Porto-Franco

Evenimente culturale 2007

Redactia Porto-Franco

Rubrica: Eveniment cultural  /  Nr. 140/2007

EVENIMENTE CULTURALE 2007

PRIMUL FORUM EUROPEAN AL REVISTELOR LITERARE a avut loc în perioada 5-8 septembrie a.c., la Mamaia, Marea Neagra, România. Manifestarea, organizata în conditii excelente de Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte din România (FEDRC) si Asociatia Publicatiilor Literare si Editorilor, cu sprijinul Ministerului Culturii, a reunit reprezentanti ai presei culturale din Austria, Belgia, Bulgaria, Franta, Israel, Serbia, Spania, Ucraina, precum si reprezentanti ai revistelor literare membre ale APLER. Afisul Forumului a cuprins colocvii si dezbateri pe teme actuale si de mare importanta pentru cultura scrisa din tarile membre ale UE si nu numai. Între acestea amintim: Europa literaturilor si jurnalismul (multi)cultural, Supravietuirea revistelor literare si promovarea culturii vii, Spiritul critic versus spiritul comercial s.a. În cadrul Forumului a fost prezentat, în final, proiectul de statut al Asociatiei Europene a Revistelor Literare - initiativa româneasca - în curs de înfiintare, membrii fondatori fiind, prin semnatura, cei prezenti la acest eveniment cultural de exceptie al anului.

Municipiul Galati si orasul Tg. Bujor au fost în perioada 2 6-2 9 septembrie, gazdele FESTIVALULUI-CONCURS DE POEZIE "GRIGORE HAGIU", ajuns la a 16-a editie.
Organizat de Societatea Scriitorilor "C. Negri", Revista Porto-Franco, Biblioteca judeteana "V.A. Urechia" si
Primaria Galati, cu sprijinul Asociatiei Publicatiilor Literare si a Editurilor din România - APLER, Festivalul
s-a bucurat în acest an de prezenta unor scriitori din tara între care: Nelu Oancea, Grisa Gherghei, Liviu
Apetroaie, Valentin Talpalaru, Marin Codreanu, Dan Anghelescu, Nicolae Grigore Marasanu, Gheorghe Neagu,
Mihaela Albu (red. sef, revista Lumina lina, New York), Dumitru Marian (Chisinau), precum si scriitori dunareni: Liliana Spataru, Adrian Secara, Angelâ Bâciu, Maximilian Popescu, Ion Croitoru, Sandel Stamate, Coriolan Paunescu, Ion Manea, Nicolae I. Staicu-Buciumeni, Nicolae Colceriu, Cristian Ureche, Diana Manaila, Florina Zaharia, Letitia Buruiana, Sterian Vicol si altii. Foarte bogat a fost programul editiei din acest an: Vizitarea locurilor unde cu 74 de ani în urma se nastea viitorul poet Grigore Hagiu, Casa Domnului din Tg. Bujor, recitaluri, expozitie de carte si documente la Biblioteca ce-i poarta numele, lansari de carte, autografe, evocari la Casa Memoriala si la Scoala gimnaziala care, deasemenea, îi poarta numele. Un recital poatic de exceptie, cu participarea invitatilor si a premiantilor, a avut loc la Gârboavele, recital având ca generic "Fantastica padure" - titlul unei earti semnate de Grigore prin 1980...
A treia zi, Festivalul s-a desfasurat în sala Eminescu a Bibliotecii judetene V.A. Urechia si a cuprins: colocviul "Grigore Hagiu, generatia `60 si onirismul" si expozitia de carte, un recital poetic si Festivitatea de premiere a Concursului de poezie. Premiul pentru cea mai buna carte a anului (sept. 2006 - sept. 2007) a fost acordat volumului "De veghe si de slabiciune în mintea lui Secara" de A.G. Secara. Premiul pentru volum în manuscris a fost adjudecat de Ana Cioriciu (Stefanescu), pentru manuscrisul "Bobul de mustar", iar premiul pentru grupaj de versuri a fost acordat d-soarei Oana Gina Mihai. În zilele Festivalului, participantii au vizitat mai multe obiective culturale si artistice între care Muzeul de Arta Vizuala, Muzeul de istorie (Casa Cuza), Tabara de sculptura în metal, Parcul si Statuia Eminescu, Gradina Zoologica s.a. Invitatilor, celorlalti participanti la Festival le-au fost oferite din partea organizatorilor, diplome cu titlul de membru de onoare al Clubului "PRIETENII LUI GRIG", pentru interesul acordat cunoasterii vietii si operei poetului Grigore Hagiu. Asadar, editia din acest an a Festivalului National de poezie "GRIGORE HAGIU" a fost cu adevarat o împlinire a Poeziei, cunoasterii si Prieteniei. NOTA BENE, Au fost alaturi de organizatorii Festivalului urmatorii: Ionel BOECEA, Tiberiu SABIESCU, Cristian URECHE, Angela IVAN, Dumitru NICOLAE, Costel SPATARU, Ovidu BATOG, Marcel POPA si altii. Tuturor le MULTUMIM!

CEA DE-A XVI-A EDITIE SALONULUI INTERNATIONAL DE CARTE ROMÂNEASCA s-a desfasurat (organizator princi¬pal, Biblioteca "Gh. Asachi") în perioada 8-10 octombrie, la Iasi si în zilele de 10 si 11 octombrie la Cernauti. Dedicat cu prioritate cartii rom'ânesti si de peste granite, Salonul "asachian" - dupa cum spunea D-na Elena LEONTE, directorul Bibliotecii judetene "Gh. Asachi" lasi - si-a capatat o imâgine particulara, puternic reliefata fata de târgurile de carte, câteva mii de titluri stând marturie trecerii prin toamnele Salonului. Lansarile de carte, expozitiile si autografele au constituit un dialog de cunoastere si recunosatere a scriitorilor, a editorilor si a cititorilor. Scriitorii galateni (nota bene) au fost prezenti la acest Salon, prin cartile expuse si prezentate carti semnate de Liliana Spataru, Sandel Stamate, Mircea Mihai, Maximilian Popescu, Crisan Museteanu, Sterian Vicol, A.G. Secara si Diana Manaila, aparute în Colectia "Biblioteca Porto-Franco". Diana Manaila si-a lansat cartea sa de debut "Hana - Cartea cu fosnete", volum de versuri aparut la prestigioasâ Editura Junimea în chiar zilele Salonului... Salonul international de carte de la Iasi a fost si în acest ân o reusita a reusitelor si datorita profesionalismului si entuziâsmului colectivului Bibliotecii "Gh. Asachi" care are lâ pupitru doua distinse si neobosite Doamne, daruite Cartii si Prieteniei: Elena LEONTE si Catinca AGACHE. Felicitari!.

Voteaza:
Total: 1.00 (1 voturi )

ALTE ARTICOLE DIN ACEST NUMAR