INTERPRETÃRI CRITICE

GALATIUL, ASA CUM MI-L AMINTESC
(Volumul I)

Este titlul ales de Sandel Dumitru pentru primul volum dintr-o serie de lucrari, care unele din ele sunt înca în lucru. Autor cunoscut pentru preocuparile lui istorice cu un accent pe istoria Galatului si personalitatile care au fost legate de acest oras dunarean, a „îndraznit” sa abordeze acest subiect dupa o lucrare remarcabila, care a luat si premiul Academiei Române. Este vorba de Istoria orasului Galati. De la origini pâna la 1918, a prof. dr. Paul Patanea, aparuta în anul 1994 în doua volume la Editura „Porto-Franco” din Galati.
Efortul de abordare a unui asemenea subiect de mari dimensiuni, care necesita o cercetare si consultare a unei literaturi de specialitate legata de aceasta tema, este demn de a fi remarcat, mai ales ca autorul nu este de specialitate istoric. Trebuie sa tinem cont si de pasiunea cu care a redactat acest prim volum aducând unele informatii deosebit de utile, cel putin ca punct de plecare pentru alte cercetari. Arhivele oficiale de stat cât si cele particulare, pot scoate la lumina noi informatii, care de cele mai multe ori confirma cele cunoscute, altele pot aduce noi informatii, care pot schimba într-o anumita masura structura unui subiect considerat definitiv studiat.
Lucrarea impresionanta prin volumul paginilor, care depaseste cifra de 550, a fost publicata la prestigioasa Editura Istros al Muzeului de istorie din Braila. În semn de recunostinta, autorul dedica acest prim volum parintilor sai, „Vasilica si Costin pentru dragostea cu care m-au crescut”, un gest de noblete, care merita a fi subliniat pentru ca sub acest semn al recunostintei, constiinta autorului avea sa selecteze cele ce merita a fi spus si ce nu se poate spune într-o istorie atât de zbuciumata precum cea a orasului dunarean.
Prefatarea volumului a fost facuta cu multa obiectivitate de un remarcabil cercetator stiintific si arheolog consacrat, dr. Costin Croitoru, de la Muzeul Brailei, obisnuit cu rigoarea cu care se scrie fiecare cuvânt legat de istoria unei localitati.
Autorul a simtit nevoia sa explice cititorului avizat, motivul pentru care a efectuat aceasta cercetare într-o fila de început pe care o intituleaza „Poate nu a fost o întâmplare...”.
Considerata „...cartea sufletului meu – numai din îndemnul bunului si respectatului meu prieten, profesorul si istoricul Paul Paltanea, omul care a perseverat zilnic si tare mult în acest demers, neînteles atunci de mine. Fara el nu as fi scris poate niciodata nimic, cu atât mai putin istorie, o istorie deseori cam încâlcita, o istorie care mi-a risipit de multe ori viata si pe cei dragi din familia mea, serios rarefiata”.
Cititorul este avertizat în aceasta prefata de autor si de faptul ca a scris aceasta lucrare: „despre aceasta lume frumoasa, în care traim putin, suferim mult, si ne îmbarbatam zilnic cu dorinta fireasca, însa înca si astazi, din nefericire, destul de greu realizabila, dorinta arzatoare de mai bine”.
Lucrarea este conceputa nu ca un tratat clasic de istorie, cu o anumita rigoare cronologica organizata pe capitole bine definite, din contra, ea sfideaza cu mult curaj aceasta „regula” bine stabilita de istoriografia clasica, propunând a renunta sa emita un titlu subiectului propus a fi analizat. Totusi cititorul cu siguranta va întelege dupa ce parcurge primele pagini faptul ca explicatiile scrise sub fiecare imagine legata de Galati, sta cheia acelui subiect, care este abordat mai departe.
Asa cum avea sa precizeze si distinsul cercetator dr. Costin Croitoru, acest volum nu este o carte de istorie sau o carte de memorii, mai degraba „visul sau pamântean” la care am sa adaug, o carte de suflet pe care o avea acumulata în memorie si dorea sa o daruiasca galatenilor precum un cadou pentru luare aminte sa protejeze tot ce mai exista în picioare si sa pastreze amintiri nesterse despre evenimente si personalitati care au dat viata economica, educativa, administrativa, politica si culturala, acestui minunat loc de pe malul Dunarii.
Subiectele abordate sunt de o diversitate care nu poate fi redata într-o asemenea sumara prezentare, totusi vom semnala câteva teme care au atras atentia prin necesitatea de a fi în atentia specialistilor si mai ales a administratiei locale pentru a fi abordate din toate punctele de vedere.
Sunt pomenite tunelurile subterane sau canalizarea veche a orasului, construite cu caramida de Livorno, care apar de fiecare data când se surpa o anumita parte a soselei sau se fac sapaturi pentru noile constructii. Chiar daca ele au fost minimalizate pâna în prezent si putin studiate ele merita a fi cercetate, protejate si restaurate ca un posibil potential turistic, avea sa afirme autorul dupa ce prezinta schitele si harta elaborata de o specialista în solul galatean, ing. Margareta Balan.
