiza la domiciliul natal al doctorului. Ce credeti ca facea? Sapa în gradina. A lasat omul lucru. Era plin de pamânt pe haine, s-a spalat pe mîini si asa murdar s-a urcat în masina si a venit la spital si mi-a rezolvat problema. L-am recompensat regeste ca am avut de unde.
Alaltaieri, a facut o operatie la un copil si au venit parintii cu ceva cafea si tigari. Se uita doctorul Man la ei si vazându-i cam modesti le zice.
- Mai omule! Câti copii ai?
- Patru, domnule doctor

 

Voteaza:
Total: 0 (0 voturi )

ALTE ARTICOLE DIN ACEST NUMAR