Porto-Franco

Britanica Doris Lessing, dupa turcul Pamuk

Sterian Vicol

Rubrica: Premiu nobel   /  Nr. 140/2007

PREMIUL NOBEL 2007

BRITANICA DORIS LESSING, DUPA TURCUL PAMUK

La noi nimeni n-a auzit (poate ici-colo), de prozatoarea britanica DORIS LESSING. Ea este câstigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura în anul de gratie 2007. Motivatia? Scriitoarea a fost numita de Maria Sa Juriul Academiei Suedeze "povestitoarea de larga respiratie epica a experientei feminine" si a adaugat bomboana pe tort "pentru scepticism si pentru forta ei vizionara". Punct.
Câteva repere din viata si activitatea Premiantei se impune totusi: debuteaza în 1950 cu un roman care exploreaza tema africana, apoi alt roman "feminist clasic", ca apoi, sa urmeze seria unor romane (cu tematica,da, comunista, sau autobiografice). De subliniat faptul ca fericita câstigatoare a Premiului Nobel în 2007, dupa ce a abandonat scoala foarte devreme (în adolescenta), se înscrie în rândurile Partidului Comunist Britanic. E drept, mai târziu, avea sa abandoneze ideologia comunista. A fost, pe plan socio-uman, o pacifista, militând împotriva armelor nucleare. Referitor la acuza cu participarea sa la "miscarea feminista" Doris Lessing preciza undeva: "Ceea ce feministele vor de la mine este ceva ce ele nu au cercetat, pentru ca vine din zona religiei. Vor ca eu sa depun marturie. Ceea ce ar vrea ele sa spun eu e: Ha, surorilor, lupt umar la umar cu voi pentru acel rasarit de aur când toti acei barbati, animalici nu vor mai fi (...) Am ajuns, cu un mare regret, la aceasta concluzie".
Doris Lessing va fi retinuta de Istoria Literaturii Universale si pentru faptul ca ea este cea mai vârstnica premianta: 88 de ani!
Mai adaugând si informatia ca printre candidatii de anul acesta creditati cu sanse foarte mari la Nobel si anume: Amos Oz (Israel), Philip Roth (SUA), Haruki Murakami (Japonia) si Jean-Marie Gustave Le Clezic /Franta), informam pe scriitorii si cititorii nostri ca preafericita Doris L. va încasa pe 10 decembrie a.c. Premiul în valoare de (O, Doamne, pe când un Matei Visniec, un Gheorghe Schwartz sau Gabriela Melinescu?), 1,5 milioane de dolari, chiar din mâna Regelui Suediei.

Voteaza:
Total: 1.00 (2 voturi )

ALTE ARTICOLE DIN ACEST NUMAR