Porto-Franco

Gradina publica

Redactia Porto-Franco

Rubrica: Monumente galatene de arta peisagistica  /  Nr. 140/2007

Monumente galatene de arta peisagistica

GRADINA PUBLICA

Monument de arta peisagistica, cuprins în Lista monumentelor istorice aprobate prin Ordinul ministrului culturii nr. 2314 din 8 iulie 2004 (cod GL-s-B-03008),
Gradina Publica din Galati se întinde pe o suprafata de 7,62 ha. Dominata în centru de monumentala fântâna arteziana al carei jet de apa concureaza în înaltime copacii falnici din jur, ea este o mare atractie pentru galatenii de toate vârstele, care în orele lor de ragaz pot gasi aici o adevarata oaza de liniste si odihna. Vegetatia abundenta, formata din arbori si arbusti care mai de care mai atragatori, flori de toate culorile (abunda craite, gura leului, petunii, trandafiri, albastrele), chioscul destinat concertelor de fanfara, mesele din beton din apropierea acestuia, unde pensionarii joaca sah si table, operele de arta, spatiul de joaca pentru copii, dotat cu echipamente în buna stare de functionare, creeaza un cadru ambiant care face pe multi sa poposeasca aici.
Istoria Gradinii Publice se pierde departe în timp. Locul era schitat înca din 1842 pe un plan al orasului întocmit de arhitectul Ignat Rizer. Tot el va elabora proiectul dupa care va fi amenajata Gradina. Lipsa mijloacelor financiare a întârziat intentiile edililor orasului. Abia în 1861 a fost parcelat terenul, s-a construit o sera pentru flori si au fost adusi arbusti din Austria si Turcia. De pe mosia Docaneasa (Golasei) a lui Lascar Catargiu au fost adusi 1000 de arbori indigeni. S-au plantat frasini, castani, plopi, mesteceni, artari, brazi. Acestora li s-au alaturat florile: crizanteme, hortensii, lalele, narcise etc. S-a consolidat malul râpos dinspre Brates, s-a executat gardul, s-au construit fântâni arteziene si bazinul cu apa, lucrari care au durat pâna prin 1890. Au fost ridicate un bufet si un pavilion pentru fanfara. De Gradina, de-a lungul anilor, au raspuns gradinari iscusiti: Jarbert, Iancu Caracatanu, Victor Straca, Anton Tarfusser s.a.
Fântâna arteziana este opera sculptorului Mac Constantinescu si a artistei decoratoare Stela Ganescu. A fost executata în 1960, având peretii exteriori de forma unei cupe, ornamentati cu o decoratie de mozaic de marmura înfatisând aspecte specifice activitatilor locuitorilor judetului nostru: constructia de nave, siderurgia, agricultura, viticultura, pescuitul. Cele doua monumente aflate în apropierea portii de acces dinspre strada Domneasca îi reprezinta pe I.L. Caragiale si George Enescu. Ambele sunt din piatra artificiala si au fost ridicate în 1956. Bustul lui I.L. Caragiale a fost realizat de sculptorul Andrei Ostap, iar cel al lui George Enescu apartine artistei Florica Ioan. Acestora li s-a alaturat îi 1991 lucrarea de sculptura în metal "Ora odihnei", semnata de sculptorul George Marcu. Ea a fost executata în cadrul taberei de sculptura în metal, editia a III-a (1991).
Asa cum se prezinta astazi, Gradina Publica este un loc frumos, iubit de galateni, caruia municipalitatea îi poarta o deosebita grija.
În prezent, periodic, Gradina Publica gazduieste ample spectacole artistice între care cele prezentate de Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galati.

Voteaza:
Total: 3.00 (2 voturi )

ALTE ARTICOLE DIN ACEST NUMAR