MARYSE CONDE
În urma unui prelungit demers popular (?) (nominalizaţii au fost stabiliţi de ...47 bibliotecari, în urma celor 32000 de voturi primite de partea publicului, s-a acordat, totuşi, UN Premiu Nobel ALTERNATIV pentru literatură 2018, scriitoarei de limbă franceză, MARYSE CONDE).
Autoare a peste 15 cărţi (romane istorice, piese de teatru etc.), deţinătoare a mai multor premii literare, Maryse Conde a trait în Africa natală, Europa, America, cunoscând „în direct" personajele sale şi viaţa lor.
Născută în 1937 în Guadelupe, cu studii în Franţa, a abordat în scrierile sale problemele rasiale, feministe, culturale, spre explorarea moştenirii existenţiale a diasporei africane, cu deosebită referire la consecinţele sclaviei şi ale colonialismului din Caraibe. Într-un interviu, premianta Nobel răspundea tranşant: „Nu aş putea scrie nimic dacă faptul în sine nu prezintă o anumită semnificaţie politică. Nu am nimic de oferit care să-şi păstreze importanţa". La noi, în România, n-a fost tradusă, nici o carte semnată de fericita câştigătoare a Premiului Nobel.
Ştirea de faţă, sperăm să nu fie o ... farsă