ANIVERSÃRI

CONSTANTIN GH. MARINESCU SI OPERA SA

La o anumita vârsta, carturarii, scriitorii, oamenii de cultura si stiinta îsi fac ei însisi bilantul activitatii lor pusa în folosul societatii si al neamului, dar si colegii si învataceii, într- un cuvânt, contemporanii lor, accentueaza împlinirile lor mai ales, evidentiind pârghiile care au condus la realizarea unor orizonturi spirituale care, într-un cuvânt, înseamna civilizatie.
Ca personalitate proeminenta a culturii si stiintei românesti, dl. prof.univ.dr.doc. Constantin Gh. Marinescu, pe care l-am sarbatorit recent, si-a îndeplinit toate profetiile, toate aspiratiile unui mare umanist, daruind lumii opera sa polivalenta, opera deschisa catre orizonturile cunoasterii, pe care omenirea le-a visat si le viseaza si astazi.
Veritabil „spiritus rector”, prieten ales pentru prieteni si oameni valorosi, Constantin Gh. Marinescu are în prezent marea satisfactie a împlinirii sale în varii domenii ale vietii cotidiene. El este un adevarat profesionist, patriot înflacarat, nascut nu facut, fiind exemplu întru întelegerea societatii în care traieste, si nu în ultimul rând în familie ca desavârsit sot si tata. Metaforic vorbind, dl. Marinescu a dus casa în Academie si Academia în Casa. Ferice de un popor, de o natiune, de o comunitate fie academica, fie de oameni simpli, care au în mijlocul lor un fiu, un frate, un savant precum este Constantin Gh. Marinescu.
Galatiul (orasul în care s-a nascut, oras cu o scoala gimnaziala ce-i poarta numele) si Iasiul, dar si Chisinaul, si Sofia, si Clujul, si Moscova, si Bucurestiul, si alte capitale ale lumii, se mândresc cu numele celui care recent, dupa cum spuneam, a pasit în cifra altei vârste, vârsta marilor întelepti.
Ca profesor universitar, Dl. Marinescu a dat culturii si stiintei românesti, promotii de aur, astazi cercetatori, cadre didactice cu renume în societatea româneasca si nu numai.
Un adevarat „homo sapiens” dar, mai mult, un „homo europaeus”, Dl. Profesor Constantin Gh. Marinescu reprezinta astazi, mai ales pentru tinerele generatii, coloana vertebrala a constiintei nationale, a virtutii, a iubirii pentru neamul românesc, pentru universalitate.
Pentru meritele sale deosebite, Constantin Marinescu este membru al mai multor academii si organisme cultural-stiintifice din tara si din strainatate, Domnia Sa fiind, astfel, omniprezent în viata sociala, culturala, stiintifica si civica nu numai în Iasiul împlinirilor sale, ci si în România, pledând permanent pentru Unirea Românilor, pentru reînvierea constiintei nationale în rândul tinerilor.
Opera Sa social-pedagogica-cultural¬stiintifica, gazduita în rafturile bibliotecilor, însumeaza ideile si gândurile Omului si Savantului Marinescu care o viata de om si-a închinat-o neamului sau, prin scrierile sale având ca nucleu redesteptarea si revigorarea Constiintei de neam si Credinta.
Cetatean de onoare al orasului Galati si Doctor Honoris Causa al mai multor universitati din tara si strainatate, „având vocatia enciclopedica si universalista” (acad. Mihai Cimpoi), dl. prof. Constantin Gh. Marinescu este un model de urmat de discipolii sai, de prieteni, colegi si colaboratori.
Valoarea recunoscuta a operei sale demonstreaza faptul ca sarbatoritul nostru se afla fara doar si poate, la o tribuna-altar al celor alesi, fiind un constant promotor al valorilor culturii si stiintei românesti din toate timpurile.
Galatenii se mândresc ca dl. Marinescu este membru de onoare al Societatii Scriitorilor „C. Negri” si colaborator al revistei de cultura „Porto-Franco”.
Într-o alta ordine de idei, trebuie spus ca în prezent, cultura-stiinta fiindu-i piatra unghiulara, Opera Sa, op lânga op, atinge si masoara orizontul cunoasterii, orizont dupa alt si alt orizont... Parintii Sai l-au daruit luminii pamântului natal, înfloritor si roditor, iar Domnul l-a haruit cuvântului si ideii întru devenire.
De ziua nasterii Sale, urez Domniei Sale, dl. Constantin Gh. Marinescu sa aiba alaturi de Doamna si Fiica Sa, împreuna cu prietenii si colegii de breasla, Multa Sanatate, putere de creatie si noi împliniri spre binele si în interesul patriei.

Sterian Vicol,
Presedintele Societatii Scriitorilor „C. Negri”
Redactor sef al revistei „Porto-Franco”