Porto-Franco

Alexandra Iancu

Alexandra Iancu

Rubrica: Debut  /  Nr. 279/2019

Alexandra Iancu

Născută la Panciu, a absolvit Liceul Unirea din Focşani, luând la baca-laureat nota zece. Cu un spirit fin şi delicat, Iancu s-a trezit înconjurată de simpatia membrilor cenaclului Duiliu Zamfirescu din Focşani, încă din clasa a XI-a.
În prezent este studentă la Facultatea de Drept din Focşani, in anul II de studiu.
Ca bursieră are puţin timp dedicat scrisului. Are in pregătire un volum de proză scurtă construit într-un chip deosebit, pe care sper să-1 văd bine primit de lumea criticii literare:

Orez cu lapte

Prin lentila zgâriată se zăreşte o fetiţă care se joacă roz. Rozul acoperă cu un parfum copilăresc o copilărie prelungită. Copilăria miroase a orez, cu lapte. Boabele de orez, înşirate într-o ordine dezor-donată sfidează orezul cu neghină. Neghina murdă-reşte albul boabelor de orez. Fetiţa ignoră murdăria neghinei care azi va fi vedeta din farfurie. Imperfec-ţiunea îşi sărbătoreşte cu mult fast ziva copilăriei. Ziva chicoteşte discret prin lentilă. Mirosul de lapte se prelungeşte într-o bucurie imperfectă. Bucuria înseamnă a face un orez cu lapte delicios cu tot cu neghină. Micuţul bucătar ascunde reţeta:
Bobul 1
Vrea să absoarbă tot laptele. Se crede atât de mare, încât se aşază răsfăţat în mijloc, sperând că va reuşi. Zâmbeşte celorlalte boabe care, crede el, vor rămâne fără lapte. Laptele e al lui, pentru că doar el există. Existenţa sa îi dă curajul de a se crede unic. Unicitatea se sperie de propria-i imagine şi ascunde oglinda. Bobul nu poate accepta o dublură închipuită. Închipuirea declară război realităţii.
Bobul 2
Crede că are cel mai bun gust şi refuză să fiarbă în lapte. Laptele-i strică savoarea pe care nu vrea să şi-o ştie. Savoarea lui se fierbe singură şi dispare când e gustată. Nimeni nu-i ştie gustul, pentru că fuge de lingură. Lingura se aruncă într-o cursă cu boabe de orez. Un bob ştrengar fură startul. Cheia succesului: trisarea.
Bobul 3
Nu poate fierbe. Orele se scurg în focul ce stă să adoarmă. Somnul priveste cum bobul nu fierbe decât singur. Singurătatea e remediul bobului inadaptat. Un strop de lapte singur acoperă bobul ce-i uşurează fierberea. Colaborare scurtă, până ce bobul fierbe. Restul e solitudine.
Bobul 4
Ţipă înainte de a fi fiert. Strigătul lui deranjează celelalte boabe. Boabele îşi revendică dreptul la linişte. Liniştea e zahărul din orezul cu lapte. Zaharul afectează sănătatea, iar bobul vrea să protejeze sănătatea fetiţei. Fetiţa mediază conflictul din oală. Oala îi aminteşte fetiţei de imparţialitatea mediatorului.
Bobul 5
Crede că orezul va da greş din cauza lui. Insuccesul stă în pesimism. Cortexul bobului respiră pesi-mism. Fibrele lui dansează neîncrezătoare sub coaja pesimistă. Pesimismul bobului se strecoară printre boabele certăreţe. Cearta se amplifică sub miza gustului. Gustul orezului susţine împăcarea.
Bobul 6
Consumă vitaminele orezului. Încăpăţânarea lui uzează fibrele şi-i îmbătrânesc consistenţa. Bătrâneţea întristează exteriorul bobului. Bobul crud de- vine sec. Strălucirea lui e povestea orezului din copilărie. Orez în care tot el avea dreptate. Dreptate au doar cei bătrâni; şi înţelepţi. Înţelepciunea e taina încăpăţânării.
Bobul 7
Loveşte boabele cu o coajă bogată în fier. Aroma tare a bobului Loveşte gustul şi răneşte orezul. Fierul rugineşte sub presiunea laptelui. Laptele triumfă întrun război chimic. Destinul schimbă coaja bobului şi o uniformizează. Uniformizarea atinge boabele şi le amestecă cu neghina. Aromele rezistă în aliaje impure.
Fetiţa calmează boabele cu un pahar de lapte. Laptele anunţă prospeţimea păcii. Pacea din oală inundă nările. Nările se visează, din nou, copii. Copiii aleargă prin oală într-un cerc omogen. Cercul e desenul unor unde sonore vesele. Veselia din lapte încheagă gustul orezului cu neghină. Fetiţa amestecă veselia în tot.

Voteaza:
Total: 0 (0 voturi )

ALTE ARTICOLE DIN ACEST NUMAR