Doaga strãzii

„Doaga strãzii”… versus jocul bursei si al culturii (texte pentru toti)


Moto: „...lntelectualitatea a tradat, gâlceava spiritelor e o bolboroseala trecuta cu vederea de potentatii zilei, inteligenta speculativa s-a axat pe jocul bursei, creatorii au coborât în plan secund, escrocii culturali ciugulesc cireasa de pe tort”
(Fanus Neagu din „Jurnaiul cu fata ascunsa”, Ed. Muzeul Literaturii Române, 2013)

• Festivalul National de Poezie “Grigore Hagiu” - ed. A XXII-a, 26-28 septembrie 2014, Tg. Bujor, Galati (cititi la pagina 105)

• PORNI LUCEAFARUL... editia a XXXIII-a s-a desfasurat în conditiile cele mai bune, între 13-16 iunie a.c. la Ipotesti, Vorona si Botosani. Premiile revistei Porto-Franco au fost: la poezie,d-soara ANADA iar la eseu, Iuliana Caraghin.

• Reluam doua întrebari din nr. 215 al revistei „Porto-Franco”: Cum puteti, d-le director Catalin Negoita, sa fiti prezent în acelasi timp în trei locuri deodata: la Directia pentru cultura (opt ore, nu?), la Catedra de jurnalism (ceva ore), la Studioul TV (toata lumea stie, inclusiv sefii partidului dvs, ca sunteti patron, studio pe care, culmea, nenicule, l-ai si premiat). A doua întrebare este mai abrupta: Ce nota dati Directiei judetene pentru Cultura Galati cât si dvs personal. Dar cu demisia de onoare, cum ramâne, mai ales ca acum avem un nou Ministru al Culturii?...

• Nr. 215 al revistei Porto-Franco a fost lansat în perioada iunie-iulie, la Iasi în cadrul Festivalului international de poezie intitulat: „Iasi – capitala europeana a poeziei”; la Casa de Cultura din Tecuci, la Cafeneaua literara de la Teatrul „Fani Tardini”, la Casa de Cultura a Sindicatelor Galati si la libraria galateana
„Donaris”.

• Din nefericire Muzeul de arta contemporana Galati, din cauza „noului” sau „spatiu” expozitional inadecavt, neluminat, neaerisit (dupa cum spuneau chiar muzeografii de acolo) se afla într-o penumbra culturala vazuta cu ochiul liber. Cei raspunzatori trebuiau sa rezolve aceasta problema, de ani si ani, prin construirea unui edificiu special pentru Muzeul galatean (care era în vremea lui Simion Marculescu, cu profil unic în Europa). Nu, d.le Dan Nanu Basarab, director? Ce-i de facut?

• Casa Memoriala „Hortensia Papadat Bengescu” din localitatea lvesti, judetul Galati, nu are – suntem informati – un program bine stabilit pentru vizitatori, custodele fiind fara studii de specialitate. Prof. Gh. Fratita, cel care de drept trebuia sa fie custodele Casei, nefiind înscris în nu stiu ce partid, n-a avut nicio sansa...

• Casa Colectiilor (în localul fostei Farmacii Tinc), dupa spusa d.lui Dan Lilion Gogoncea pe când era Presedintele CJ Galati, trebuia sa fie Casa Personalitatilor galatene din toate timpurile. Minicipiul dunarean merita, domnilor edili, domnilor lideri de partide, domnilor senatori si deputati, un Muzeu de literatura si stiinta. Sa vedem care o fi ecoul?...

• lmediat dupa decembrie 1989, Scoala generala nr. 28 din cartierul rezidential Mazepa din Galati s-a numit Scoala gimnaziala „Mihai Eminescu”. Culmea, de la 15 ianuarie a.c. – ziua de nastere a marelui poet – unitatea de învatamânt amintita a „renuntat” la Eminescu. Cine sta în spatele acestei „lovituri” la adresa poetului national? Cine? De ce?...

• Trupa Teatrului Fani Tardini din Galati a fost invitata în Franta, la Avignon, unde a avut succese deosebite, fiind chiar premiata.

