OAMENI ALESI

Remember Moise N. Pacu

„Moise N. Pacu a fost o aleasa piatra de temelie a orasului Galati si amintirea lui trebuie sa stea vie în inimile noastre.”
Iuliu Scriban

Profesor, publicist, avocat, politician si istoric, Moise Pacu este cel dintâi fiu al Galatiului în perioada 1878-1941 nu numai pentru faptul ca este autorul primei monografii a orasului si apoi a judetului Covurlui, documente indispensabile astazi cercetarilor de orice fel despre aceste meleaguri.
Este de fapt prin activitatea sa multilaterala, alaturi de V.A.Urechia, cea mai mare personalitate culturala a urbei, din pacate fiind minimalizat si tratat cu indiferenta din motive obscure de oculta ecleziastico-politica contemporana prin jalnicii kulturnici trecatori, numiti în functii doar cu blagoslovenia unui triplu-informator cu mitra arhiereasca.
Dovada o reprezinta lipsa oricarei comemorari a trecerii sale în nefiinta din calendarul cultural al institutiilor galatene, fie ele laice sau bisericesti.
Chestie de educatie, minora, sa nu spun de doi bani, au parale.
Moise N. Pacu s-a nascut pe 11 octombrie 1853, în satul Babele, redenumit Oziornoie în perioada sovietica, cu denumirea pastrata astazi de Ozerne, raionul Ismail, regiunea Odessa, Ucraina.
Avea sa studieze la Gimnaziul si Seminarul Teologic din Ismail între anii 1865 si 1870
Acesta fusese înfiintat la 1 mai 1857, printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, la Ismail ca „o mica scoala bisericeasca, jumatate primara, jumatate seminariala, pentru a pregati tineretul în cele elementare bisericesti, parte în limba româna, parte în cea rusa“.
Conducerea scolii a fost încredintata arhimandritului Teoctist Scriban, aflându-se sub obladuirea Mitropoliei Moldovei, institutie care îi acoperea cheltuielile de functionare.
Urmare presiunilor de ordin politic in anul 1859 s¬a încercat desfiintarea ei, dar eforturile depuse de directorul scolii au determinat pastrarea ei ca for de pregatire a viitorilor slujitori, în partea de sud a Basarabiei, revenita la principatul Moldova urmare tratatului de la Paris din 30 martie 1856.
În luna noiembrie a anului 1864, cu putin timp înaintea înfiintarii Episcopiei Dunarii de Jos, scoala din Ismail „jumatate primara, jumatate seminariala” avea sa fie recunoscuta drept seminar de grad inferior.
Urmare unei donatii a unei familii de crestini înstarite din respectivul targ, seminarul avea sa primeasca un lo¬cal adecvat, situat pe o strada centrala, in aproapiere de catedrala orasului.
De acum inainte, aceasta institutie de învatamânt devenea de stat si avea menirea „de a preuti eparhiei si a servi la nationalizarea elementelor eterogene din Basarabia “.
Cladirea se pare ca exista si astazi.
Dupa absolvirea respectivei scoli Moise N. Pacu va urma apoi timp de doi ani Seminarul Teologic Socola - Iasi între anii 1870-1872.
La terminarea acestuia va fi numit profesor la Seminarul din Ismail în data de 29.01.1873 activând acolo pâna în 1878, când dupa pierderea sudului Basarabiei seminarul de la Ismail a fost mutat la Galati, împreuna cu centrul eparhial.
Va activa ca profesor de istorie, religie, geografie, limba româna, limba latina, economie politica la seminarul teologic din Galati în intervalul 1878-1893.
La înfiintarea în 1880 a Societatii “Alinarea durerii ” va fi vicepresedinte si apoi presedintele ei.
Pe plan politic va activa întâi ca deputat, apoi ca senator de Covurlui.
Pe parcursul timpului avea sa fie director si redac¬tor al unor periodice galatene de orientare conservatoare, respectiv Posta, Galatii a lui Timoleon Nebunelli, Timpul si Galatii noi.
