Mihai Cimpoi (n. 1942) cunoscut om de cultură, critic şi istoric literar, eminescolog şi eseist basarabean este fondatorul Centrului Academic lnternational „Eminescu". Afost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi este autorul unor opere fundamentale, precum 0 istorie deschisă a literaturii române din Basarabia şi Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic. Are un număr impresionant de lucrări publicate: 60 de volume şi circa 3000 de articole, cronici, recenzii, numeroase monografii şi sinteze. În 2012 a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Chişinău, iar în 2013, Om Emerit al Republicii Moldova. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua României", în grad de Comandor (2014). Este membru de onoare al Academiei Române din 1991, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei din 1992, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor.
La sfârşitul anului 2014, Academia de Ştiinţe a Moldovei, lnstitutul de Filologie, a publicatîn onoarea sa volumul „Mihai Cimpoi, eminescolog şi filosof al culturii".
Nominalizarea pentru categoria Diplomaţie Publică a fost făcută pentru activitatea intensă de promovare a operei eminesciene în întreaga lume, prin organizarea Congresului Mondial al Eminescologilor, ajuns în 2017 la ediţia a Vl-a.