ANIVERSÃRI

Centenarul Fundatiei „GEORGE ENESCU”

La începutul anului 1913, George Enescu – domiciliat în Paris, Rue de Chicy, no.26, doneaza Ministerului Cultelor si Instructiunii, prin Administratia Casei Scoalelor, sume de 27.000 lei spre a forma un fond inalienabil numit „Fondul George Enescu”, în vederea organizarii unui Concurs de Compozitie Muzicala la scara nationala anual si acordarea a doua premii pentru cele mai bune lucrari.
Cu acest prilej a fost alcatuit un regulament (ulterior publicat de catre Minerva – Institut de Arte Grafice si Editura, 1913, 10p.) si, prin avocatul G. Marinescu, domiciliat în Bucuresti, str. Golesti, nr.7. donatia lui George Enescu a urmat caile legale de a fi încadrata juridic ca institutie de stat: acordul Tribunalului Ilfov, sectia Notariat (nr. 3043, 25 februarie 1913), Bucuresti, pentru suma si regulamentul de creare si administrare a Fondului National „George Enescu”, prin Casa Scoalelor pedinte de Ministerul Cultelor si Instructiunii publice, acceptat de Consiliul de Avocati ai Statului (nr.8084, 16 martie 1913), înscris în Jurnalul Consiliului de Ministri în sedinta de la 19 martie 1913, purtând semnaturile membrilor Guvernului: Titu Maiorescu – sef de guvern si ministrii: C. Dinescu, N. cantacuzino, Take Ionescu, A. Marghiloman, S. S. Badareu, dupa care a urmat Decretul Regelui Carol I (nr.1388, 28 martie 1913).
Presa româneasca si europeana a întâmpinat cu viu interes instituirea Concursului, pentru care s-au înscris 17 candidati.
La 15 octombrie 1913, orele 9 seara, membrii Juriului Concursului de Compozitii Muzicale „George Enescu” s-au întrunit pentru deliberarea premiilor. Printre membrii Juriului, în frunte cu întemeietorul Concursului, s-au numarat: C. Dimitrescu si D.G. Kiriac.
Începerea Primului Razboi Mondial si urmarile acestuia au dus la devalorizarea monedei nationale si declinul Concursului pâna la disparitia lui.
Astfel ca documentele de arhiva mai pastreaza doar decernarea premiilor în cadrul a înca doua editii, din 27 martie 1915 si, respectiv, 7 iunie 1916.
Noi reproducem documentele privind constituirea Concursului/Fondului National „George Enescu” si lista cu premiantii de la prima editie (16 octombrie 1913), pe care le-am depistat la Arhivele Nationale Istorice ale României din Bucuresti (sediul Central), celelalte pot fi comentate ulterior.