ANIVERSÃRI

Academicianul Constantin Gh. Marinescu - personalitate plurivalenta a stiintei si culturii române contemporane

Personalitate plurivalenta, profesorul C. Gh. Marinescu este - asa cum sublinia academicianul Mihai Cimpoi - “un istoric si un intercultural, un constructor de poduri între românii din tara si cei din afara fruntariilor ei actuale, între institutiile stiintifice si culturale românesti ale mai multor tari, între acestea si biserica”. Reputat pedagog, om de stiinta si carturar, publicist pasional pe tarâm cutural si stiintific, el este indubitabil nu numai un formator de opinii în rândul tinerilor cercetatori din sistemul doctoranturii, ci si un model pentru multi dintre cei care l-au cunoscut direct sau indirect, din cartile sale. Cu finetea simtului de observatie ce-l caracterizeaza, PF Daniel sesiza “pasiunea pentru istorie, credinta, cultura si valorile spiritualitatii poporului român în con¬text international”, care l-a însotit întreaga viata si a dat nastere la o paleta extrem de larga si diversificata de lucrari stiintifice, peste 80 de carti si peste 650 studii si articole publicate în volum sau în diferite periodice. Culegerile de texte scrise despre Domnia Sa si publicate în volum (O viata consacrata învatamântului si cercetarii, de Ion Saizu, Iasi, 2000; Un model de vrednicie si conduita universitara: Prof. univ. dr. doc. C. Gh. Marinescu, de Lucian Saradici, Bacau, 2003; O slujire cu loialitate a învatamântului si cercetarii stiintifice: Prof. univ. dr. doc. C. Gh. Marinescu, de Mihai Cimpoi, Ion Dediu, Victor Craciun, 2008; Profesorul univ. dr. doc. C. Gh. Marinescu în spiritualitatea galateana, de Pompiliu Comsa, 2008; Prof. univ. dr. doc. Constantin Gh. Marinescu în viziunea contemporanilor din tara si de peste hotare, de Gh. Buzatu, Victor Moraru, 2011) au marcat rotundul unei venerabile vârste împlinite si al unor impresionanti ani de slujire neîntrerupta a catedrei universitare, a învatamântului românesc, de implicare febrila si afirmare în varii domenii de activitate stiintifica, de editare a unei serii de lucrari fundamentale (singur, sau în colaborari importante, cu personalitati ale stiintei românesti, precum: Acad. Stefan Pascu, Acad. Stefan Milcu, Acad. Stefan Bârsanescu, Acad. Ion Haulica s.a.), de daruire totala, sincera, cauzei reîntregirii nationale si reintegrarii românilor din afara tarii, în spatiul national si cultural românesc, de promovare în lume a valorilor spirituale românesti. Caci, fire renascentista, umanist pâna-n cele mai adânci fibre, Constantin Marinescu nu s-a multumit sa cerceteze numai tainele istoriei nationale, vazuta în context european, ci s-a îndreptat si spre filosofie, etica, stiintele medico-sociale, sociologie, ecologie, culturologie, antropologie culturala, pedagogie academica etc.
Acad. Constantin Marinescu înscrie peste 60 de ani de activitate didactica neîntrerupta la catedra universitara, perioada în care a detinut si importante functii de conducere: rector (fondator al Institutului Pedagogic din Galati), prorector, decan, sef de catedra, secretar stiintific (cancelar). Sunt ani în care s-a afirmat ca pedagog cu aleasa vocatie universitara, ca formator al unor generatii întregi de studenti, ca îndrumator al absolventilor. si-a focusat activitatea pe promovarea valorilor stiintei pedagogice, cursurile sale de Istorie, Sociologie si Drept, mai ales, fiind puternic amprentate de semnul magistrilor sub a caror flacara s-a format: Acad. St. Pascu, Prof. univ. dr. Valentin Georgescu s.a. “Pedagog talentat cu aptitudini formative deosebite, având preocupari remarcabile în demonstrarea virtutilor pedagogiei universitare” - asa este vazut de fostul prorector al Universitatii iesene, “Al. Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Aurel Loghin. “Ceea ce particularizeaza omul de cultura si de carte, prof. univ. dr. C. Gh. Marinescu, membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale..., este vasta sa cultura în domeniile istoriei, sociologiei si dreptului, în care este specializat, dar si în filosofie, pedagogie, etica si ecologie, precum si în publicistica” - subliniaza acad., prof. univ. dr. doc. Gheorghe Zamfir. “Personalitate multivalenta, în permanenta combustie intelectuala, domnul profesor C. Gh. Marinescu a îmbinat exem¬plar activitatea didactica, universitara, cu cea creatoate, literara si cultural stiintifica” - aprecia regretatul academician Constantin Ciopraga.
