Daniela Gumann (ex-Vebert) s-a născut la Hurdugi, în judeţul Vaslui, în august 1970. A absolvit Liceul Teoretic "Alexandru loan Cuza" din laşi şi mai apoi Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii "Danubius" din Galati. Este şi absolventă, în cadrul Universităţii din Bucureşti, a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială. Trăieşte de mai multi ani în Austria, la Salzburg, unde este căsătorită cu fostul ieşean Constantin Gumann şi are o fiică de 16 ani, Johanna. A lucratîn cadrul asistenţei sociale în lsrael (7 ani) şi Germania (1 an), iar în Austria, împreună cu soţul patronează firma "D&C Gumann", care are ca activitate principală îngrijirea la domiciliu a persoanelorîn vârstă şi bolnave. În februarie 2017, Daniela Gumann devine membră a Societătii Scriitorilor "Costache Negri" din Galati-Brăila şi îi este recunoscută calitatea de scriitor.
În această ultimă calitate, luni, 25 septembrie 2017, în organizarea Uniunii Scriitorilor din Romănia - Filiala laşi, în parteneriat cu Societatea Scriitorilor "Costache Negri" din Galati, la Casa cu Absidă "Laurenţiu Ulici" din laşi, austriaca Daniela Gumann şi-a lansat două volume, unul de poezie - "Florile cireşului tânăr" şi celălalt de proză - ` Ingrijitoarea". A sustinut-o în demersul său scriitorul gălăţean Sterian Vicol, care a prezentat şi el publicului cartea "Memoria lui Femios" şi revistele "Porto-Franco" (nr. 250-253).
Prof. Maria Georgeta Popescu: "Am avut câteva vârfuri printre elevii din clasa mea, unul dintre aceste vârfuri fiind şi Daniela Vebert. Am simţit-o pe Daniela sigură pe ea şi din om de afaceri a devenit acum şi poetă şi scriitoare. Ea este în prezent un om format, iartoate scrierile sale sunt adresate şi dedicate oamenilor!
În luările la cuvânt care au urmat am consemnat următoarele:
- Sterian Vicol: "Versurile Danielei sunt frumoase, ca şi autoarea. Daniela a lucrat 7 ani în lsrael, apoi la Primăria Galati şi după căsătoria cu Costi Gumann s-a stabilit definitiv în Austria, la Salzburg. Cărţile ei sunt aspecte din viata ei!".
- Liviu Apetroaie: "Daniela Gumann ne prezintă astăzi două cărţi, una de proză şi alta de poezie, la debut. Cartea de poezie este împărţită tematic şi este un lucru bun. Mai este şi o discuţie cu fiica ei, Johanna, aflată în plină adolescenţă".
- Horia Zilieru: "Poezia Danielei Gumann este continuă, deci neîntreruptă. Văd poezia noastră sub aura lui Mihai Eminescu. Mi-a plăcut «Mireasa de la miezul nopţii», iar Daniela caută un sot, pe care l-a şi găsit! Tăcerea dragostei se petrece în umbra nopţii, iar noi încercăm să ne desprindem de banal. Mi-e foame şi sete de tine! Spiritul este bărbatul şi sufletul este femeia! Se spune: ce este poezie nu se poate explica niciodată. Daniela se află pe drumul poeziei, de la sentiment la expresivitate!".
În replică, Daniela Gumann a menţionat: "Vă mulţumesc pentru prezenţă. În spatele cărţilor mele se află de fapt o echipă, Cassian Maria Spiridon şi Sterian Vicol, care este părintele meu spiritual, editura Timpul. Eu nu am urmărit să ajung neapărat o scriitoare, pentru mine este o refulare ceea ce fac! Mă scol de multe ori noaptea şi scriu. Aşa m-am cunoscut şi cu soţul meu, cu unele versuri mai decoltate, dar pe ele nu le scot în public, sunt doar ale noastre. Sunt momente când scriu, aşa cum simt. Mai multă atracţie au avut poeziile sentimentale, dar eu am să scriu doar ceea ce simt. Sunt nouă pe acest drum!".
Momentele artistice ale manifestării literare de la laşi au fost susţinute de actriţa lna Paladi, care a recitat din poeziile Danielei Gumann. Scriitorii Sterian Vicol şi Daniela Gumann au acordat o sesiune de autografe la finalul evenimentului.