Trebuie admirata în mod special „colectia de vederi” care reprezinta în diferite etape acest oras de la Dunare asa cum era pe vremea bunicilor si strabunicilor nostri. Poate din acest motiv, autorul a dorit ca fiecare vedere sa constituie „titlul” unui subiect abordat si cu eleganta avea sa semnaleze si sursele care au avut generozitatea de ale pune la dispozitie, în care Biblioteca V.A.Urechia este de cele mai multe ori nominalizata. Strazi întregi cu cele mai frumoase case sunt redate si comentate cu informatii pretioase care merita a fi admirate si citite.
Primarii din Galati constituie un subiect bine dezvoltat de autor în care cititorul poate cunoaste perioada când au îndeplinit aceasta functie si anumite merite care au fost semnalate. Amintim aici câteva nume mai sonore precum: Gh. N. Cavallioti; Constantin A. Ressu; Gh. C. Robescu; Mihai G. Orleanu, Constantin Tinc; Gh. N. Gamulea; dr. Nicolae Alexandrescu; Alexandru D. Moruzzi de la care au ramas scarile, care coboara spre gara CFR si care îi poarta numele etc.
Pentru a ilustra bogatia de informatii dedicate unui personaj de prima marime, care a contribuit cu sufletul si mintea la prestigiul orasului Galati, am selectat personalitatea profesorului Ion Tohaneanu, celebru latinist ardelean si fost director la Colegiu Vasile Alecsandri: „Era fiinta zbuciumata a pastorului de suflete, care aducea cu el, de dincolo (n. a. din Ardeal) tot amarul milenar al iobagilor si toata nadejdea spre o viata noua, pe care noi, cei mici din jurul sau, trebuia sa o înfaptuim. Pe atunci cuvântul sau de Tribun, a fost poate, pentru cei din jurul sau, primul imbold curat ce le-a umplut sufletul, în vâltoarea cetoasa si însângerata a razboiului”. Profesorul a fost unchiul dinspre mama a istoricului Paul Paltanea, care datoreaza acestuia faptul ca a venit la Galati ca elev la acest liceu si a ramas toata viata. Regretabil este faptul ca nu este semnalata cu o placa explicativa alaturi de semnul Comisiei Monumentelor Istorice, casa de pe strada Mihai Bravu, care a fost proprietatea prof. Ion Tohaneanu.
Referindu-se la cladirea impozanta a fostului Institut „Notre Dame de Sion” din Galati, autorul acestui interesant volum, face trimitere la testamentul printului Constantin D. Sutu descoperit de autor în volumul aparut la Paris în anul 2005, intitulat Livre d’or de la famille Soutzo, scrisa de Radu Negrescu Sutu. Aceasta lucrare genealogica scrisa în limba franceza nu a fost distribuita si în România, fapt ce scoate în evidenta efortul autorului de a gasi cât mai multe surse de informatii referitoare la cladirile din Galati. Ce nu avea sa stie Sandel Dumitru este faptul ca în septembrie, anul acesta, va fi lansata la Bucuresti o noua editie a acestui volum genealogic, scris de data asta în limba româna si mult îmbunatatita.
Volumul semnat de Sandel Dumitru contine date importante si despre statui (M.Eminescu - 1911; bustul lui M.Kogalniceanu- 1893; I.C.Bratianu – 1926 etc), cladiri care gazduiau obiective culturale, sanitare, administrative, judecatoresti si religioase.
O semnalare importanta se refera la actiunea de recunostinta pentru ce a facut ca primar al orasului Galati, prin dezvelirea unui bust din bronz, executat de Oscar Spathe în anul 1942, în amintirea lui Alexandru D. Moruzzi, care a fost din pacate distrus în 1948 de noua conducere comunista din perioada respectiva.
Pe lânga enumerarea elitei intelectuale: profesori, avocati, medici, ingineri, cu studii în strainatate sau în tara, care sustineau activitatile culturale, sunt enumerate cu un parfum specific al zonei, produsele care se comercializau pe strada Brailei unde laptaria Flora vindea: „cele mai bune produse din lapte din sudul Moldovei si din satele machedone din Dobrogea, precum: kefir, lapte la putinei, iaurt de bivolita, covrigi calzi, smântâna data în mici cause de cascaval de oaie sau de bivolita, unt acrisor de casa”.
O istorie interesanta este consacrata hatmanului Mazeppa, bine documentata, cât si o istorie legata de demolarea unor biserici din perioada comunista.
Si cu mult umor dar si amaraciune, autorul avea sa consemneze o poezie Razbunarea soarecilor a lui Grigore Alexandrescu, fost directorul Arhivelor Statului (1849-1854), referindu-se la arhivele statului, „spre care privesc câteodata cu o vinovata nepasare la distrugerea trecutului ca sursa de documentare”:

„Pe dealul Mitropoliei
În Arhiva României
Unde Statul gramadeste
Tot ce nu-i mai trebuieste,
Hârtii, condici osândite,
Judecatii nenorocite,
Are cuiburi din vechime.
Numeroasa soricime,
Semintie roditoare
Si de litere rozatoare”.

Iata draga cititorule ce va propune Sandel Dumitru
sa cititi despre Galati si nu numai, pentru ca referirile sunt
mult mai dezvoltate si care ne pot crea o imagine mai
completa a ce a însemnat orasul Galati pe harta României.