Porto-Franco

Vasilica Grigoraș: „Seninul din inima cărţilor” ‑ Editura PIM, Iași, 2019

Dan Plaesu

Rubrica: Consemnari  /  Nr. 276/2019

„A mai scrie azi carp despre carp este un act oarecum temerar, e ca şi cum ai încerca să aduni franturi de cioburi de oglindă în ideea de a obţine întregul răsfrant în oglinda compactă", susţine în textul care deschide această carte Nicolae Busuioc, cunoscut eseist, critic şi istoric literar din Iaşi. Şi domnia sa continua observaţiile pertinente legate de lucrarea de faţă şi nu numai, opinii adunate sub titlul „in orizontul rigorii dar sensibilităţii": "Critica literară, fie ea şi de întampinare, vine înaintea cititorului debusolat pentru a-l ajuta să înţeleagă şi să discearnă între textele lipsite de valoare şi cele care oferă neîndoielnic mesaje, învăţăminte şi idei de a fi reţinute. Cititorii nu au cum să nu observe cum ei înşişi pot trage foloase în selecţia cărţilor. Între critica literară şi lectură se creează o punte necesară şi importantă, o relaţie interdisciplinară în care evaluarea critică şi receptarea textului intră într-o ecuaţie cu mecanisme subtile de funcţionare, cu un echilibru susţinut de simţul critic şi, pe cale de consecinţă, de gustul lecturii."
Antologia de opinii critice, „Seninul din inima cărtilor", se remarcă prin diversitatea lucrărilor recenzate şi deopotrivă prin cea a scriitorilor, cu reşedinţe în diferite zone din ţară, ba, chiar şi, dincolo de graniţe, la Antipozi. Cezar-Florin Ciobîcă, din Botoşani, este autor de poezie şi proză, iar haiku scrie din 2008; poemele sale au apărut şi pe siteuri internaţionale; are premii la concursuri de gen, fiind selectat printre cei mai creativi 100 de autori de haiku din Europa. Cel mai recent volum, în ediţie bilingvă română-engleză, „Petale în vant", primeşte aprecierile calificate ale scriitoarei Vasilica Grigoraş, ea însăşi, precum se ştie, fiind şi o împătimită a haiku-ului. loan Nicolae Muşat, eseist şi poet, se află în atenţia autoarei prin cărţile „Catedra Sfantului Mare Mucenic Sava" şi „Paştile Tău, Doamne", ambele apărute la Buzau. Poetei Mariana Gurza îi este prezentată o nouă apariţie editorială, „Dumnezeu umbra", ediţie bilingvă română-engleză, apărută la Targovişte. O altă lucrare, „Apropieri: Mariana Gurza pelerinaj prin idee, gand şi suflet", editată la Roman, pune în evidenţă scriitura acestei autoare creştine. La editura „Singur" din Targovişte şi-a scos cărţile de poezie Nora Rotaru. Titlurile lor: „Apostol fără nume" şi „La graniţa-ntre vise". Să ne oprim ceva mai mult asupra jurnalistului şi poetului Gabriel Dragnea prezent în volumul de care ne ocupăm graţie carţii „27 dialoguri: Construcţii incomplete" (Editura Tiparg). Interviurile au drept interlocutori nume mari, precum: Adrian Marino, Alex Ştefănescu, Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Doina Uricariu, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru, Gabriela Melinescu, George Muntean, Haralamb Zincă, Horia Roman Patapievici, Mircea Martin, Nicolae Manolescu, Nina Cassian, Romul Munteanu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga şi alţii. Este meritul autorului de a-i fi provocat la discuţii caştigul cititorilor de a putea să afle astfel informaţii din lumea literară, frecventată de cei intervievaţi.
Continuand prezentarea cărţii ajungem şi la antologia „Poduri lirice", realizată de poeta Valentina Teclici, din Noua Zeelandă. Cei 24 de poeţi, din care jumătate trăitori în ţara de la Antopizi, iar cealaltă jumătate din Europa realizează puntea terară, poetică, gandită de autoarea ediţiei. intre timp, reprezentanta Moldovei (Valentina Teclici a copilărit şi a învăţat la Hui, a făcut studiile superioare la Iaşi, iar la Galaţi a trait şi a lucrat mulţi ani) a scos un nou volum antologic „Poduri lirice-2", lansat i în oraşul de la Dunăre, lucrare prezentată, de asemenea, în acest volum. Cartea „Calendar în 17 silabe: dialoguri senryu", apărută la Constanţa, este semnată de Dan Norea şi Eugen Deutsch, „distinşi epigramişti şi haijini", precum prezintă autoarea volumului de faţă. „Mireasa din sufletul meu", poezie religioasă, scrisă de Lorena Gabriela Gherghe, a apărut la Buzau.
Îşi mai află locul în lucrarea de care ne ocupăm şi alţi autori: medicul pediatru Valeriu Lupu, din Vaslui, poetul Girel Barbu (cu cartea „Zgomot şi tăcere", editată la Râmnicu-Sărat), poeta Ana Urma, autoare de haiku, prof. dr. Petrea losub, cu preocupări în filosofie, publicistică, poezie, acum semnatar al carţii „Romania între umilire şi demnitate", poetul barlădean Simion Bogdănescu (cu volumul „Valea, Poete!"), prof. dr. Dumitru V. Marin („...77 noduri culturale şi semne amicale", volum editat la PIM, Iaşi), profesoara Branduşa Dobrită, din Vaslui, prezentă cu versuri pentru copii şi proză scurtă. Şi alţii. Remarcăm şi postfaţa Veronicăi Balaj, alături de un calup semnificativ de referinţe critice.
Încercand un final acestei prezentări, trebuie să remarcăm, înainte de orice, disponibilitatea profesională totală a Vasilicăi Grigoraş. O politeţe (culturală, zice) dusă la extrem. Cărţile despre care a scris i-au fost oferite pentru a-şi exprima o părere, iar criticul literar din Vaslui a făcut-o. Prompt şi elegant. Cu generozitate. Cu argumente. Gandindu-se că la celălalt capăt al ideilor exprimate se află autorii, pregătiţi să-şi continue drumurile scrisului. Şi datorită opiniilor pertinente, exprimate de doamna care semnează această carte. Este critica de întampinare benefică? Este, desigur. O spune înca din prefaţă Nicolae Busuioc, care apreciază laudativ eforturile scriitoarei Vasilica Grigoraş, „autoare a peste 15 volume, cu o încrengătură literară diversă, care isşi leagă numele de viaţa cultural-literară vasluiană şi nu numai."

Voteaza:
Total: 0 (0 voturi )

ALTE ARTICOLE DIN ACEST NUMAR