Porto-Franco

UN AREOPAG AL AFORIȘTILOR, LA TECUCI

Redactia

Rubrica:   /  Nr. 276/2019

Cu mai mulţi ani în urmă, scriitorul V. Ghica a concurat la marele Festival al Aforismului de la Torino, o manifestare impresionantă (cca 2400 de concurenţi de pe toate continentele). De atunci i‐a încolţit ideea să organizeze și el un festival‐pui adresat aforiștilor români de pretutindeni. Visul a devenit realitate, după ce a găsit în Fundaţia Pelin partenerul ideal.
Prima ediţie (4‑5‑6 octombrie 2017) a fost onorată de prezenţa acad. Naji Naaman, o legendă libaneză care, prin sintagma „cultură gratis”, a stârnit interes deosebit în toată lumea. Nu i‐a fost ușor să ajungă la Tecuci, deoarece, după ce a primit invitaţia, nu a găsit localitatea pe harta Europei. Invitat la manifestările literare din școli, unde elevii deveniseră actori, nu spectatori, ca de obicei, a fost atât de impresionat de creativitatea acestora, încât le‐a făcut un cadou la care nimeni nu se gândea. Lucrările copiilor, desene după aforisme proprii, au fost prezentate în șase limbi, tipărite în trei mii de exemplare (în condiţii grafice excepţionale, de lux), difuzate în foarte multe ţări și pe internet. Cineva a scris, cu îndreptăţire, că elevii au pus Tecuciul pe harta lumii.
Ediţia a doua (3‑4‑5 oct. 2018) a fost racordată tematic problematicii Centenarului Marii Uniri.
Invitaţii (peste 60 de scriitori) au participat, cu însufleţire, la inaugurarea bustului Ecaterinei Cocuţa Conachi, eroina care, prin curaj și autentic simţământ patriotic, a răsucit destinul poporului român.
Expunerile prezentate de academicienii N. Dabija și de prof. Ioan‐Aurel Pop, președintele Academiei Române (text citit de ministrul Emil Dinga) au emoţionat profund auditoriul.
La ambele ediţii au fost premiaţi și români stabiliţi în: Canada, SUA, Italia, Franţa, Israel, Republica Moldova. Acum se află în pregătire ediţia a treia, iar la cea care îi va urma, va participa o altă legendă mondială, de la Sorbona, savantul François Rastier, cel mai valoros urmaș al lui Ferdinand de Saussure, întemeietorul structuralismului universal.
• Ediţiei a 3‐a, 3‐4 oct. a.c., îi urăm succes!

Voteaza:
Total: 0 (0 voturi )

ALTE ARTICOLE DIN ACEST NUMAR