Noi pagini de istorie literarã

«Radacinile» tecucene ale lui Mircea Eliade

Despre radacinile sale tecucene marele filosof si istoric al religiilor a vorbit în mai multe rânduri amintindu-si cu emotie de primii ani ai copilariei. ,,Bunicul ( ... ) ma lua cu el la cafenea” iar dupa consumarea tabietului cafelei se întorceau acasa tinându-se de mâna, pe Strada Mare.
Odata, cu ocazia unei asemenea plimbari, lui Eliade îi apare în fata o tânara copila, care l-a impresionat atât de mult încât mai târziu avea sa consemneze: ,,ani de zile, imaginea fetei de pe Strada Mare a fost ca un talisman secret”.
Amintiri frumoase are Mircea Eliade si în legatura cu bunica sa, despre care spune: ,,De bunica îmi amintesc mai multe din a doua vacanta pe care am petrecut-o la Tecuci în 1919 (...) bunica ma ruga sa citesc cu glas tare, sa auda si ea...”.
Pentru a completa imaginea tecuceana a familiei lui Mircea Eliade nu putem omite faptul ca si sotia sa Christinel (Georgette) Cotescu s-a nascut în aceeasi urbe, dupa mama având ascendenta în familia Sendrea. Desi please de acasa înca de copila - a facut liceul în Franta - si locuind apoi departe de tara pâna la sfârsitul vietii, aceasta a pastrat tot timpul accentul dulce al graiului moldovenesc, dar si o anume distinctie boiereasca. Din drag pentru sotul sau, dar si din dor de tara si mai ales de tinutul tecucean Christinel a asezat o farâma de Românie în locuinta lor din Chicago, astfel încât înstrainarea sa se simta cât mai putin.
În legatura cu decizia tatalui sau de a-si schimba numele de familie din Irimia, în Eliade, scriitorul nu ofera prea multe explicatii presupunând doar ca motivatia alegerii a constituit-o admiratia fata de Ion Eliade Radulescu adoptând forma ,,românizata” Eliade, în loc de grecescul Heliade.
Asa cum rezulta din documentul prezentat în premiera publicistica si identificat de noi, în arhiva Primariei Tecuci, decizia a fost luata de tânarul ofiter Gheorghe Irimia, în anul 1899 pe vremea când era locotenent în Batalionul 4 Vânatori.

Viorel Burlacu

Document inedit
Registrul starii civile

Astazi 3 noiembrie stil vechiu si cincisprezece stil nou, anul 1899. Înaintea noastra ofiterul starii civile a comunei, urbei Tecuciu, judetul Tecuciu s-au înfatisat Domnul locotenent Gheorghe Irimia, de profesie militara, din Batalionul 4 Vânatori, actualmente în Institutul Geografic Militar din Bucuresti, care ne-au înfatisat Monitorul Oficial Nr. 78 din opt iulie anul curent în care este publicat Deciziunea Consiliului de Ministri cu urmatoare cuprindere: În sedinta sa de astazi 30 iunie 1899, Consiliul de Ministri luând în deliberare referatul Domnului Ministru de Justitie sub nr. 8552, relativ la cererea facuta de Domnul Locotenent Gheorghe Irimia din batalionul 4 Vânatori de a fi autorizat sa îsi schimbe numele patronimic de ,,Irimia ”, în acel de ,,Eliade ”, spre a se numi ,,Gheorghe Eliade ”; vazând ca s-au îndeplinit cerintele art. 8 si 9 din Legea asupra numelui, facându-se cercetarile asupra temeiurilor cererii, precum si publicatiunile necesare si ca nu a primit nici o opozitiune contra acestei cereri de schimbare a numelui patronimic a Domnului Locotenent Gheorghe Irimia: Consiliul în temeiul art. 12 din lege admite ca Domnul Locotenent Gheorghe Irimia sa-si schimbe numele patronimic de ,,Irimia ” în acel de ,,Eliade ”.
Aceasta Deciziune se va publica în Monitorul Oficial. Ea este definitiva. Domnul Locotenent Gheorghe Irimia are dreptul conform art. 15 din legea numelui a cere Oficiului Starii civile rectificarea actelor de stare civila, dupa care va purta numai noul sau nume patronimic.

Semnati G. Gr. Cantacuzino, General Gh. Manu, Tache Ionescu, N. Fleva, Dr. Istrate Disescu.
S-a subscris aceasta împreuna cu noi dupa ce i-am citit.

Semneaza Locotenent Gheorghe Irimia ss indescifrabil Ofiterul Starii civile G. Petrovici
(Arhiva Primariei Tecuci – Registrul starii civile)