• Orasul Tg. Bujor si municipiul Galati vor gazdui la finele lunii septembrie a.c. (26-28), Festivalul si Concursul National de poezie „Grigore Hagiu”. Ajunsa la a XXll-a editie, manifestarea este organizata de Societatea Scriitorilor „C. Negri” si revista Porto- Franco în parteneriat cu Primaria si Consiliul local Galati si în colaborare cu Biblioteca judeteana V.A. Urechia, Muzeul judetean de istorie, Casa Corpului Didactic, Galeriile de arta „N. Mantu” s.a.

• Referitor la cultura, iata ce parere are Prim- ministrul României: „Mi-as fi dorit o persoana cu mare prestigiu cultural pentru ca Ministerul Culturii (MC) are un anumit prestigiu.” Nu prin (atentie n.n.!) doar omul de la partid – conchide dl. V. Ponta. La Galati, nu cumva... Fara comentarii (pâna când?).

• Libraria Donaris (str. Balcescu, nr.26, Bl. A4, parter, tel: 0743.494829), librarie tânara pentru toti scriitorii si autorii tineri si vârstnici de la Dunarea Galatiului, asteapta cartile noastre spre a fi difuzate si lecturate de iubitorii nostri de literatura.

• Nota: Societatea Scriitorilor „C. Negri” si revista Porto-Franco dau un SOS catre toate publicatiile literare din tara si din R. Moldova si Ucraina sa-si trimita periodic revistele respective, pentru cunoasterea si recunoasterea autorilor si oamenilor de cultura din întreaga tara dar si peste fruntariile tarii. Prieteni, sa fim solidari!

• Dl Catalin Negoita – primim prin fax un semnal de la un grup de scriitori din Galati si Braila – mai este directorul Directiei judetene pentru Cultura Galati? Poate si-a ales profesia lui cea adevarata: jurnalismul. Abia asteptam sa-l laudam pentru gestul sau...

• Despre alti directori (pusi în functie de... partid, vezi si ce spunea primul ministru referitor la cultura) vom vorbi în rubrica speciala din numarul urmator, fiindca prea abunda – cum scria un ziarist galatean– politrucul pâna si în teritoriul culturii si artei, rezultatele fiind cum (nu) se vad! Cu alte cuvinte, în avântul lor, domnii responsabili din cultura galateana, programând multe si marunte actiuni/manifestari, dau într-un cras amatorism. Premiile, de pilda, se dau azi fara nici o noima. Ca în Cântarea României...

• În perioada 27 iulie-2 august a.c. orasul si judetul nostru au gazduit cea de-a Vl-a Tabara de creatie si recreatie sub genericul „Galati – orasul Valurilor Dunarii”. Organizata cu sprijinul Primariei Galati, manifestarea a propus, între altele, lansarea Colectiei „Cartile Dunarii”, un loc aparte fiindu-i rezervat Antologiei literare de la Dunarea de Jos, antologie ce reuneste 23 de scriitori si autori galateni si braileni. Accentuez: scriitori (membri USR) si amatori, cenaclisti. O CORECTURA: În prezentarea profilului scriitorului Sterian Vicol, alcatuitorii Antologiei în care unul avizat, A.G. Secara, au încurcat premiile si acelea incomplete. Deci, corect: „Sterian Vicol a primit Premiul pentru poezie a USR, filiala lasi în anul 2006 pentru volumul „Norul si inima”; Premiul pentru proza al aceleiasi filiale pentru volumul „Memoria lui Femios – Jurnalul lui Terian” în anul 2012 si Premiul pentru poezie al revistei Convorbiri Literare în anul 2013. Ar mai fi fost de adaugat, d.le A.G. Secara, si Premiul pentru „Relatii culturale Galati-Chisinau” pe anul 2003, acordat de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova s.a. Încolo, felicitari!

Nota redactiei: Asteptam pentru rubrica de fata „Doaga strazii – texte pentru toti” – opiniile voastre, oricât de diverse dar interesante, privind actul de cultura, cum este, cum ar trebui sa fie, de oriunde va aflati. Pagina de fata putând fi, asadar, si un schimb de idei, pareri la ceea ce scria marele scriitor Fanus Neagu în Jurnalul sau, un fragment înscris si de noi drept motto.

Redactia Porto-Franco