ALTE IMPRESII DESPRE „GRIGORE DE SEPTEMBRIE”

O manifestare culturala de referinta - Festivalului National de Poezie „GRIGORE HAGIU”
(26 – 28 septembrie 2014, Galati – Tg.Bujor)

Pentru a ajunge la editia a XXI I-a –în cazul unui Festival de poezie –este (si se cuvine sa fie) un semn de fireasca mândrie pentru cei care, cu tenacitatea izvorâta din dragostea si admiratia pentru un poet nascut pe meleaguri galatene, au continuat peste ani o initiativa demna de admiratie.
Greutatile izvorâte din reticenta unora, din nepasarea sau chiar împotrivirea altora nu au constituit – dupa cum se vede (de vreme ce s-a trecut deja de 20 de editii!)– un obstacol pentru poetul Sterian Vicol din Galati, redactor sef al bine cunoscutei reviste Porto Franco, nici pentru dl. Gîdei Laurentiu Viorel,tânarul si inimosul primar al orasului Târgu-Bujor, locul unde s-a nascut si a învatat carte Grigore Hagiu. Desigur, cei implicati în ansamblul manifestarilor s-au sprijinit pe mai multe institutii, cum ar fi Societatea Scriitorilor “C.Negri” Galati, Reprezentanta Galati – Tecuci a U.S.R, Filiala Iasi, în colaborare cu Primaria Municipiului Galati, Primaria Orasului Tg.Bujor, Biblioteca Oraseneasca Tg.Bujor, Muzeul de Istorie Casa “Cuza Voda”, precum si “Atelierele de creatie ale poetei Angela Baciu”.
Cele doua orase – Galati si Tg. Bujor – au gazduit evenimente diverse: o slujba de poeminre a celui disparut atât de timpuriu, vizita la Scoala Gimnaziala „Grigore Hagiu”, loc ce poarta numele poetului si creatia sa permanent vii în sufletul si mintea generatiilor de scolari (datorita mai cu seama inimosilor lor dascali), lecturi publice, lansari de carti si reviste, premieri etc.
Invitatii, scriitori din mai multe orase ale României, precum si din regiunea Odesa au cinstit – asa cum se cuvine – mai întâi memoria lui Mihai Eminescu, depunând flori la statuia poetului din Galati.Lansarea revistei Porto Franco de la libraria „Donaris” a oferit totodata invitatilor prilejul de a oferi, la rândul lor, carti si reviste pentru a fi expuse pe rafturile librariei, asa cum au oferit, a doua zi, Bibliotecii orasului si scolii din Tg. Bujor.
Nu voi trece în revista toate evenimentele- multe si variate prin grija organizatorilor -, asa dupa cum au putut constata toti participantii, acestia având ocazia sa cunoasca (sau sa revada) nu numai locul natal al poetului, dar si generatia actuala de copii care îi cinsteste creatia prin memorarea poemelor si recitarea acestora.
Voi sublinia însa în încheiere ceea ce consider esential pentru o astfel de manifestare culturala: readucerea în atentie, an dupa an, a poeziei lui Grigore Hagiu este nu numai un act de cultura, dar chiar si unul de patriotism. Patriotism local, dar si national, fara îndoiala, de vreme ce Grigore Hagiu este (si ramâne) unul dintre poetii de valoare ai României.