“Reper al Elitei universitare iesene”, asa cum îl considera prof. univ. dr. Gh. Scripcaru, fostul rector al UMF Iasi, profesorul C. Gh. Marinescu a desfasurat, paralel cu activitatea de catedra, o foarte vie si prolifica activitate de cercetare, publicând peste 80 de carti, în calitate de autor sau coautor, si în jur de 650 de articole si studii, raspândite în diverse reviste de specialitate sau culturale, anuare, volume colective, culegeri de texte etc., din tara si de peste hotare.
Pentru ampla si valoroasa sa activitate i s-au conferit în tara, numeroase titluri stiintifice si academice, cum sunt: Profesor universitar Emerit, de catre Ministerul Învatamântului, Decoratia Ordinul "Meritul Stiintific", de catre Academia Româna, Calitatea de Membru titular al Academiei Oamenilor de Stiinta, de Membru Emerit al Academiei de Stiinte Medicale. De asemenea, s-a bucurat de o ampla recunoastere stiintifica si peste hotare, fiind membru titular sau de onoare al unor academii de prestigiu din Europa si SUA.
De remarcat este faptul ca, desi istoric, filosof si sociolog afirmat prin zeci de tomuri, profesorul C. Gh. Marinescu a fost mereu atras continuu de domeniul Culturii si Literaturii. Eseurile personale, filosofico-literare, publicate în volum (Istorie si Literatura, 2002; Eseuri despre Constiinta Nationala, 2010 s.a.), sau în periodice (Octavian Goga si Epopeea Marasestilor, ,,Ateneu", 1987 etc.), prefetele si postfetele, prezentarile de carte realizate reflecta autenticele sale calitati si de fin actor si inter¬pret al vietii culturale si literare românesti. Mihai Eminescu, V.A. Urechia, Vasile Alecsandri, Octavian Goga, Costachi Negri, Const. Mille, I.L. Caragiale, G. Calinescu, Schopenhauer, Goethe, Adrian Paunescu, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Victor Craciun, Varujan Vosganian s.a. sunt câtiva dintre scriitorii despre care a scris. Pe aceste considerente, este primit în 1994 în Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, al carei Presedinte a fost academicianul Mihai Cimpoi, precum si în Asociatia Scriitorilor “C. Negri”, Galati. “Nota inedita pe care o aduce profesorul iesean Constantin Marinescu în opera sa este reliefarea, în viziune filosofica, nu doar a unor evenimente cruciale, personalitati axiale (scriitori, carturari, domnitori etc.), ci si a profilului identitar - cultural, precum ar fi societatile “Liga Culturala”, “Carpati”, “Dacia” s.a.” - subliniaza acad. Mihai Cimpoi, remarcând si faptul ca el demonstreaza cu lux de amanunte ,,vocatia universalitatii culturii românesti". În anul 2013 a publicat volumul Scriitori si carturari români la Editura “Samia” din Iasi, în care face o exegeza competenta a operei unora dintre scriitorii sus-mentionasi, la care se adauga mai multi scriitori si carturari galateni, precum si din Republica Moldova.
Dar surpriza cea mai placuta de dupa 1990 vine dinspre abordarea cu foarte mare interes a unui nou domeniu, cel al Religiei, în care publica importante volume, între care o remarcabila monografie dedicata fostului Mitropolit al Ardealului, regretatul IPS Antonie Plamadeala, cu care a întretinut, de-a lungul anilor, o calda corespondenta, facuta publica dupa trecerea la Cele Vesnice a acestuia, dar cu aprobarea sa. Este vorba de volumele In Me¬moriam: IPS dr. Antonie Plamadeala, Mitropolitul Transilvaniei: Opera Teologica, Culturala si Spirituala (Iasi, 2007) si IPS dr. Antonie Plamadeala, Mitropolitul Transilvaniei: În Epistolar (Iasi, 2008). La acestea se adauga un volum omagial, o culegere de texte aparuta sub coordonarea sa, închinata IPS Pimen Suceveanul, Episcopul Sucevei si Radautilor, precum si nenumarate articole, studii publicate în diverse periodice ale BOR, prefete, recenzii ale unor carti bisericesti publicate de doctoranzii sai preoti.
Acad. Constantin Marinescu, care va împlini în curând, mai precis pe 8 martie, rezonabila vârsta de 86 de ani, este unul dintre cei mai activi, prolifici Vicepresedinti ai “Ligii Culturale” Centrale si, totodata, Presedinte al Departamentului Moldova, care s-a impus în constiinta publica a românilor de pe cele doua maluri ale Prutului, printr-o activitate multivalenta, pertinenta, în evocarea trecutului istoric si dezvoltarea Constiintei Nationale. De asemenea, este un refondator autentic si revigorator al “Ligii Culturale Române”, cu multi ani înainte de 1989, împreuna cu Prof. univ. Dr. Victor Craciun.