Din activitatea sa politica subliniem aparitia publicatiei:Biserica româna: Cuventare rostita în Camera deputatilor... tiparita in Bucuresci la Imprimeria Statului in cursul anului 1888.
Vor urma apoi cartile de capetenie.
Cartea judetului Covurluiu tiparita la Bucuresci in Stabilimentul Grafic I. V. Socecu în cursul anului 1891.
Urmare acestui fapt va deveni membru al Societatii Geografice Române în anul 1892.
Pentru o alta lucrare si anume “Dictionarul geografic îi statistic al judetului Covurlui ” va primi în 1892 Premiul Societatii Geografice Române .
În anul urmator activitatea sa editoriala se manifesta prin doua lucrari.
Despre lux: Conferenta publica tinuta la Ateneul din Galati. Galati ce va apare în Tipo-Litografia G. Balaîescu.
A doua este Dictionar geografic îi statistic al judetului Covurlui. Galati aparuta de sub presele de la Tipo-Litografia I. Schenk, stabiliment industrial local.
Urmare unor conflicte cu autoritatile ecleziastice de la acea vreme, cu care va avea un proces, va fi nevoit sa paraseasca institutia de învatamânt bisericesc angajându-se profesor la Liceul “Vasile Alecsandri” Galati în 1893.
În intervalul 1894-1896 va urma cursurile Universitatii din Bruxelles, facultatea de drept, luîndu-si doctoratul cu teza “Cantitatea disponibila îi rezerva în dreptul roman” în cursul ultimului an.
Va continua sa-si duca activitatea de dascal la liceul Vasile Alecsandri.
În urmatorii ani aveau sa-i apara o serie de lucrari ce tineau de etica si morala.
Desordinea sufletésca ce bântuie societatea nostra. Bucuresci : Imprimeria Statului, 1900. Elemente de morala creîtina. Galati: Tipografia Buciumul Român, 1901.
Manual de învatatura Evangelica. Galati : Tipografia “Buciumul Român” P.P. Stanescu, 1902.
Elemente de instructie civica, drept îi economie politica. Galati: Tipografia Buciumul Român, 1903.
Meseria de profesor avea sa si-o continue la acelasi liceu, numarul 1 în ierarhia învatamântului galatean de atunci si de acum pâna în anul 1908.
Apoi dupa respectivul an îsi va duce activitatea pedagogica la Institutul “Notre Dame de Sion” , celebra scoala a elitelor cosmopolite galatene de sex feminin.
Dupa o întrerupere de câtiva ani avea sa revina în forta pe tarâmul literelor.
Cuvântari diverse cu continut religios-moral, didactic .... Galati: Tipografia “Buciumul Român”, 1912.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la raptul Basarabiei din data de 16/28 mai 1812 urmare încheierii rusinoasei si blestemate în veci paci de la bucuresti, fiul acesteia nascut la Babele si devenit galatean în toate cele va edita o lucrare de aducere aminte si de simtire adânc nationala.
Ea se intitula: Basarabia: Diferite articole de ziare din anul 1878. Bucureîti: Institutul de Arte Grafice îi Editura “Minerva ”, 1912.
În sfârsit tot pe linia de educatie civica va edita în anul urmator lucrarea Sentimentul national îi rolul femeii întru cultivarea lui, ce va apare la Galati la stabilimentul Tipo-Litografia Moderna, Antoniady.
Activitatea sa publicistica este deosebit de vasta, articolele sale aparând la Galati în ziarele
Posta, Covurluiul, Timpul, Galatii Noi, Actiunea, Caminul.
Va publica si în tara în: Curierul juridic, publicatie de specialitate, în Revista societatii arheologice, articole de istorie, apoi în Conservatorul ziar de orientare conservatoare dupa cum îi spune si titlul, în prestigioasa revista Convorbiri literare îi cotidienele Epoca, Seara, Minerva.
Moise Pacu a încetat din viata pe 23 martie 1941, la Galati, în vârsta de 88 de ani urmare unei insuficiente renale.
Mormâtul sau se afla în cimitirul Eternitatea pe aleea care duce spre Nord, din partea dreapta a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului - aflata acolo.