Dar subiectul articolului nostru, cu rol de reflectie la aniversare, îsi propune sa prezinte sintetic locul operei Acad. Constantin Marinescu în circuitul stiintific international, ceea ce nu este deloc simplu, daca avem în vedere personalitatea complexa, multivalenta a cercetatorului, faptul ca lucrarile sale însumeaza peste 80 de titluri de carte, de volume, în calitate de autor, coautor sau publicate sub redactia si coordonarea sa, în edituri de prestigiu din tara si de peste hotare. La acestea se adauga peste 650 de studii si articole din domeniile istoriei nationale, sociologiei, pedagogiei, politologiei, ecologiei, medicinei sociale etc., publicate în reviste din tara si de peste hotare, respectiv în Italia, Franta, Anglia, Canada, Ungaria, Bul¬garia, Republica Moldova s.a. Acad. Const. Marinescu este inclus în 16 Dictionare Internationale, cu 1000, 2000 sau 5000 de personalitati din lumea contemporana; este Membru în Bordul unor foruri academice, universitare, de la Cambridge (Anglia) si California (SUA), care propun si confera aceste distinctii anuale. De asemenea este inclus în trei editii ale Dictionarului “Who's Who”.
Academicianul Constantin Marinescu, recunoscut în tara si peste hotare drept istoricul “Ligii Culturale Române”, a fost declarat de mai multe ori Omul anului 2000, 2001, 2005 s.a. Este membru al unor Academii de prestigiu din Europa si din SUA, fiind si decorat de Academia Româna si, recent, de catre Academia de Stiinte a Republicii Moldova pentru merite stiintifice deosebite si colaborarea cu cercetatorii din Chisinau. Domnia Sa a participat la lucrarile unor importante Congrese si Conferinte stiintifice internationale, cu lucrari de profil si face parte din Bordul unora dintre aceste manifestari academice, reprezentând Universitatea “Apollonia” sau Academiile nationale din care face parte, precum AOSR, Academia de Stiinte Ecologice, de Stiinte Medicale etc.
Cunoscutul om politic si publicist Ion Ratiu, a citat, in extenso, pasagii întregi din “Rasunetul international al luptei românilor pentru Unitate nationala”, în lucrarea sa aparuta în anul 1987, la Londra, si intitulata “Moscova sfideaza Europa”. Autorul iesean avea sa fie interogat, de unde îl cunoaste pe Ion Ratiu si, mai ales, pe Vasile Netea, fost de?inut politic. Dar lucrarile Acad. Const. Marinescu au fost substantial mentionate si în cartile de istorie publicate de reputatul istoric, Profesorul Vlad Georgescu, Directorul Postului de Radio “Europa Libera”, ceea ce a atras alte interogatii ale autoritatilor vremii. O recenzie ampla avea sa se publice în revista londoneza “Convergente”, cu privire la lucrarea colectiva, coordonata de catre Acad. Constantin Marinescu, intitulata: “Transilvania în istoria si constiinta românilor”. De asemenea, unele studii si articole cu caracter medico-social au fost publicate în Ungaria, la Budapesta si în Israel, la Hedera, acestea din urma sub semnatura Acad. Bruno Lazare. Acest savant avea sa-i consacre o ampla si semnificativa prezentare a vietii si operei în lucrarea sa, “Medicii de Medicina generala în societatea contemporana”, publicata tot în Israel, înainte de a trece la “Cele Vesnice”. Numeroase alte lucrari, studii, ale Acad. Const. Marinescu, din domeniile Sociologiei, Politologiei, Ecologiei s-au bucurat de pretuirea unor foruri academice, fiind publicate integral, partial sau citate, în reviste si volume colective din Bulgaria - Acad. Marin Mihaljiev, Republica Moldova, Franta, Canada. Prof. Francis Déssart, Rectorul Universitatii Francofone Internationale din Bruxelles, fost doctorand al Acad. Constantin Marinescu, a fost si este unul dintre autorii care i-au analizat si popularizat lucrarile sale, mai ales din domeniul Ecologiei umane.
Statul român a tiparit în anul 1989, în limba franceza, în 5000 de exemplare, lucrarea L'Opinion publique internationale et le probleme de l'unité nationale et politique des roumains, scrisa împreuna cu acad. Stefan Pascu, care a fost difuzata în principalele capitale si centre spirituale ale lumii.
Câteva opinii despre C.tin Marinescu:
“Contactele mele directe cu acest Om nu au fost prea dese si nu de lunga durata, dar foarte consistente din punct de vedere intelectual. Îi multumesc Providentei ca l-am cunoscut. Îi cunosc si opera enorma, stiintifica (peste 70 de carti si 600 de studii si articole), dar si opera manageriala. Ma impresioneaza aceasta mare opera, pusa în slujba natiunii noastre.”